Türkiye’de bu kadar külliyatlı başka müze yok

  • 0
  • 1.666
Türkiye’de bu kadar külliyatlı başka müze yok
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi 14 ülkeyi araştırma kapsamı içine alarak dört yıl boyunca süren çalışmalarının ardından kapılarını ziyaretçilere açtı.  Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı ve  EÜ Etnografya Müzesi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin, “Balkanlar ve Anadolu Giysileri Müzesi 2010 yılında hizmete girdi. Müze; tarihi 1800’lere dayanan obje, fotoğraf ve video kaydı olmak üzere pek çok arşiv bilgisini barındırıyor. Kültür Bakanlığınca 02 Kasım 2010 tarihinde onaylanarak Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi adını aldı.  Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nın on yıllık çalışması ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteği ile toplanan eserler arasında Anadolu’dan ve 12 farklı Balkan ülkesinden toplanan otantik giysiler, takılar, aksesuarlar ve halk sazları bulunduruyor”dedi.
 
 
Prof. Dr. Özbilgin, “ Müzemizde çok kıymetli malzemeler var. Ben çok açıkça iddia ediyorum. Türkiye’de bu kadar külliyatlı bir görsel sunum yapılan müze yok. Türkiye de gezdiğim bütün müzeler içinde kostüm ve  geleneksel giyim kuşam çeşitliliğinin  bir arada sunulduğu  bir başka müze yok. O yüzden bu bizim gururumuz” diye konuştu.

Somut olmayan kültürel mirasımızın bir an önce arşivlenerek kayıt altına alınması gerekiyor” diyen Prof. Dr. Özbilgin,  “Kültürel mirasımızı  kayıt altına alıyoruz. Biz bu açıdan öncülük yaptığımız için kendimizle gurur duyuyoruz. Kültürel mirasımız  kayıt altına alınmazsa yok olur. Biz bunları derleyip bir araya getirmeye çalışıyoruz. Sonuçta bizi biz yapan değerler,bunlar özgün davranışlarımız. Biz halk kültürüyle uğraşanlar olarak bu özgünlüğü ortaya çıkartacak çalışmaları yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Müzenin en büyük ihtiyacının tanıtım olduğunu belirten Prof.Dr. Özbilgin,  “Etnografya Müzesi çok önemli çok güzel bir müze. Şimdiki hedefimiz gemi turizmi ile gelen turistleri buraya çekmek. Çünkü bu müzeye üniversitemiz çok ciddi yatırım yaptı. Bu Rektörümüz Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın gayretleri ile oldu. Çok güzel geri bildirimler alıyoruz. Çok ciddi bağışlar alıyoruz. İnsanlar değerli kültürel eşyaları evlerinde tutmak yerine bize bağışlayıp sergilememizi istiyorlar. Bizim şu anda sergilenen malzemeninbir buçuk katı kadar arşivde malzeme var” diye konuştu.

Prof. Dr. Özbilgin, “Müzemizde kalıcı sergi bölümüz var.Kimi elbiselerin kumaşları çok narin. 200 yıllık malzeme. Dokunduğumuz zaman parçalanabilir. Mümkün olduğunca bu malzemeleri ellemiyoruz. Ayrıca müzemizde süreli sergi salonuna çevirdiğimiz bir bölüm yer alıyor. Halk kültürü üzerine dışardan sergiler de alıyoruz. Boş kaldığı zamanlarda bu sergi salonunda arşivlediğimiz malzemeleri sergiliyoruz. Bu malzemeler çok iyi koşullarda saklamaya dikkat ediyoruz. Halk kültürüne dair birçok unsuru bir arada görebileceğiniz bir müzemiz var. EÜ öğrencileri de bu görsel kaynaklardan faydalanabiliyor. Nitekim malzeme göstererek eğitim vermek bugün en akıllı iş olarak kabul ediliyor. Ben üniversitem ve çalışmalarımızla gurur duyuyorum. Bizde kendi dalımızda en iyilerden olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz” dedi.

Müze çalışmaları Ege Üniversitesi Devlet Türk Musiki Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Aydın ve bölümün öğretim elemanları tarafından yürütülüyor. “Anadolu ve Balkanlarda Halk Çalgıları, Halk Oyunları, Geleneksel Giyim Kuşam ve Halk Müziği, Müze ve Arşiv Oluşturulması Projesi” ile hayat bulan müze çalışmalarına bugün de devam ediyor. Proje;  maddi ve manevi kültürel değerleri korumak, arşivlemek, etnografik özellikler taşıyan halk giysilerini ve çalgılarını geçmişten günümüze gelebilen örnekleri sergilemeyi kapsıyor.

ARAŞTIRMALAR TÜRKİYEVE  BALKAN ÜLKELERİNİ BİRARAYA GETİRDİ

201 bilim insanını bir araya getiren projede 909 kaynak kişiile görüşülerek, 20 bin 736 kare fotoğraf, 208 saat video çekimi yapıldı. Müzeye dair yapılan araştırmaların her evresi teknolojik ve bilimsel çerçevede geliştirildi. Araştırmalar birçok yüksek lisans ve doktora öğrencisi için tez konusu oluşturuyor.

MÜZEDE BALKANLAR VE ANADOLU ESİNTİSİ

Özgün eserlerin sergilendiği müzede 2 bin 300 parça geleneksel giyim objesi, 110 adet geleneksel halk çalgısı, 265 adet takı ve aksesuarlar 24 adet silah ile sandık ve dolaplardan oluşan toplam 3 bin 40 obje sergileniyor. Balkan kültürlerini yansıtan geleneksel giysiler ve takılar 45 manken üzerinde sunuluyor. Tarihteki kültürlere dair ayrıntıları ziyaretçilere tanıtan müzede Anadolu ve Trakya Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Balkan Ülkeleri Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Düğün Evi Sergileri, Geleneksel Halk Çalgıları Sergisi ve Zanaat Atölyeleri Sergisi gibi bölümler bulunuyor. Yöresel kostümlerin de yer aldığı Süreli Sergi Salonu koleksiyonerlerin halk kültürüne yönelik eserlerini sergileme imkânı sağlıyor.

Müze Pazar ve Pazartesi günleri hariç, diğer günler 09.00 –17.00 saatleri arasında  Bornova Belediyesi Nikah Sarayı karşısında ziyaretçilere kapılarını açıyor.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv