Ülker Metro Enerji Testi, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde…

  • 0
  • 1.022
Yazı Boyutu:

Öğrencilerin bisiklette pedal çevirerek enerji üretmesini sağlayan Metro Enerji Testi, İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor. Metro Enerji Testi, bugüne kadar 65 bin üniversite öğrencisine ulaştı

Dünyada insan enerjisi ile elektrik üreterek reklam filmi çeken ilk marka olan Ülker Metro, üniversiteli gençleri bisikletle enerji üretmeye davet ediyor. Türkiye’de 10 üniversitede öğrencilerin bisikletle enerji üretmesine fırsat verecek olan Metro Enerji Testi, Ege Üniversitesi’nden sonra 9-13 Ocak 2012 tarihlerinde İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde olacak.

Metro Enerji Testi daha önce Karadeniz Teknik, Anadolu, Süleyman Demirel, Selçuk, Çukurova, Akdeniz ve Ege Üniversitesi’nde toplam 65 bin öğrenciye ulaştı. Proje kapsamında öğrencilerin bisikletlerde Metro yiyerek ve pedal çevirerek ürettikleri enerjiyle ısıtılan su ile öğrencilere çay ve kahve ikramı yapılıyor. Ayrıca üniversiteli gençler belli miktarda enerji üretmeyi başardıklarında, Turkcell’den T20 cep telefonu ve 20 TL’lik konuşma kartı kazanma şansı da yakalıyor.

Öğrenciler ürettikleri enerji ile bir sosyal sorumluluk projesine de katkıda bulunacak. Türkiye’nin doğusundan seçilecek 5 okulun basketbol sahası, üniversitelilerin katkılarıyla yapılacak.

Metro enerjisini 100 bin kişinin deneyimleyeceği proje, 17 Şubat 2012 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sona erecek.

 

METRO REKLAM FİLMİ HAKKINDA:
Alametifarika reklam ajansının geliştirdiği, İTÜ Enerji Enstitüsü işbirliği ile hayata geçirilen reklam filminde, Metro yiyen 36 bisikletçi, beş gün boyunca reklam filmi çekimi için gerekli enerjiyi üretti. İTÜ Enerji Enstitüsü, film için ihtiyaç duyulan enerjinin üretimi için gerekli tüm teknik alt yapıyı hazırladı ve enerjinin doğru bir şekilde depolanmasını ve ölçülü bir şekilde kullanılmasını sağladı.
Eski bir fabrika binasına yerleştirilen özel tasarım bisikletlerde, 36 bisikletçi beş gün boyunca pedal basarak elektrik enerjisi üretti ve üretilen enerji depolandı. Bu süreçte bisiklete yerleştirilen ampermetre ile ürettikleri enerjiyi kendileri kontrol etti. Altıncı gün ise hem enerji depolamaya devam edildi hem reklam filmi çekimi gerçekleştirildi. Bisikletçiler tarafından üretilen toplam 17.5 kWh ile bu filmin çekimi için kamera ve ışık sisteminin elektriği, ayrıca daha önce çekilmiş olan demo görüntülerinin perdeye yansıtılması için gerekli elektrik enerjisi sağlandı.
Film çekimi esnasında 3 km kablo kullanıldı ve üretilen enerji 60 adet aküde depolandı. Akülerin toplam ağırlığı 2.5 ton… Reklam filminde üretilen enerjiyle;

  • Dört kişilik bir ailenin 2 günlük enerji ihtiyacı karşılanabilir.
  • A++ sınıfı bir bulaşık makinesinin bir aydan fazla çalıştırılabilir.
  • 3.500 adet cep telefonu bir saat süreyle şarj edilebilir.
  • 350 adet dizüstü bilgisayar bir saat süreyle çalıştırılabilir.
  • 175 adet masa lambasının 100W’lık ampulü bir saat süreyle yakılabilir.

İTÜ ENERJİ ENSTİTÜSÜ HAKKINDA: 
Enerji Enstitüsü; enerji ve ilgili alanlarda öncü nitelikte ileri bilimsel araştırmalar yapmak, kaliteli bir eğitim-öğretim vererek üst düzey akademik formasyona sahip insanlar yetiştirmek ve ilgili konularda düşünce ve öneriler üreterek yol gösterici olmak amacıyla hizmet vermektedir. Bilginin teknolojiye ve ekonomiye dönüştürüldüğü uluslararası bir araştırma kurumu olmak amacıyla ulusal ve uluslararası endüstri ile yakın bir işbirliği içersinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu çerçevede çok sayıda endüstri destekli araştırma projesi yürütülmekte ve bu projelerde yine çok sayıda lisansüstü öğrenci maaşlı olarak görev almaktadır.
Enstitünün akademik yapısı; Nükleer Araştırmalar, Yenilenebilir Enerji, Konvansiyonel Enerji, Enerji Planlaması ve Yönetimi ile Enerji Bilim ve Teknoloji Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Enstitüde yeni enerji teknolojileri, enerji depolama teknolojileri, akışkan akü, kriyojenik teknolojiler, aydınlatma teknolojileri, küçük ölçekli rüzgar türbinleri test ve araştırma laboratuarları gibi çok sayıda laboratuar bulunmaktadır. Enstitü laboratuvarları içerisinde ayrıca İTÜ TRIGA Mark-II Nükleer Araştırma ve Eğitim Reaktörü, nötron aktivasyon analizi, radyografi, radyoaktif izleme tekniği, düşük seviyeli radyasyon ölçümleri laboratuvarları da yer almaktadır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Aydınlık Türkiye için çalışacağız!

50 bin adet fidan dağıttı

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Arşiv