Üretim vazgeçilmez

  • 0
  • 1.607
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri aktardı. Sanayiciler için üretimin “vazgeçilmez” olduğunu belirten Yorgancılar, Türkiye’nin yüzde 5 büyümesi halinde 2023’te 10 büyük ekonomi arasına giremeyeceğini belirtirken başta işsizlik olmak üzere ekonomiyi ilgilendiren sorunlara da çözüm bulunamayacağına dikkat çekti. Yorgancılar, ekonomik gelişmeyi sağlayacak politikalara ana muhalefet partisinin de desteğini beklediklerini ifade etti.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, iki günlük İzmir programında Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı da ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının da katıldığı ziyarette ekonomiye ilişkin sunum yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Kurtuluş Savaşı’ndaki askerlerin görüntülerini ekrana getirirken, “Atatürk ve silah arkadaşları çok zor şartlarda bu vatanı kazanarak bizlere emanet etti. Birlik beraberlik sağlanmadan, vatan güvenliği olmadan ekonomideki başarıların, kişi başına düşen gelirin hiçbir önemi yok. Meclis’te bulunan tüm partilerin terör sorununu bitirmek için çaba göstermeleri en büyük arzumuz” dedi.
 
Dünyanın seçimi ekonomiyi etkileyecek
Dünyada önümüzdeki yıl 88 ülkede seçim yapılacağını, Türkiye’nin bu ülkelerle dış ticaretinin yaklaşık yüzde 45’ini gerçekleştirdiğini hatırlatan Ender Yorgancılar, ABD’de 6 Kasım günü gerçekleştirilecek başkanlık seçimi başta olmak üzere bütün seçimlerin ekonomi üzerinde etkili olacağını ifade etti. Çin ve AB’den gelen taleplerin düşmesi sonucunda ABD ekonomisinde daralma olduğunu, AB’nin hala borç krizinden çıkamadığını söyleyen Yorgancılar, Orta Doğu’ya bakıldığında kan, göz yaşı ve kaos görüldüğünü, büyük belirsizlikten dolayı komşu ülkelerimizle dış ticaret hacminin de düşüşe geçtiğini belirtti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, uluslararası ilişkiler konusunda Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözünü hatırlattı.
 
OSB’lere destek olunmalı
Ender Yorgancılar, teşvik sisteminin yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı artırarak cari açığı düşüren, yerli üretimi artıran ve yerli malı kullanmayı mecbur eden, buna paralel olarak ithalatı azaltan bir yapı içinde hazırlanmasını sürekli gündemde tuttuklarını söyledi. Yorgancılar, “Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsak; işgücü piyasalarını, yatırım yapmadaki bürokrasi engelini, mevcut teşvik sisteminin aksayan yönlerini çok iyi analiz etmek durumundayız. Kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldıracak unsur olan organize sanayi bölgelerine, bölge kapsamına bakılmaksızın destek verilmeli” dedi.
Türkiye’nin her yıl en az yüzde 7 büyümesi için özel sektör yatırımlarının desteklenmesini ve ihracatta gerçek döviz kuru isteyen Yorgancılar, sıcak paraya da önlem alınması gerektiğini savundu. Yorgancılar, “Yabancılar bono ve faizlerle elde ettikleri gelirleri yıl sonunda kar transferi ile götürüyor. Son 10 yılda Türkiye’den 20 milyar dolara yakın çıkış var. Petkim’in Aliağa’da yapımına başladığı 5 milyar dolarlık rafineri ile övünüyoruz ama kar transferiyle yurt dışına giden para 4 tane Petkim eder. Bunları içeride tutabilecek kanunlar çıkmalı” ifadesinde bulundu.
 
Ekonomi kurmaylarımla geleceğim
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise, “Ben buraya bir çay içmek için uğramıştım ama ekonomiye ilişkin önemli sorunları konuştuk. Bunları daha da derinlemesine irdelemek, çözüm yollarını konuşmak üzere ekonomi kurmaylarımla tekrar geleceğim” sözünü verdi. Hatırlanacağı gibi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı seçildikten sonra İzmir’de Odalar içinde ilk kez EBSO’nun konuğu olmuştu.
Konuşmasında dış politikada başarısızlığın iç politika ve ekonomiye yansıdığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kronikleşen bir yapıyla karşı karşıyayız. Dış politikada kavgalı olmadığımız kimse kalmadı. Oysa Türkiye'nin tarihten gelen bir dış politikası var. Her sınır komşumuzun olduğu yerde, ticaret ciddi bir açmazda. Oysaki aramız iyiydi onlarla. Demek ki dış politikayı kurgularken, ülkenin çıkarları üzerine belirleyeceksiniz. Dış politikayı işgal üzerine belirleyemezsiniz. Dış politikada yanlış yaptık, açmazla karşı karşıyayız. Türkiye'nin iç politikada temel sorunu terördür. Bu konuda siyaset kurumu çözümsüzlük üretti, sorunu askere havale etti. 'İki baldırı çıplak' diyerek başladık eleştiriye. 'Devlet güçlüdür, yok ederiz' dedik. Bugün geldiğimiz noktada ise binlerce şehit verdik. Binlerce gazimiz oldu. Sorunu kimin çözmesi gerekiyordu? TBMM’ye getirdik mi sorunu? Çözdük mü bunu? Kendiniz çözemezseniz bunu başkaları halleder. Kaybeden biz oluruz. Demek ki, yeni bir ahlayışa ve yeni bir iradeye ihtiyacımız var" dedi.
 
Ekonomide çıkmazdayız
Türkiye ekonomisinin çıkmazda olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Siz 10 yılda 6 kez mali af çıkaran bir devlet gördünüz mü? Siz bunu yapmışsanız o iş adamaları duvara toslamış demektir. Bugün gelinin noktada sistem düzelmiyor. Sistemin düzelmesinin yolu yeni bir ekonomi politikasından geçiyor” dedi.
Kılıçdaroğlu, sistemin düzelmesinin anahtarının reel ekonomi olduğunu aktararak, “Üreteceksiniz ve bunu hakça bölüşeceksiniz. İşsizliği yenmenin yolu üretmekten geçer ama finans sektörü reel ekonominin önüne geçerse başarıyı yakalayamazsınız. Yılbaşında herhangi bir yabancı 1 milyon dolar getirip İMKB'ye yatırırsa; 10 ayın sonunda bu para 1 milyon 443 bin dolar oluyor. Yani 10 ayda dolar bazında kimse yüzde 43 kar elde etmez ama yabancılar eder. Çünkü bu para vergisiz kılçıksız... Yabancılar kar ediyor ama vergisiz. Bu politika işsizliği önler mi? Olan işsize oluyor. Eğer huzurlu bir toplum yaratmak istiyorsanız üreten Türkiye'yi yeniden ayağa kaldırmamız lazım. Onun önündeki engelleri kaldıracağız” diye konuştu.
Ekonomide yeni bir teşvik politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, 10 büyük ekonomi arasında yeralabilmek için Türkiye’nin her yıl en az yüzde 7 büyümesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Üç yılda hedef değiştiriliyor
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, enflasyonda üç yılda bir hedef değiştirildiğini, bir toplumun ancak 3 yılını tahmin edebildiğini ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, “Halbuki ABD, 50 yılı tahmin ediyor. ABD boşuna mı Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya kaydı. Çünkü Çin ve Hindistan geliyor. Biz ne yapıyoruz? Türk parası değerlendi diye övünüyoruz. Siz hiç ABD başkanı Obama'nın dolar değerlendi diye övündüğünü gördünüz mü? Tam tersine doların değerini düşürdüler, ABD malları satılsın diye. Türk lirası değerlendi de ne oldu? Mal satamaz hale gelindi. İthalat daha canlı hale geldi. Türkiye böyle gidemez. Türkiye iyi yönetilmiyor. İyi yönetilmediği için de issizlik ve dış politika aldı başını gidiyor. Yeni bir iklime,  ülkesini seven, sorunları çözmek için daha kararlı ve akılcı politikalar üreten politikacılara ihtiyacımızı var" diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv