VOB BİRLEŞİMDEN KARLI ÇIKACAK

  • 0
  • 1.733
Yazı Boyutu:

2012 yılının ilk yarısında19 firmanın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açıldığını belirten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı M. İbrahim Turhan, 2012 yılının ikinci yarısında halka açılan firma sayısının 40’a çıkmasını beklediklerini, bu süreçte İzmirli ve Egeli firmaları İMKB’de işlem gören firmalar arasına katılmaya davet ettiklerini söyledi.
 
Halka arzın düşük maliyetli ve uzun vadeli finansman fırsatını sağladığına işaret eden Turhan, “Halka arz kurumsallaşma anlamında da şirketlere çok büyük katkı sağlıyor. Halka arz için gerekli yükümlülükler kurumsallaşmanın da vazgeçilmez unsuru” diye konuştu.
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nin daveti ile İzmir’e gelen İMKB Başkanı İbrahim Turhan, “Sermaye Piyasaları ve İMKB” adlı toplantıda ekonomi gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
BDDK verilerine göre Türkiye’de bankacılık sektörü varlıklarının 1.4 trilyon liraya ulaştığını vurgulayan Turhan, “Bankacılığımızın gelişimi son 5 yılda 2 katına çıkmış durumda. Finans sektörümüzün gelişimi muhteşem ama tek kanatla uçmaya çalışan bir kuş gibi. İMKB’de payları işlem gören şirketlerimizin piyasa değeri 250 milyar doların üzerinde. Bu aslında önemli bir rakam. Türkiye’nin milli geliriyle karşılaştırdığımızda hala yüzde 25-30’larda bir manzara görüyoruz. Bu yetmez. Demek ki bizim ekonomimiz bunun çok üstünde bir piyasa değerini rahatlıkla sağlayabilecek imkana sahip” diye konuştu.
 
Türkiye’nin 1980-90’lı yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle büyük bir tahribata uğradığına işaret eden Turhan, yüksek enflasyon ortamında piyasalardaki ortalama vadenin 3 ay olduğunu, böylesi bir ortamda uzun vadeli yatırımların cereyan ettiği sermaye piyasalarının gelişmesi mümkün olmadığını kaydetti. Turhan şöyle devam etti: “Ama artık çok şükür bu dönem kesin bir şekilde geride kaldı diyoruz. Hem siyaset hem ekonomik karar alma mekanizmaları hem iş dünyası hem toplumumuz bilinçli bir şekilde davranacak ve böyle karanlık bir dönemi ülkemiz yaşamayacak. Önümüzdeki dönem artık yeni bir döneme giriyoruz. O istikrarsız ortamda her türlü istikrarsızlığın at başı gittiği bir ortamda sermaye piyasalarının gelişimini çok fazla beklememek lazım. Ama yeni bir başlangıç yapar gibi sermaye piyasalarının geliştiğine şahit olacağız. Sermaye piyasaları önümüzdeki kısa dönemde katlanarak büyüyecek.”
 
VOB KAZANACAK
Merkezi İzmir’de bulunan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın (VOB) İstanbul’a taşınma konusunu da değerlendiren İMKB Başkanı Turhan, İMKB ile VOB’un  birleştirilmesi konusunda net bir vizyona sahip olduklarının altını çizdi.  İbrahim Turhan, “VOB ile süratle birleşmek istiyoruz. Bu birleşme iktisadi, ticari mantık içinde, tarafların el sıkışmasıyla, kimsenin hakkı yenmeden gerçekleşecektir.  İzmir bu işten en ufak zarar görmeden, hatta kazanç sağlayarak çıkacaktır” bilgisini verdi.
 
Turhan, “Gelecekte kurulacak enerji borsamızın da piyasa işletmecisi olarak menkul kıymetleştirilmiş sözleşmelerinin alınıp satılacağı platform olarak hizmet vermek istiyoruz. Sürekli dile getirdiğimiz gibi, yıl sonuna kadar yapılacak yeni platform içerisinde VOB’u görmek istiyoruz; ancak son kararı hükümet verecektir” dedi.
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)  Başkanı İbrahim Turhan, ihracat ve ihracatçıların piyasalar için çok önemli olduğunu belirtti ve ihracatın ekonominin dinamizmini etkileyen en önemli kriter olduğunu kaydetti.
 
İMKB’nin şehir endekslerine bakıldığında İzmir’in performansının yükseldiğini belirten Turhan, 25 Egeli şirket borsada yer aldığını belirtti ve  İzmir’in performansı da diğer illere göre artmış durumda olduğunu ifade etti.
 
EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise firmaların rekabetin çetin olduğu günümüz koşullarında finansal enstrümanların karmaşıklığı ya da riskin ölçülememesi firmaların yatırım kararlarını ertelemeye ya da karardan vazgeçmeye neden olabildiğini söyledi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu 2023 yılı için konulan 500 Milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için ihracat potansiyeli olan firmalara büyük görevler düştüğüne dikkat çekerek ekledi:”Küresel ekonomik koşullar altında firmalarımızın büyümesi ve rekabet güçlerini artırabilmesi için yeni yatırımlar, yeni yatırımlar için finansman, finansman için de doğru koşullar ve şartlar gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda, özellikle uluslar arası para piyasalarında ve döviz kurlarında büyük dalgalanmaların yaşanması, hatta nominal faizin risk primi nedeniyle yüksek olması dolayısıyla, yatırım için doğru kaynağa ulaşmak daha da büyük önem kazanmaktadır. Büyümek, büyüyerek gelişmek, her sektörde gerçekleştireceğimiz yatırımlar ile mümkündür. Yatırımla büyümek isteyen firmaların kendi öz kaynaklarını kullanarak bunları halka arz etmek yolu ile fon yaratmasının borçlanmaya nazaran daha elverişli bir yöntem olduğu kanaatindeyim.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Singapur üzerinden Asya Pasifik pazarında büyüyecek

Arşiv