Yatırım teşvikleri için ekonomik ve siyasi iklimde dönüşüm gerekiyor

  • 0
  • 920
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Haziran ayında uygulamaya konulan yeni yatırım teşvik sisteminin, bazı eksikliklerine rağmen, bugüne kadarki en nitelikli sistem olduğunu söyledi. Yorgancılar “Ancak, açıklanması ve uygulamaya konulmasında yaşanan gecikmenin ardından ekonomide frene basılması ve küresel belirsizliklerin getirdiği olumsuzluklar yatırımlarda beklenen ivmeyi yaratamamıştır. Fakat her şey için henüz geç değildir. Türkiye ve dünya ekonomisindeki bu olumsuz iklim er ya da geç düzelecektir. Bu dönemi avantaja dönüştürmek için yeni ve teknolojik yatırımları harekete geçirerek üretim kapasitemizde niteliksel dönüşüm sağlamalıyız” diye konuştu. Yorgancılar ancak bu şekilde cari açığı azaltmak için ekonominin yavaşlaması gereğinin ortadan kalkabileceğini, azalan cari açığın da bütçe dengelerini olumsuz etkilemesinin engellenebileceğini belirtti. Yorgancılar “Bu süreçte ayrıca siyasi aktörlere de büyük görev düşüyor. Artık kavgacı bir siyasi ortamın toplum ve ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratmasına izin verilmemelidir. Ramazan bayramı bunun için bir vesile ve milat olarak değerlendirilmelidir” dedi.
 
Yılın ilk yarısında teşvikli yatırımlarda önemli yavaşlama olduğunu, teşvik belgesinde yüzde 24, teşvikli yatırım tutarında yüzde 31, istihdam yaratma kapasitesinde ise yüzde 22 oranında gerileme olduğuna dikkat çeken Yorgancılar ülkemizin en az gelişmiş bölgelerindeki 15 ildeki yatırımların payının gerilemesinin ise üzüntü verici olduğunu söyledi.  Yorgancılar “Bu durum yılın geri kalan bölümünde yatırım artışı için ilave önlemlere ihtiyaç olduğu anlamına gelmektedir. Yapılması gereken iç talebin bir miktar güçlendirilmesi, dış talep için ise kurlarda gerilemeye izin verilmemesidir. Bu iki boyuta da hizmet edecek olan şey faizlerde gerileme olacaktır. Bunun yanında enerji maliyetlerindeki olası artışlar artık sanayicilere yansıtılmamalıdır. Teşvikli yatırımlar içinde gelişmiş bölgelerin payının artmış olması bir kez daha geri kalmış bölgelerde yatırımların artabilmesi için terör sorununun çözümü gereğine işaret etmektedir. Terör hem insanlarımız hem de ekonominin üzerindeki en büyük kambur haline gelmiştir. Terör-yatırım yetersizliği-işsizlik-fakirlik-terör kısır döngüsü kırılmalıdır” dedi.
 
Merkez Bankasının son para politikalarını da değerlendiren Başkan Yorgancılar, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tutulan kısmını artırarak rezerv biriktirmeye devem etmesi gerektiğinin altını çizdi.  Yorgancılar bu rezerv artışının yaratacağı olumlu psikolojik etki ile sıcak paranın çekilmeye, en azından kaçmasının engellenmeye çalışıldığını ifade etti.  Türkiye’nin parasal değil reel boyutta güçlenmeye, rekabet gücünü artırmaya ihtiyacı olduğuna işaret eden Yorgancılar “Yavaşlayan küresel talep nedeniyle tüm dünyada yeni bir kur savaşları sürecine girilmekte, çok sayıda ülkede parasının değerini düşürerek rekabet gücü kazanmaya çalışmaktadır. TCMB’nin bunları görmezden gelmesi düşündürücüdür. Faiz indirimi beklentimiz Ağustos ayında da gerçekleşmedi” diye konuştu.
 
Türkiye’nin etrafındaki siyasi sorunların, küresel ekonomideki belirsizliklerin er ya da geç azalacağını, iç talebin bir süre sonra canlanacağını söyleyen Yorgancılar, vakit kaybetmeden yatırımların teknolojik yenilenmeye izin verecek şekilde artırılması gerektiğine dikkat çekti. Yorgancılar “Ülkemizin üretim deseni ile iç ve dış talep deseni arasındaki farklılıkları azaltmak zorundayız. Yoksa ne cari açık ne de işsizlik sorununu çözmemiz mümkün olmaz. Şu anda yatırım iklimi kış mevsiminde. Bunu bahara çevirmek için Merkez Bankası’nın faiz, Maliye Bakanlığı’nın ise vergi politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv