Yeni Teşvik Tedbirleri İzmir Üniversitesi’nde değerlendirildi

  • 0
  • 1.623
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Demirci, İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu ve Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi Yeminli Mali Müşavir Saim Uysal İzmir Üniversitesi’nde düzenlenen panelde yeni teşvik tedbirlerini değerlendirdi.
 
İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Dekan Prof. Dr. Sabri Tekir’in moderatörlüğünü üstlendiği “Yeni Teşvik Tedbirleri” başlıklı panel, önemli isimleri ağırladı. Konunun uzmanları İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Demirci, İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu ve Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi Yeminli Mali Müşavir Saim Uysal, yeni teşvik tedbirleri konusundaki gelişmeleri değerlendirdi. Panelde, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş başta olmak üzere akademisyenler, öğrenciler ve iş adamları uzmanlara sorularını yöneltti. Rektör Erciyeş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu panel sonunda panelistlere plaket takdim etti.
 
Panelistlere söz vermeden önce Türkiye’nin ekonomik durumu üzerine değerlendirme yapan Dekan Prof. Dr. Sabri Tekir, istihdam, dış ticaret açığından kaynaklanan cari açık ve bölgesel refah dengesizliklerinin Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunları olduğunu dile getirdi. Tekir, yeni mezunlara istihdam sağlanarak yeni iş alanları yaratılması ve Türkiye’nin rekabet gücünü arttırıcı tedbirlerin bir an önce alınması gerekliliğine vurgu yaptı.
 
2023 hedefi yakalanabilir
Konuşmasında iş dünyasının yeni teşvik tedbirlerine bakış açısını aktaran Kemal Çolakoğlu, son 30 yıl içinde dünya ekonomisi içinde önemli bir noktaya gelen Türkiye’de her yıl 700-800 bin yeni işsizin iş aramaya başladığını söyledi. Çolakoğlu, “Türkiye’nin her yüzde 1’lik büyümesi 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bunu gerçekleştirecek teşviklere ihtiyacımız var” dedi. Türkiye’nin üretimi arttırmaktan başka çözüm yolu olmadığına dikkat çeken Çolakoğlu, özellikle teşvik bölgeleri arasındaki rekabet koşullarında denge sağlanması gerektiğini belirtti ve “İzmir’in 1’inci, Manisa’nın ise 3’üncü bölge sayılması nedeni ile İzmir’deki yatırımcı Manisa’ya gidiyor ve İzmir’deki OSB’lerin yüzde 33’ü boş kalıyor. 1’inci bölgelere yatırım dönemlerinde vergi indirimi sağlanmalı. KOBİ’ler için bağımsız teşvik sistemi uygulanmalı. Üretici düşük kur baskısı altında bırakılmamalı. OSB’lerin demiryolları ile limanlara bağlantısının sağlanması gibi tamamlayıcı önlemler alınmalı” saptamasında bulundu.
 
2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alırken milli gelirin 2 trilyon Dolar’a yükselmesi, dünyanın 100 büyük şirketi sıralamasına 3 farklı sektörden 500 milyar Dolar’lık  varlık ile girilebileceğini ifade eden Çolakoğlu, gençler ile iş dünyasını bir araya getirmesi nedeni ile düzenlenen panelin büyük önem taşıdığını ifade etti.
 
Türkiye’nin tasarrufu tüketiminden fazla
Türkiye’nin neden yeni bir teşvik sistemine ihtiyaç duyduğu, yeni sistemin hazırlık süreci ve uygulamaları hakkında bilgi veren Saim Uysal, düzenlenen panelin 6 Nisan’da açıklanan sistemin ardından yapılan ilk panel olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin son 10 yıllık büyüme stratejisi içinde cari açık sorununu çözememesinin nedenlerine değinen Uysal, “Çünkü Türkiye’nin tasarrufu tüketiminden daha fazla. Ara malı ve Türkiye’de üretilmeyen mallarda dışa bağımlı bir ülkeyiz” saptamasında bulundu. Bununla ilgili olarak öncelikli yatırımlar ve stratejik yatırımlar konusunda yeni teşvik tedbirleri sistemi ile önemli bir adım atıldığını dile getiren Uysal, vergi indirimi konusunda da olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.
 
Türkiye Sanayi Envanteri düzenlenmeli
Teşviklerin ülke ekonomilerinin kötü dönemlerinde dengesizlikleri gidermek ve stratejik sektörler yaratmak amacı ile verildiğinin altını çizen Prof. Dr. Muzaffer Demirci, “2023 hedefini tutturabilmek için teşvik uygulamaları yetersizdir. Teşvikleri, yapısal sorunları çözücü bir niteliğe dönüştürmeliyiz” dedi. 90’lı yıllarda Kore ve Türkiye ekonomilerinin benzer göstergeler taşırken bugün Kore’nin Türkiye’yi çok gerilerde bıraktığını belirten Demirci, “Sanayi envanteri düzenlenerek teşvik verilecek sektörler belirlenmelidir” dedi. Türkiye’de 1 Dolar’lık ihracat için 82 sentlik ithalat yapıldığı bilgisini aktaran Demirci, Türkiye’nin büyüme modeli değiştirilmeli, vatandaşın tasarrufu teşvik edilmeli” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

Arşiv