YOK MU KURTARAN!

  • 0
  • 990
Yazı Boyutu:

 Ege Üniversitesi doğal afetlere hazırlık amacıyla eğitim ve tatbikat çalışmalarını sürdürüyor. Ege Üniversitesi(EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın da büyük hassasiyet gösterdiği konuda öğrencilerin katılımıyla önce eğitim ardından kapsamlı bir tatbikat düzenlendi.
EÜ Kampüsü içerisinde, afete hazırlık ve afetle mücadele becerilerinin arttırılması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “28 şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası” etkinlikleri çerçevesinde EÜ Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı(SKS) önünde taşıma, tahliye, teknik kurtarma, triyaj ve yangın aşamalarından oluşan deprem tatbikatı yapıldı.
Sivil Savunma uzmanı Hacer Çolpan’ın sevk ve idare ettiği tatbikata, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı, Engelliler Merkezi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Anadolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, İzmir Atatürk Sağlık Yüksek Okulu, EGE Sivil Savunma ve İtfaiye Bölümü,  Arama Kurtarma  Topluluğu(AKUT) İzmir Birimi, EÜ Öğrenci Toplulukları,  EÜ Arama Kurtarma Topluluğu(EGECAN), Doğa ve Dağcılık Kolu(DODAK), Mağaracılık topluluğu, Kaya Tırmanış Topluluğu ve öğrenciler katıldı.
Bir deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler tatbikatta birebir uygulandı. Bunlar arasında olası bir depremde, binalardaki insanların güvenle tahliye edilmesi, toplanma, triyaj, tıbbı müdahale alanlarının oluşturulması, başlangıç yangınlarının söndürülmesi gibi ilk anda yapılması gerekenler uygulandı. Ayrıca SKS bahçesinde toplanacağı, 1 nolu yemekhanede iaşenin sağlanacağı, yeşil alanların çadır alanları ve büyük yeşil sahanın helikopter pisti olarak kullanılacağı, kampüs güvenlik merkezinin kriz merkezi olarak görev yapacağı, öğrencilerin şehir dışındaki ailelerinin, Öğrenci İşleri Daire başkanlığından bilgi alabilecekleri gibi bütün detaylar tatbikat sırasında görevliler tarafından aktarıldı.
Tatbikatta triyaj alanı oluşturuldu. Deprem anonsuyla başlayan tatbikat, deprem sonrası binada çıkan yangın ile devam etti. Teknik kurtarmada binada mahsur kalan insanlar çıkarıldı,  binadan çıkartılan yaralılar hayati durumlarının ciddiyetine göre yeşil, sarı, kırmızı ve nabız alınamayan hastalar için siyah renk ile gösterilen bölümlere alındı.
Duman efektinin bolca kullanıldığı tatbikatta, teknik kurtarma bittikten sonra başlangıç yangınları söndürüldü. Tatbikat, Kaya Tırmanış Topluluğu öğrencilerinin çatıdan yaralıları kurtarması ile devam etti. Son olarak gönüllü öğrencilere yangın söndürme tüpleri ile tatbikat yaptırıldı
EGECAN Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ’un büyük destekleriyle gerçekleşen tatbikat, yaralı makyajları ve oluşturulan ortamla gerçeği aratmadı. Tatbikat Sivil Savunma Uzmanı Hacer Çolpan’ın  “Amacımız kampüste afetle yaşama kültürünü yayabilmek, afetle mücadele becerilerinin kazandırılmasını özendirmek, öğrencilerimizin üniversitedeki hayatlarından sonra da bu bilgileri yaşamları boyunca kullanabilir olmalarını sağlamaktır. Unutmayın ki profesyoneller gelene kadar ilk 72 saat içinde insanlar kendi başlarına kalırlar, bu yüzden ilk aşamada kendi başımızın çaresine bakmayı öğrenmeliyiz” sözleriyle sona erdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Belediye emekçilerine bayram hediyesi

Kızılay Mahallesi’ne çözüm ve proje ziyareti

Ruhsat ve kaldırım işgaline sıkı denetim

Aydınlık Türkiye için çalışacağız!

50 bin adet fidan dağıttı

Arşiv