ZZTK, ANADOLU’YA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM ATAĞINDA

  • 0
  • 913
Yazı Boyutu:

Zeytin ve Zeytinyağının Anayurdu Anadolu’da zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmak için çalışan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Bursa’dan sonra Ankara’da da Alışveriş Merkezleri’nde “Zeytin ve Zeytinyağı Tadım Etkinlikleri” düzenledi.

 

“Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli proje kapsamında; Bursa ve Ankara’daki “Zeytin ve Zeytinyağı Tadım Etkinlikleri” için Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nden ikinci kez hibe desteği kazanan ZZTK, ilk aktiviteyi 4 Aralık 2011 Pazar günü Bursa'da Zafer Plaza’da gerçekleştirdi. ZZTK’nın sonraki adresleri ise, 18 Aralık'ta Cepa AVM, 25Aralık’ta Panora AVM oldu.

 

Alışveriş Merkezleri’nin geniş halk kitleleri tarafından ziyaret edilen, son yıllarda popüler buluşma noktaları olduğuna işaret eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, ZZTK olarak 2 yıldır iç tüketimi arttırmak için tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydetti.

 

Türkiye’de zeytinağacı varlığının 170 milyonu aştığına dikkati çeken Ölken, “1-2 yıl içerisinde yıllık 400 bin ton zeytinyağı üretim rakamına ulaşacağız. Bu üretim artışının sadece ihracat ile karşılanması mümkün değil. Bu düşünceden hareket eden ZZTK, 2 yıl önce başladığı iç tanıtım çalışmalarının 2011 yılındaki son etkinliklerini Aralık ayında Bursa ve Ankara'da gerçekleştirdi. Uluslararası arenada rekabet ettiğimiz diğer üretici ülkelerde kişi başı yıllık tüketim rakamı 10 kg’dan az değilken ülkemizde bu rakam son yıllara kadar 1 kg’dan az idi. Son senelerde zeytinyağının kazandığı popülerlik, özellikle bundan 7-8 sene önce Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin ön ayak olması ile üretici bölgelerde yapılmaya başlayan “Zeytin Hasat Şenlikleri”nin yarattığı sinerji üzerine ZZTK’nın 2 yıldır yaptığı aktiviteler diğer bazı kurumlarında çalışmaları ile desteklenince ülkemizdeki kişi başı tüketim artık 1 kg’ı geçmiştir ve artmaya devam etmektedir. Hedefimiz bu rakamın kısa vadede 3 kg’ın üzerine çıkmasıdır. Çünkü bizler istikrarlı ve sürdürülebilir bir ihracat için mutlak surette kuvvetli ve dengeli ve derin bir iç pazar olmasının şart olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Ekim ayında İstanbul’da, Aralık ayında ise Bursa ve Ankara’da gerçekleştirdikleri “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli proje sonrasında sektördeki başka oluşumlarında benzer çalışmalar içinde olduklarını görmekten mutlu olduklarını anlatan Ölken, şöyle devam etti: “İstenilen iç tüketim rakamlarına ulaşabilmek için sektörde eli taşın altında olduğunu düşünen herkesin bu çalışmalara el vermesi ve destek olması önemlidir. Komitemiz 2012 yılında da bu benzeri çalışmaları bütçe imkanları çerçevesinde yapmaya devam edecektir.”

 

Aktivitenin amacının amacı iç pazarda zeytinyağı konusunda bilinç yaratmak ve tüketimin artışına katkıda bulunmak olduğunu belirten Ölken, “Bu aktivitelerle zeytinyağı hakkındaki bilinmeyen gerçekleri aktarmaya çalıştık. Örneğin tüketicilerimiz zeytinyağının koyu yeşil renkte olmasının zeytinyağının iyiliğine delalet ettiğini düşünürken biz rengin çok önemli bir kriter olmadığını aktardık. Bazı kişiler zeytinyağını acı tadından dolayı tercih etmediklerini söylediler. Bu kişilere de farklı bölge yağlarının farklı tadım niteliklerine sahip olduklarını göstermek için tadım yaptırdık ve zeytinyağı algıları artırıldı.

 

ZZTK, Bursa ve Ankara’da yaptığı tadım panellerinde, Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından akredite edilen Aydın Ticaret Borsası-Zeytindostu tadım paneli uzmanları Aysun Uğur, Ahmet Çağlı Bulanık, Gözde Şahin ve Burcu Keser’in desteğini aldı. AVM’lerde katılımcılara yaptırılan testlerle zeytinyağının tadımı hakkında ipuçları verildi, konuklara dağıtılan küçük hediyelerle bir zeytinyağı şöleni yaşandı. Küçük misafirlere ise önceki aktivitelerde olduğu gibi puzzle dağıtıldı.

 

Zeytinyağı tadım etkinliklerinde tüketicilerin tercihlerini öğrenme adına bir de anket yaptıklarını anlatan ZZTK Başkanı Metin Ölken, anket sonucunda ankete katılan üreticilerin zeytinyağı alırken dikkat ettikleri unsurları; Marka, Bölge, Fiyat ve Ambalaj şeklinde sıraladıklarını sözlerine ekledi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv