16 yaşındaki Yusuf Eneç’e total yapay kalple ikinci hayat

  • 0
  • 1.183
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde kalp nakli bekleyen 16 yaşındaki Yusuf Eneç, total yapay kalp takılarak yeniden yaşama bağlandı. 7 ay önce kalp kasının bozulması (Kardiyomiyopati) tanısı ile Gaziantep’ten DEÜ Hastanesi’ne getirilen Yusuf, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı bir operasyonla hayata döndü. Son 15 günde yapay solunum aletine bağlanarak intra aortik balon pompası ile ancak yaşatılabilmekte ve böbrek yetmezliği başlamış bulunan hasta, Türkiye’de çocukluk yaş grubunda ilk kez uygulanan bir operasyonla total yapay kalp takılarak yaşam buldu. Ameliyattan hemen sonra yapay solunum aletinden çıkarılan Yusuf Eneç konuşur ve yürür hale geldi.
 
Doktorlarına ve kendisine şifa veren ekibe teşekkür eden Yusuf, “Hastanede ilaç tedavilerinden sonra yogun bakıma yatırdılar. Hiç direncim kalmamıştı. Sağolsun hocam beni bu cihazla hayata döndürdü. Allah razı olsun.Tek çarem organ nakli. Rahatsızlığım yüzünden eğitimime ara verdim. İsteğim önce sağlıklı olmak. Kalp bekliyorum. Organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olmasını diliyorum” dedi.
Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Öztekin Oto, daha önce iki kardeşini de kalp kasının bozulması nedeniyle kaybeden Yusuf Eneç’i babasının 7 ay önce karın ağrısı şikayeti üzerine Gaziantep’te doktora götürdüğünü, burada Kardiyomiyopati tanısı konulunca DEÜ Hastanesi’ne geldiğini belirterek tedavi sürecini şöyle anlattı:   “Yusuf Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne geldiğinde önce Çocuk Kardiyolojisi bölümünce incelendi, sağ ve sol kalbinde yetmezliği olduğu belirlendi. Başından itibaren destek cihazı ve ilaçlarla 7 ay idare ettik. Beklemeye çalıştık. Ama son günlerde durumu kötüleşmeye başladı. İntra aort balon desteği gerekti ve yoğun kalp ilaçları gerektirdi.
 
Yoğun Bakım’da izlenirken yapay solunum aletine bağlandı. Kendisi soluyamayacak duruma gelmiş ve böbrek yetmezliği başlamıştı. Artık son noktaya geldiğimiz belliydi ve sağolsun sayın Başhekimimiz Prof. Dr. Mehmet Refik Mas hocanın gayretleri, Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın büyük desteği ile bu cihaz temin edildi ve total yapay kalp takıldı. Total yapay kalp cihazının anlamı şu; hastamızın kalbi tümüyle çıkarıldı yerine cihaz göğüs kafesi içine monte edildi. Teknik olarak uygulaması biraz daha güç olan bir cihaz. Bu, Türkiye’de sekizinci uygulama. Ancak çocukluk yaş grubunda ilk kez yapılmış bir uygulama oldu. Temel amacımız bir an önce uygun kalbin bulunması. Çünkü bu cihaz takıldıktan sonra kalp bugün bulunsa yine takabiliriz. Çünkü yapay kalbin takılması ile hastamız ertesi gün uyandı, böbrek yetmezliği geçti, yapay solunum cihazından hemen çıktı. Dolayısıyla diğer organlar normal hale geldi. Bu cihaz son zamanlarda Amerika’da ömür boyu tedavi veya ömrün sonuna kadar kalabilme endikasyonu konulmuş olan bir cihaz. En uzun yaşam süresi 5 yıla yakın. Tüm yapay kalpler içerisinde en uzun süre yaşanabilen cihaz ve o yüzden avantajlı.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv