21 fay var plan yok…

EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, izmir depreminin üzerinden iki yıl geçmesine karşın, 24 yıl önceki deprem master planı'nın kullanıldığını belirterek "30 ekim 2020 saat 14.52'yi kimse unutmasın. 117 can gitti. Acilen deprem master planı yapılmalı" dedi.

  • 0
  • 169
21 fay var plan yok…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir depreminin ikinci yılında, Ege Koop tarafından "İzmir Depremi ve Sonrası" konulu toplantı düzenlendi. Ege-Koop Genel Başkanı HÜSEYİN ASLAN, 5 yılda bir güncellenmesi gereken deprem master planının üzerinden 24 yıl geçtiğini söyledi.
 
İki yıl önce 117 kişinin öldüğü İzmir depreminden hala ders alınmadığını belirten Aslan, "İzmir'de 21 fay var ve kentin dörtte üçü bu fay hatları üzerinde yaşıyor. Hangi binayı nasıl ve nereye yapacağımızı söyleyecek güncel bir Deprem Master Planımız yok. Hepimiz aynı uçaktayız ve kör uçuşu yapıyoruz. Üstelik uyarıları da duymayacak kadar sağırız" dedi. Ege Koop Genel Başkanı HÜSEYİN ASLAN, iki yıl önce gerçekleşen İzmir depreminin ardından çok şey yapıldığını, ancak yapılmayanların daha çok olduğunu belirtere şöyle devam etti:
 
“DEPREM MASTER PLANI YENİLENMELİ”
“Son Deprem Master Planı 1998 yılında hazırlandı. 5 yılda bir güncellenmesi gereken bu planın üzerinden 24 yıl geçti. Yani elimizdeki tek yol haritası. Ama o da geçtiğimiz 24 yılda inşa edilen yapı stoğunu kapsamıyor. Acilen yenisi hazırlanmalı. Ayrıca her binaya kimlik uygulaması başlatılmalı. Bunda, binanın kat planlarına, kullanılan malzeme ve zemin bilgisine, yapının genel verilerine kadar ihtiyaç duyulan tüm bilgiler yer almalı"
 
Aslan  “İzmir depremin merkez üssü Seferihisar ile Sisam adası arasındaydı. Peki merkez Üssü İzmir olsaydı, ne olurdu? Çok daha fazla yıkım, çok daha fazla acı olurdu. Bu öngörüye rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm açısından hala istenilen noktaya ulaşılamadı. İzmir genelinde bina yaş ortalaması 25 yıl ve üzeri. Kaçak yapılaşma oranı Sayıştay raporlarına göre yüzde 60 - 65. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre 313 bin binanın kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Bu durumda nitelikli Kentsel Dönüşüm Uygulamaları şart”
 
21 FAY VAR
"Kent genelinde 21 fay var. Mordoğan, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Menderes, Gaziemir, Narlıdere, Balçova, Konak, Pınarbaşı, Altındağ, Kemalpaşa,  Gümüldür, Özdere, Selçuk, Kiraz, Tire, Bergama, Aliağa, Dikili, Çandarlı, Menemen fay üzerinde ya da yakınında. İnciraltı, Alsancak, Manavkuyu ve Bayraklı’nın denize yakın kesimleri ile Bostanlı ve Karşıyaka, olası deprem şiddetini daha yüksek hissedecek yerler arasında. O yüzden kentsel dönüşüm kaçınılmaz"
 
ÇÖZÜM İMAR AFFI DEĞİL
"2018’de imar affı çıktı. 811 bin 452 konut imarlı, ruhsatlı, yasal hale geldi. Peki depreme dayanıklılar mı? Gelinen noktada İzmir’de her 2 konuttan biri aslında imar kanuna aykırı. Yani riskli ve depreme dayanıksız. Şimdi imar affının yenisi gündemde. Cumhur İttifakı’nın ortağı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Desteci, imar affına ilişkin yeni yasa teklifini Meclis'e sundu. İmar affı, depreme dayanıksız kaçak konutları yasal hale getirerek, depremde ölüme ve yıkıma neden oluyor. Çözüm imar affı değil, kentsel dönüşüm”
 
TUZLA FAYINA DİKKAT
Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü  Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise 21 fay içinde şu ana kadar İzmir fayı, Gülbahçe fayı, Yağcılar fayı, Seferihisar fayı ve Tuzla fayı olmak üzere beş fayın incelendiğini, diğerlerin devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Seferihisar'dan Konak'a ve oradan Bornova'ya kadar uzanan Tuzla fayının, deprem üretme aralığı 2 bin yıl olduğuna dikkat çekerek "Tuzla fayı 2 bin yıldır kırılmadı, 7.1 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir" dedi. Prof. Dr. Sözbilir, il genelinde afet risk azaltma planını üzerinde bir yıldır çalıştıklarını, 227 eylem planın uygulanmaya başlandığını, bu çalışmanın Türkiye genelinde de hayata geçirildiğini belirtti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi start aldı

Kadınların başarı hikayeleri konuşuldu...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

Dört duvar arasında bir başkan olmayacağım

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Arşiv