Abdullah Neyzar Karahan ile Edebiyat Yolculuğu…

  • 0
  • 957
Abdullah Neyzar Karahan ile Edebiyat Yolculuğu…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in duygulu ve vefalı şairi Abdullah  Neyzar Karahan, 6 yıldır Alzheimer hastası. “Üşüdükçe daha çok sevilir alfabelerde aşklar” dizelerinin sahibi şairi vefalı dostları unutmadı. Şair Abdullah Neyzar Karahan için vefalı  sanatçı dostları bir gece düzenledi.  Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Abdullah Neyzar Karahan ile Edebiyat  Yolculuğu” isimli gecede   Karahan’ın şiirlerinin yanı sıra müzik performansı da beğeni topladı. Geceye Abdullah Neyzar Karahan, eşi, çocukları ve arkadaşları katıldı.
 
Gecede dostları Karahan’la geçen anılarını, şairin edebi yaşamını ve eserlerini izleyenlere sundu. Ayrıca Ferhat İşlek’in  hazırladığı kısa belgesel izleyenlere kısa bir Abdullah Neyzar Karahan biyografisi sundu.

Abdullah Neyzar Karahan’ın  yakın arkadaşlarından  Tufan Atakişi; “Uzun uzadıya şiir konuşacağız. Öncesinde Abdullah Neyzar Karahan’la ilgili şiirin dışında bir şeyler anlatmak istiyorum. Beni etkileyen şeylerden birisi bir gün dedi ki ‘Aramızda şunun şurasında 10-15 yaş var, bana abi deme Abdullah Neyzar de’.  Bu durum beni çok etkiledi. O günden beri benim için o Abdullah Neyzar’dı. 70ler şiirin, şairin el üstünde  tutulduğu şiir matinelerinin şiir  ikindilerinin yapıldığı bir dönemdi. O dönemde bence şiir ulaşabileceği en üst noktaya ulaşmıştı. Daha sonraki dönemde özellikle 80ler döneminden sonra şiir düşüşe geçti. İzmir İzmir Dergisi 20 yıldır yayınlanan uzun soluklu bir dergi oldu. Bu derginin temelinde Abdullah Neyzar Karahan vardır. Bu dergiyle 20 yılıdır düzenlenen kitap fuarının 20’sine de katıldık. Abdullah Neyzar Karahan fuarlara gelirken her zaman cebinde şeker bulundururdu ve herkese ikram ederdi. Karahan her zaman şık giyinir ve bakımlıdır. Programı hazırlayanlara ve Konak Belediyesi’ne teşekkür ederim” diye konuştu.

Karahan’ın  diğer yakın arkadaşlarından  Ayhan Çıkın ise “55 yılı 8 dakikaya sığdır dediler bende sığdırmaya çalışacağım.1959’da Turgut Reyis Lisesi’nde tanıştık. O zamana kadar şehre adapte olamayan ben Abdullah’ı tanıdıktan sonra uyum sağlayabildim.1962 de üniversitede yollarımız yine kesişti. Onun kitaplarıyla şiire başladım. Oğlumun isim babası da Karahan’dır. Oğlumu kaybettiğimde de Abdullah bir şiir yazdı. Şiir dışındaki en büyük meşguliyetimiz kitabına tavla oynamaktı. Çok nadide ve zarif bir dosttur. Yalnızlığımı paylaşan bir arkadaşımdır. Şiirden istediğini aldı bence. Bu güzide topluluğun birisi için toplanması büyük bir ödüldür. Sanatın ödülü ekonomik değerlerle ölçülmez. Önemli olan geniş  kitlelerin gönlünde  taht kurabilmektir” dedi.

Karahan’ın 47 yıl önce  tanıştığı bir dostu olduğunu ifade eden  Oğuz Tümbaş;  “1967 Ankara da memuriyete başladığım yıllarda Çene Dergisi’nin sorumluluğunu verdiler. Şair ve şiirler ararken bana Abdullah Neyzar Karahan’ın ismini verdiler. Şuan hala kullandığı posta kutusu 31 Karşıyaka/İzmir adresine mektup yazdım ve şiir istedim. Sağ olsun, oda şiirlerini yolladı ve yayımladık. Uzun bir aranın ardından Temmuz 1977’de İzmir de yeniden buluştuk. Bu vefalı dostlarla burada olmak çok güzeldi” diye konuştu.

ABDULLAH NEYZAR KARAHAN  KİMDİR?
Abdullah Neyzar Karahan 1939’da Samsun’da doğdu. İzmir Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulu’nu bitirdi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Merkez Kütüphanesi ve Yayın Müdürlüğü’nde 27 yıl memurluk yaptıktan sonra emekli oldu.
Günümüz yazarlarından olan Karahan bazı yazılarında Aysen B. imzasını kullandı.1963’te Özleşim Dergisi’ni çıkaran yazar 1992’den beri Gözlem Gazetesi’nde çalışıyor.  Yeni Ufuklar, Yelken, Yeditepe, Varlık, Otağ, Su, Dönemeç, Oluşum, Soyut, Kıyı ve Türk Dili dergilerinde  yayımladığı şiir, inceleme ve kitap tanıtım yazılarıyla tanındı. İzmir gazetelerinin düzenlediği bazı şiir yarışmalarında ödüller aldı.
 
Aslan, Kurt ve Tilki ile 1979 Spor-Toto Dünya Çocuk Yılı Masal Yarışması (birincilik) Ödülü’nü kazandı. Yazar son 6 yıldır Alzheimer hastası.
Yazın hayatı boyunca pek çok alanda eser üreten Abdullah Neyzar Karahan’ın bazı kitapları şunlar;  Şiir: Yorgun Yaşayana (1963), Çıplak Ateş (1967), Yabanistan (1968), Körfez Solgunu (1971) Savaşa Yalnız Gidilmez (1975), Mavi Aydınlık (1979), Çiçek Güzellemesi (1981), Gece Bin Çağdır (1990), Uzak Kıyısında Sevdanın (1991), Gizli Su (1994), Gözlerimde Saklı Sonbahar (2000), Dalgın Şarkı (2004). İnceleme: Gel Dosta Gidelim (Çağdaş Düşüncede Yunus Emre, 1980), Samsun’dan Ankara’ya (1980), Atatürk ve Eğitimde Çağdaşlaşma (1980),Atatürk Gerçekçiliği (1980), Atatürk’ün Halk İktidarı Anlayışı (1980), Şehit Edilişinin 50. Yılında Kubilay (1980). Çocuk Kitabı: Aslan, Kurt ve Tilki (1980), Konuşan Kutu (1992), Yengeç ile Kızı (2002). Antoloji: Şiir ve Siz,
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv