Akyol’un kaleminden Balkan gerçeği

  • 0
  • 811
Yazı Boyutu:

 Konak BelediyesiProf.Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi usta gazeteci yazarTaha Akyol’u konuk etti. Konak Belediyesi’nin düzenlediği söyleşi ve kitaptanıtımında İzmirli okurlarıyla buluşan Akyol’u eski dostu ve meslektaşı KonakBelediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysakile sivil toplum kuruluşları ve İzmir’deki Balkan dernekleri üyeleri de yalnızbırakmadı.

İzmir’in yarısıBalkan kökenli ama kent yönetiminde söz sahibi değiller
Taha Akyol’u İzmirlilerle buluşturan Konak Belediye Başkanı Dr. HakanTartan, yoğun iş temposuna rağmen İzmirli okuyucuyla buluşan usta yazarı övgüylekarşıladı. Kendisi de Balkan kökenli olan Başkan Tartan, İzmir nüfusununyarısının Balkan kökenli olduğunu hatırlatarak “ Ancak yerel yönetici olaraksanıyorum bir tek ben varım. Balkan kökenli yurttaşların artık yönetimlerdedaha çok yer alması gerekiyor” dedi.Başkan Tartan, Balkan Savaşları’nda yaşanan dramın tümyönleriyle Taha Akyol’un ‘Rumeli’ye Elveda’ kitabında yer aldığını söyledi veşöyle konuştu:“Balkan Savaşlarında yaşanan dram sadece Osmanlıİmparatorluğu’nun çöküşü değil, bir anavatan toprağının kaybı, farklı birdönemin başlangıcı da aynı zamanda. Ancak yine de olumlu bir çerçeveden görmekgerekirse, Balkanlardan gelen göç ile Anadolu’da büyük bir gelişme, saygı,sevgi, çalışkanlık, birbirine kenetlenme yaşandı. Bayrağına, toprağına, milletineihanet etmeyen bir kitle varoluşunu burada sürdürdü. Yitirdiklerimize rağmenkazandıklarımızla birlikte bir öykü yazıldı, bir anı tablosu oluştu.”

Akyol: Türkiye’ninbaşına üç felaket geldi

365 gün boyunca binin üzerinde kültür sanat etkinliğiniİzmirlilerle buluşturan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a ‘kadimdostum’ sözleriyle hitap eden Taha Akyol, Lozan’ın 90’ıncı yıldönümündeİzmir’de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkiye’nin başına üç büyükfelaketin geldiğini söyleyerek sözlerine başlayan Akyol konuşmasını şöylesürdürdü:“Türkiye üç büyük felaket yaşadı. Eğer bu felaketleryaşanmasaydı şu anda çok ileride, gelişmiş bir Türkiye olurdu. Bunlarınbirincisi 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı ve Tuna’nın kaybedilmesidir. Namık Kemalbir makalesinde ‘Tuna’yı kaybedersek Rumeli’yi elimizde tutamayız’ der. Nitekim1912’ye gelindiğinde Namık Kemal’in haklı çıktığını görüyoruz. Osmanlı RusSavaşı 1.Meşrutiyet ve Osmanlı Devleti’nin kendi içinde yaşadığı bir geçişdönemine denk gelir. Türkiye’nin yaşadığı 2. büyük felaket ise BalkanSavaşları’dır. Yine Osmanlı’nın kendi içindeki bir geçiş dönemine,2.Meşrutiyet’e denk gelir. 3.büyük felaket ise Anadolu’da yaşanan savaşta 4milyon müslümanın hayatını kaybetmesidir. Yaşananlar çok acı, şimdi ben ‘iyi kiLozan mübadelesi olmuş’ dediğimde tepki gösteriyorlar. Ama Kıbrıs gibi birörneğimiz var. Kıbrıs’ta iki farklı millet bir arada yaşayamadı. Önemli olangeçmişten ders alabilmek.”

4 milyon göçmenAnadolu’ya yerleşti
Türkiye’nin geçirdiği zor yılları ve Balkan Savaşları’nınsonuçlarını anlatan Taha Akyol, yaşanan göçlerdeki çarpıcı rakamları açıkladı.Akyol şöyle konuştu:“1876 ile 1922 yılları arasında Kırım, Kafkasya ve Tuna’danAnadolu’ya gelen göçmen sayısı 3 milyondur. Ki o vakit Anadolu’nun kendi nüfusu10 milyondu. Balkanlar’dan gelenlerle birlikte 1922 yılına gelindiğinde 12milyonluk Anadolu nüfusunun 4 milyonunu göçmenler oluşturuyordu. Sayın HakanTartan’ın da değindiği gibi bu göçler ne kadar acı olsa da Türkiye’ye olumlukatkıları da oldu. Sulamayı, sebze meyveciliği, bahçe yapmayı getirdiler.Kültürel gelişme yaşandı; çok sayıda okul açıldı.”İlgiyle izlenen söyleşi bitiminde Taha Akyol okurlarınınsorularını yanıtladı ve kitabını imzaladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv