ALERJİ MEVSİMİNE DİKKAT!

  • 0
  • 746
ALERJİ MEVSİMİNE DİKKAT!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğanın canlanması, bağışıklık sistemlerini de uyarıyor. Uzmanlar, vücudun özellikle bahar aylarında alerjik reaksiyonlara karşı daha hassas olduğunu, her üç kişiden birinin alerjik hastalıktan etkilendiğini belirtiyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Filiz Öğçe, alerjinin besin, polen, bitki, hayvan tüyü, toz, böcek ısırıkları, ilaç ve takılar gibi maddelere aşırı duyarlılık vermesiyle ortaya çıktığını ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya nüfusunun yüzde 40’nın alerjik hastalıklardan etkilendiğini kaydetti.

Baharda Polen Alerjisi
Hava kirliliği ve sıcaklık artışıyla da bu hastalığın artacağına işaret eden Doç. Dr. Öğçe, şunları söyledi:
“Köy yaşamı ve tarım üretiminden modern kentsel yaşam ve sanayi üretimine geçişle birlikte çevre koşulları ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi alerjik hastalıkların artmasına yol açmıştır. Fast food beslenme alışkanlığı, gıdalardaki katkı maddeleri, vitamin eksikliği, kimyasal içeren boya - temizlik maddeleri ve kozmetikler alerjik hastalıkları tetiklemektedir. Alerjiye neden olan başlıca ilaçlar, gıdalar ve böceklerin yanı sıra doğanın yeniden canlanmaya başladığı bahar aylarında polen alerjisi artmaya başlar. Polenlere karşı duyarlılığı fazla olan kişilerde burun kaşıntısından, burun ve gözlerde akıntı, göz kızarması, hapşırma ve öksürük şikâyetlerine kadar değişebilen ve yaşam kalitesini düşüren alerjik durumlar görülebilmektedir.”

‘Dikkat! Hayatı Tehdit Edebilir’
Alerjik hastalıkların görülme sıklığında artış yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Öğçe, vücudun bağışıklık reaksiyonu geliştirdiğini, bunun sonucunda hafif deri döküntüsünden hayatı tehdit edebilen durumlara dek geniş yelpazede değişik hastalıkların gelişebileceğini aktardı.

‘Şapka-Gözlük-Duş Koruması’
Alerjik hastalıkların önlenmesinde kişinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin oldukça önemli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Öğçe,  alerjik reaksiyonu olan hastaların etken maddenin araştırılması için testler yaptırmasını önerdi. Doç. Dr. Öğçe “Gebelik süresince ve doğum sonrası ilk yıl pasif içicilik de dâhil sigaradan uzak durulmalıdır.  Alerji öyküsü olan ailelerde evcil hayvan beslenmemelidir. Özellikle bahar aylarında dışarıda geçirilen vakit süresince güneş gözlüğü ve şapka takılmalıdır. Dış ortamdan eve dönüldüğünde giysiler çıkarılmalı, yapışan polenlerden kurtulmak için duş alınmalıdır” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv