Ankara’ya ÖTV çağrısı

  • 0
  • 1.006
Yazı Boyutu:

İzmir BüyükşehirBelediyesi, tamamı klimalı ve engelli binişine uygun 100 yeni körüklü otobüsiçin protokol imzaladı. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, “Ulaşımda ‘şu veya bukişileri bedava taşıyacaksın’ diyen Bakanlar Kurulu,  ÖTV’yiindirmiyor. Eğer toplu ulaşımda ÖTV ve yüzde 18 KDV indirilirse, vatandaşı dahaucuza taşıma imkanımız olacak” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi,  100 yeni körüklüotobüs için alım sözleşmesi imzaladı. 22.5 milyon Euro’luk maliyeti olanyeni otobüslerin ilk bölümü Şubat ayında teslim edilecek.  ESHOT’unfilosuna dahil edeceği 100 körüklü otobüs için hazırlanan protokol, İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretici firma Solaris Bus &CoachS.A ‘nın Yönetim Kurulu Başkanı Dariusz Mıchalak ve ESHOT Genel Müdürü FarukAlçelik tarafından törenle imzalandı. Limontepe ESHOT Garajı ve EğitimTesisleri’nde düzenlenen törene İzmir Milletvekilleri Prof. Dr. Hülya Güven,Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin,  Buca Belediye BaşkanıErcan Tatı, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye BaşkanıMehmet Ali Çalkaya, Urla Belediye Selçuk Karaosmanoğlu, Güzelbahçe BelediyeBaşkanı Mustafa İnce, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Foça BelediyeBaşkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Kemalpaşa BelediyeBaşkanı Rıdvan Karakayalı, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisi ilerenklenen törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye BaşkanıAziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın ulaşım zammınailişkin söylediği “ölçüsüz ve adaletsiz” sözlerine yanıt verdi.  BaşkanKocaoğlu,  “Partisinin sadece ve sadece adında adalet olduğu içinulaşımda adaletten söz edemez. Adalet Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarınınvicdanındadır ve vicdanında yaşayacaktır.  Adalet bizim vicdanımızdayaşadığı müddetçe adaletsizlik yapanlar gereken dersi alacaktır. Eğer AKParti’nin Başkanı bu kentte bir görev yapacaksa, bu kentin ve ülkenin kuruluşve kurtuluş günü olan 9 Eylül’de çakma bir ‘Dünya İzmirliler Günü’ yapmayakalkan milletvekilinin ne yaptığına dair İzmir kamuoyuna ve İzmirlihemşehrilerine, Türkiye kamuoyuna bir açıklama yapmak durumundadır” diyekonuştu.

ÖTV insin, daha ucuzayolcu taşıyalım
Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;   “İzmir bugün 90 dakika ulaşım ve tamentegrasyon sistemleriyle Türkiye’ye örnek olmuştur. Bu ulaşım konforu başkahiçbir ilimizde yoktur. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam yolcusayısının büyük çoğunluğunu kendi belediye otobüsleriyle sağlamaktadır.Akaryakıt fiyatları ortada… Son bir ayda devalüasyon yüzde 17. BakanlarKurulu’nun çıkarttığı kararlarla ücretsiz taşıdığımız yolcu sayısının İzmirBüyükşehir Belediyesi’ne 2012 yılındaki  maliyeti 230 milyon lira.‘Ulaşıma bağlı belediye şirketleri zarar ediyor’ derken bunun ve sübvanseettiğimiz kadar zarar etmediğimizin bilinmesi gerekir. Ulaşımda ‘şu veya bukişileri bedava taşıyacaksın’ diyen Bakanlar Kurulu,  ÖTV’yiindirmiyor. Eğer toplu ulaşımda ÖTV ve yüzde 18 KDV indirilirse, vatandaşı dahaucuza taşıma imkanımız olacaktır. Çünkü biz alınan biletlerin yüzde 18’iniMaliye’ye KDV olarak ödüyoruz.”

Rakamlarla ulaşım
Görev geldikleri günden bu yana ulaşımda gerçekleştirdikleri yatırımlarırakamlarla açıklayan Başkan Kocaoğlu, “2004 yılında toplam otobüs sayımız1127’ydi,  1467’ye çıktı. Otobüslerimizin yaşı 9.64’ten 5.95’e düştü.Engellilerin kullanımına uygun otobüs sayısı 12’den 816’ya yükseldi. Hiçklimalı araç yokken bugün 1226 otobüsümüz klimalı. Raylı sistem ve metrohattımızı 96.5 kilometreye çıkartarak, 10 kat büyüttük.  4 metro istasyonunu açtık, 3 istasyonumuzudaha açacağız. 2015 yılının 6. ayına kadar Torbalı’ya 30 kilometre raylısistem yolunu açıyoruz.  Tam Adaptif Trafik Sistemi ile trafiğirahatlatıp,  yolda bekleme sürelerini azaltacağız ve trafikproblemini çözeceğiz. 2014 yılının ilk yarısında büyük oranda temeliniatacağımız Tramvay Projesi ile 2015 – 2016 yılında otobüsleri kent merkezindençekerek trafiği rahatlatacağız. Vatandaşlarımız daha konforlu ve hızlı yolculukyapacak. Ocak ayında da yeni vapurlarımızın ilki geliyor” dedi.

İzmir’de olmaktanmutluyuz
Törende konuşan Solaris Bus & Coach S.A Yönetim Kurulu Başkanı DariuszMıchalak, İzmir’de bulunmaktan dolayı onur duyduğunu belirterek, “ Oldukçarekabetçi Türk pazarında bu ihaleyi kazanmak bizim için büyük bir başarıdır.Aynı zamanda bu kadar büyük oranda otobüs tedariki bizim için büyük birsorumluluktur. İzmirliler bu uluslararası standartlardaki otobüslerin keyfiniçok yakında çıkaracaktır. Otobüs üretiminde Avrupa’nın lider yenilikçifirmalarından biriyiz. İzmir’de bu anlaşmayı imzalamaktan büyük onur duyuyoruz”dedi.  

EXPO 2020’ye tamdestek
Polonya Türkiye Ticaret Müsteşarı Konrad Zablocki ise Polonya ileTürkiye’nin tarihi bağlarla birbirine bağlı olduğunu belirterek, “2014 yılındaTürkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600’üncü yılıkutlanacaktır. Bu sayede Türkiye Polonya arasındaki ekonomik, diplomatikilişkiler daha da güçlenecektir. Son 5 yıldaki ekonomik gelişmelere bakacakolursak, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 5 kat artmıştır. Otomotivsektöründeki gelişmelerin sonucu olarak böyle bir anlaşmaya imza atılması biziçok mutlu ediyor” diye konuştu. Zablocki,  İzmir’in EXPO 2020adaylığında başarılı olacağına inandığını belirterek  Polonya’nın dabu organizasyon için elinden geleni yapacağını söyledi. Müsteşar Zablocki’ninbu sözlerini memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “SayınMüsteşarın EXPO 2020 için verdiği destek ve iyi niyet konuşmasından dolayıteşekkür ediyorum. Polonya hükümetinin ve çevresinin dünya genelinde lobiçalışmalarımızda bize çok büyük katkısı bulunursa, İzmir ve ülkemiz için önemliolan bu projemizde elimiz güçlenir ve Kasım ayında yapılacak oylamada ipigöğüsleriz” dedi. Daha sonra imza törenine geçildi.

Törenin ardından da, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafındanaçılan dünyanın sayılı Türkiye’nin ise ilk  “güvenli sürüş eğitimpistinde” lisanslı eğitmenlerden ders alan ESHOT şoförleri kaygan zeminde,engelli yolda güvenli sürüş teknikleri üzerinde aldıkları eğitimleri başarıylasundu. 

Tamamı klimalı,engelli kullanımına uygun
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü ile Solaris Bus&CoachS.A.  arasında imzalanan alım sözleşmesine göre, yeni otobüslerinEuro 5 standardında çevreye duyarlı motorlu, engelli binişine elverişli alçaktabanlı ve basamaksız iç yapılı, klimalı ve otomatik şanzımanlı olacağıbildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 2004yılından bu yana son alımla birlikte 1202 adet (tamamı çevreye duyarlı veklimalı),  İZULAŞ Genel Müdürlüğü ise 2007 – 2013 yılları arasında270 adet olmak üzere toplam 1472 adet yeni otobüs alarak ulaşımda konforuartırdı.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv