Ayşe Kulin, EBSOV’a konuk oldu

  • 0
  • 555
Yazı Boyutu:

Yazar, Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği’nekonuk oldu. Bundan uzun yıllar önce ilk konuşmasını yine İzmir’de yaptığını,son konuşması için de yine İzmir’i tercih ettiğini kaydeden Kulin, “Aylin’i1987’de yazdım ve o gün bu gündür konuşuyorum. Artık konuşma değil, çalışmazamanı. Konuk olduğum kurumların ve kendimin başını sıkıntıya sokmamak için sonkez de İzmir’de konuşuyorum” dedi   

Yazdığı dönem romanları ile beğeni toplayan ünlü yazar Ayşe Kulin, EgeBölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği üyelerinin konuğu oldu.Türkiye’de kadınların iş gücüne ve sosyal hayata katılımı açısından Cumhuriyetkazanımlarına sahip çıkılamadığını ifade eden Kulin, “Türk kadınının meslekleregirişi birer birer oldu, sonra gökyüzündeki yıldızlara döndü. Ama biz emanetemaalesef iyi bakamadık” dedi. 

Çarpıcı rakamlar
 Konuşmasının başında ilk konferansını İzmir’de verdiğini hatırlatan Kulin,“İlk kez de son kez de İzmir’de konuşuyorum. Hem konuk olduğum kurumların hemkendimin başını sıkıntıya sokmamak adına bundan sonra susacağım” dedi. Kadınlarıniş hayatında, siyasette ve sosyal yaşamdaki yeri ile ilgili çarpıcı rakamlarıpaylaşan Kulin, “22 milyonda 7 milyon çalışan kadın var. Hükümetteki 26bakandan sadece biri kadın. 2924 belediye başkanından sadece 26’si, 34 bin 210muhtardan 65’i, 81 validen 1’i, 103 rektörden 5’i kadın. 26 müsteşar arasındamaşallah hiç kadın yok. Kadın-erkek eşitliği konusunda dünya sıralamasında 134ülkeden 126.sıradayız. Gelişmiş ülkelerde kadın istihdamın oranı yüzde60-70’lerdeyken Türkiye’de yüzde 31 ile dünya ortalamasının yarısının altında”dedi. 

Eğitim reformu eleştirisi
 Kadınların iş ve sosyal hayattaki geri kalmışlığında önemli unsuru eğitimsisteminin yetersizliği olarak yorumlayan Kulin, “Biz fevkalade iyi neticeveren 8 yıllık eğitimimizi, 4 yıl sonra kızları tekrardan evde tutabilelim,kocalara satalım da para gelsin oradan diyen zihniyete eğilerek 4+4+4 yaptık.Biat kültürü ile araştırmayan, merak etmeyen eğitim böyle netice veriyor. Sizesöyleneni pat diye alıp cebinize koyuyor ve sorgulamıyorsunuz” diye konuştu. 

Batmakta olan gemiden ulus yaratıldı
 Tüm yaşananlara karşın umutsuzluğa kapılmama çağrısında bulunan Kulin, “Aşağıdoğru bir grafik var evet ama ben yine de ümitsiz değilim. Çünkü biz KurtuluşSavaşı’nı kazanmış bir milletiz. Okur yazar değildik o zaman. İmanımızla,direncimizle kazandık. Batmakta olan gemiyi nasıl bir milletedönüştürebildiysek bu eğitimde eşitsizlikte hızla aşağı inen trendi de hızlayukarı çıkaracağımıza inanıyorum” diye konuştu. Konuşmasının ardındankadınların sorularını yanıtlayan Kulin, kitaplarını imzalayarak kadınkonuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.   

Hayal ederek başlar
 EBSOV Kadınlar Birliği Başkanı İhsan Özduran ise özgürlük savaşçısı MartinLuther King’in bundan 50 yıl önce iyilik, güzellik, barış ve adalet mesajlarınıiçiren ‘Bir Hayalim Var’ başlıklı konuşması yaptığını hatırlatarak, “Hayata,insana dair, kişisel gelişime dair yapılacak her güzel şey önce hayal edilir veçevrenizdeki tüm insanlar tıpkı bugün bu birliktelik hayalinin gerçekleşmesigibi birer görevli olurlar. İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi start aldı

Kadınların başarı hikayeleri konuşuldu...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

Dört duvar arasında bir başkan olmayacağım

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Arşiv