Başkanlar Çin Seferine çıkıyor

  • 0
  • 1.278
Başkanlar Çin Seferine çıkıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye, Çin pazarına Çin’in İzmir gibi liman kenti olanXiamen’den girecek. Türkiye’nin en fazla dış ticaret açığı verdiği ülkelerinbaşında gelen Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatımızı arttırmak ve dış ticaretdengesizliğini gidermek için kolları sıvayan İzmir, Çin'in Xiamen kentinde 8-11Eylül 2014 tarihlerinde düzenlenecek “Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı”naİzmir’den üst düzey bir heyetle katılacak. Hedef hem Çin’e ihracatı arttırmak,hem de karşılıklı yatırım olanaklarını değerlendirmek.

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonunu üstlendiğiİzmir Heyeti’ne, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlıkediyor. Heyette, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EgeBölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçıBirlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege İhracatçı BirlikleriKoordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleriİhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Madenİhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Zeytin ve ZeytinyağıTanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş yer alıyor.

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nin dünyanın en hızlı büyüyenekonomisine sahip bir ülke olduğuna dikkati çeken İzmir Büyükşehir BelediyeBaşkanı Aziz Kocaoğlu, dünya ekonomisine yön veren çok önemli isimlerle “ÇinDoğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı”nda bir arada olmanın İzmir gibi gelişmepotansiyeli yüksek bir kentin iş dünyası adına çok önemli olduğunu kaydetti.

 

“Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı”nda yerel yönetimolarak yatırımcıya sundukları imkanları, sağladıkları kolaylıkları, İzmir’insahip olduğu zenginlikleri anlatmak istediklerini vurgulayan Kocaoğlu,“İzmir’in dinamik yapısı, gelişen ekonomisi ve nitelikli işgücü ile, “küreselölçekte bir metropol” olmak için gerekli potansiyele sahip olduğunu, Akdeniz’inen önemli ticari merkezlerinden biri olan İzmir’in; tarihi, kültürelzenginliği, doğal değerleri, hızla büyüyen ekonomisi ve turizm olanaklarıylatam bir “fırsatlar kenti” haline gelebileceğini anlatacağız” diye konuştu.

İzmir ekonomik hayatına yön veren en önemli kurumların, Egeİhracatçı Birlikleri’nin organizasyonunda “Çin Doğrudan Yatırım ve TicaretFuarı”na katılmasının ve Çinli firmalarla ikili iş görüşmelerine katılmalarınınTürkiye’nin Çin’e yaptığı ihracat rakamlarına olumlu katkı koyacağına işareteden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye’nin 1dolar ihracat karşılığı 8 dolar ithalat yaptığı Çin pazarındaki konumunugüçlendirme ve dış ticaret dengesizliğini giderme çabası içinde olduklarınıifade etti.

 

Çin Halk Cumhuriyeti’ni 1 milyar 125 milyon nüfuslu dev bir“Fırsatlar Ülkesi” olarak gördüklerini dile getiren Ünlütürk, “Çin, dünyanın enfazla ithalat yapan ülkelerinin başında geliyor. 150 milyonun üzerinde zenginbir nüfusu var. Çin pazarında her sektörümüzün ihracat rakamlarınıarttırabileceği bir potansiyel var. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak içinçalışıyoruz. İhracatımızı arttırmanın yanında karşılıklı yatırım olanaklarınıdeğerlendirme açısından “Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı” İzmir için büyükfırsatları bizlere sunuyor” dedi.

 

EBSO BAŞKANI YORGANCILAR: ÇİN TAKLİTÇİLİKTEN, ÜRETİM MERKEZİHALİNE GELDİ

 

Özellikle 2010 yılından itibaren hızlı yükselişi ve dünyanınikinci büyük ekonomisi konumuna gelmesiyle birlikte Çin Halk Cumhureyiti’nintüm gözleri üzerine çektiğine dikkati çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası YönetimKurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Taklitçilikten, dünyanın üretim merkezihaline gelme hikayesi önemli bir başarıdır. Ne yazık ki Türkiye ile olanticaretine baktığımızda Çin, en fazla dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelerdenbiridir. İzmir’in Çin ile olan ihracatı sadece 235 milyon dolar iken, ithalatı997 milyon dolardır. Liman ticaret merkezi Xiamen’in, kendi başına ticarethacmi İzmir’in tam 4 katına denk gelmektedir. İşte bu nedenden Xiamen Yatırımve Ticaret Fuarı bizim için büyük önem taşımaktadır. 2020 yılından sonra ABD’yigeride bırakacağı beklenen bir güç ile ticari ilişkilerimizi yoğunlaştırmamızbizim lehimize olacaktır” şeklinde konuştu.

 

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KocaoğluBaşkanlığı’nda, Oda ve Birliklerimizle bu güç birliğini karşı tarafayansıtarak, İzmir’in potansiyelini ve İzmir’deki yatırım fırsatlarınıanlatabileceğimiz “Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı”nı İzmir adına önemlibir fırsat olarak görüyorum diyen Yorgancılar şöyle devam etti: “İzmir’de yeralan kurucu ve ortağı olduğumuz 10 Organize Sanayi Bölgesi’nin yaklaşık %59’uboş parsel olarak yatırımcılarını beklemektedir. Alternatif enerjikaynaklarından, limana yakınlığına, kümelenme imkanlarından yetişmiş işgücünekadar OSB’lerimizin, İzmir’in sahip olduğu avantajları ve 64 sektördekisanayileşmemizi hep birlikte anlatacağız. İzmir’infuarlar kenti ve markalaşan mermer fuarı ile olan başarısı da kuşkusuz önemlibir avantajımız olacaktır. Ümit ediyoruz ki; yapacağımız temaslarla,milyarlarca dolarlık doğrudan yatırımları ülkemize ve İzmir’e çekmeyi başarır,küresel ekonominin geçtiği kritik süreçte böylesine büyük bir ekonomik güç ileişbirliklerimizi artırırız.”

 

XİAMEN DÜNYA DOĞALTAŞ MERKEZİ

İzmirli başkanların ziyaret edeceği Xiamen kenti, “ÇinDoğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı” dışında dünyanın en büyük doğaltaş veteknolojileri fuarı konumundaki Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na daevsahipliği yapıyor.

 

Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleritarafından yapılan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye’yeayrılan 2303 metrekarelik Türkiye standı, Türk doğaltaş firmalarına yetmiyor.

 

04 Ağustos 2014 tarihinde Çin Komünist Partisi XiamenKomitesi Daimi Komisyon Üyesi, Siyasi ve Hukuki işler Komisyonu Sekreteri ZhanCangzhou Başkanlığı’ndaki “Xiamen Ticaret Heyeti”ni İzmir’de ağırlayan EgeMaden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiyestandının yüzde 35 oranında büyütülmesi sözünü almıştı. Ege Maden İhracatçılarıBirliği bu sözü resmileştirmeyi amaçlıyor.

 

Xiamen Bölgesi’nin, Çin’in en önemli doğal taş üretim veticaret merkezi konumunda olduğunu kaydeden EMİB Başkanı Kaya, “2012 yılında 8milyar dolara ulaşan Çin doğaltaş ticaretinin yüzde 60’ı, dünya doğaltaşticaretinin ise yüzde 15’i Xiamen limanından gerçekleşiyor. Xiamen Doğaltaş veTeknolojileri Fuarı, Türk Doğaltaş sektörü için hayati öneme sahip. Bu fuardakistandımızı büyüterek daha fazla Türk firmasının bu fuara katılabilmesiniistiyoruz. Bu ziyaret bu anlamda da çok önemli” dedi.

 

İzmir’e gelen Xiamen Ticaret Heyeti Başkanı Zhan Cangzhou,her yıl farklı bir ülkede düzenlenen "Global China Business Meeting"etkinliğinin 2015'te İzmir'de düzenlenmesinin planlandığını da söylemişti. Buziyarette bu etkinliğin İzmir’de düzenlenmesi ile ilgili de son karar verilmişolacak.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv