Baz istasyonu konusunda bilimin içi rahat

  • 0
  • 1.082
Yazı Boyutu:

Prof. Dr. Tunaya Kalkan “Baz istasyonları kaldırılsın” tepkilerini doğru bulmadıklarını ifade ederek bilimsel olarak bu konuda içlerinin rahat olduğunu söyledi. Kalkan “Bu konuda oluşan Elektrofobi asıl korkulması gereken şeydir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliği ile İzmir’de düzenlenen Uluslararası Bilişim ve Hukuk Kurultayı’nda Teknoloji Bilgilendirme Platformu’nun Baz istasyonlarının Hukuki Boyutu, İnsan ve Çevre Etkileşimi konulu paneline İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan da katıldı. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda Baz istasyonlarının cep telefonlarına yakın olması gerektiğine dikkati çeken Kalkan, “Baz istasyonu kaldırılsın tepkilerini doğru bulmuyoruz. Bu teknoloji vazgeçilebilir bir teknoloji değil ve biz bununla yola devam edeceğiz. Bu konuda bilimsel olarak içimiz rahat” diye konuştu.

Sadece baz istasyonlarının değil elektronik cihazların tümünün elektromanyetik dalga yaydığını belirten Kalkan, teknolojinin hızlı ilerlediğini bugünkü koşullarda baz istasyonları için belirlenen limit değerlerin 41 V/M olduğunu kaydetti. Türkiye’de bu değerin 10 V/M olduğuna dikkat çeken Kalkan, “Baz istasyonunun oluşturduğu alan 0,2 V/M seviyelerindedir. Bu değerin Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği limit değerin yüzlerce kat altında. Bilimsel veriler bu değerlerin insan sağlığına etkisi olmadığını söylüyor” diye konuştu.

Kalkan, elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri konusunda uzaklık, frekans, şiddet ve maruziyet süresi gibi etkenlerin önemli olduğunu da ifade etti. Bu noktada baz istasyonlarının şiddetinin hayli düşük olduğuna vurgu yapan Kalkan şunları söyledi: “İlk cep telefonlarında yapılan ölçümlerde elde edilen değerin 50’de biri dünya tarafından sınır değer olarak kabul edilmiştir. Türkiye’de ise bu değerlerin daha da düşüğü 4’te biri olan 10 volt/metre sınır değerdir. Şu an Türkiye’deki cep telefonlarının ve baz istasyonlarının elektromanyetik ölçüm sonuçları 1-2 volt/metre sonuçları vermektedir. Bu durumda baz istasyonlarının zararı yokun altındadır”

4-5 Volt/metrenin üzerinde değere rastlamadık
Panelde konuşan BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) İzmir Bölge Müdürü Namık Aşıla ise baz istasyonlarının hücre yapısı nedeniyle gücün, belirlenen dünya standartlarının daha aşağı seviyelerine düştüğünü belirtti. Aşıla, Dünya’da 40 v/m olarak belirlenen limit değerin Türkiye’de 10v/m’ye çekildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Baz istasyonlarının standartlara uygun şekilde kurulumu için BTK tarafından yetki veriliyor. Kurulum esnasında ve sonrasında bölge müdürlükleri tarafından sürekli denetimler yapılıyor. Gerek fiziki şartlar, gerekse teknik şartlara uygun olup olmadığını denetliyoruz. Dünya’da insan sağlığı kriter alınarak belirlenmiş limit değerlere uygun olup olmadığına bakıyoruz. Denetleme oranımız yüzde 95’ın üstündedir. Bugüne kadar 4-5 V/M değerini geçen istasyona rastlamadık.” Aşıla ayrıca Türkiye genelinde 45 bin 479 adet baz istasyonu olduğunu ve bunların 32 bin 140 adet yani yüzde 90’ının denetiminin yapıldığını kaydetti. İzmir Bölge Müdürlüğü’nün 11 ilden sorumlu olduğunu söyleyen Namık Aşıla, son altı ayda 88 bin 100 noktadan ortam ölçümü aldıklarını belirtti.

İZFAŞ’ın organizatörlüğünde Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, İzmir Barosu, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve  UNİBEL A.Ş.’nin  destekleriyle düzenlenen kurultayın kurumsal sponsorluğunu Superonline, konaklama sponsorluğunu da Anemon Otel üstlendi. Bilgilerinize sunar, ilginize teşekkür ederiz.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv