Bergama’nın değerleri tüm dünyaya tanıtılmalı

  • 0
  • 1.650
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ) ile Bergama Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Bergama Sempozyumu’nun bildirileri kitaplaştırıldı. İki Cilt halinde basılan kitabın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında UNECO Dünya Miras Adayı Bergama için işbirliği ile çalışmaya devam edileceği vurgulandı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, belediye ile üniversitenin örnek gösterilecek bir işbirliğini başarıyla sonuçlandırdığını ifade etti. Sempozyumun başarılı geçmesinin ikinci sempozyum için tüm çevreleri cesaretlendirdiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz “İkinci Uluslararası Bergama Sempozyumu için bugünde çalışmaya başlamamız gerekli. Sempozyum Bergama’yı tüm yönleriyle içeren bildiriler ve çalışmalardan oluştu. Program öyle yapıldığı için yabancı katılımcılar da ilgi gösterdi ve sonuçta bu işlemler bir belgeye dönüştürüldü. Sempozyum kitabı önemli bir belge olarak geleceğe aktarılacak. Tabiî ki bu sempozyum yapılırken Bergama Belediyesi’nin çabalarıyla Bergama’yı UNESCO listesine koydurma çalışmaları başlamıştı. Sempozyumla birlikte listeye girme şansını elde etmiş oldu ön liste olsa bile bu çok büyük bir çabaydı. Bence çok önemli bir adım. Bergama Belediyesi’ni bu anlamada kutlamak istiyorum. İçinde bulundukları kentin genetiklerine işlemiş tüm özelliklerini onlarda başka bir boyutta Türkiye adına belgelemiş oldular. Bugün bitti yarın ne yapacağımızı konuşmalıyız” dedi.  

ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
Örnek bir çalışmayı bitirdiklerini ifade eden Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Ege Üniversitesi ve Bergama Belediyesi yerel yönetim üniversite işbirliğini ortaya koydu. Bergama’da böyle bilimsel bir toplantının gerçekleştirilmesi bizim için çok önemliydi. Çünkü Bergama çok eski bir krallık başkenti 2 bin 500- 3 bin yıla uzanan belki yeni yapılan arkeolojik çalışmalarla bu tarihin daha da eskilere uzanacağı çok önemli bir antik kent. Sadece Anadolu’nun değil Türkiye’nin hatta Dünya’nın en önemli kentlerinden birisi” dedi.  

Başkan Mehmet Gönenç, “Tüm bu birikimleri ve tarihiyle UNESCO’nun dünya miras listesi adayı olmak için çalışmaya başlamıştı ve bu çalışmalara önemli bir boyut katacak etkinliklerden birisi uluslararası Bergama Sempozyumu’ydu ve bu sempozyumu tamamladıktan çok kısa bir süre sonra biz tentatik listeye de alındık. Türkiye’den giren 4 yerden birisi Bergama ve bu sempozyumda da arkeolojiden sanat tarihine çevreden tıpa kadar yaklaşık 10 konu altında Bergama’yı inceledik. Bergama’nın kültürü tarihi hepsi bu bilimsel toplantıda ele alındı oldukça önemli bir katılım oldu 150’ye yakın bildiri geldi ama 2 günlük sempozyumda ne yazık ki oldukça zorlanarak hocalarımızla 70’e indirmek zorunda kaldık. Bu da aslında şunu gösterdi Bergama’nın bu konuda ne kadar birikimi var üzerinde ne kadar konuşulacak yazılacak yapılacak araştırma var işte bunları tabi ki bittikten sonra kalıcı bir kitaba bir belgeye dönüştürdük” diye konuştu.

TANITIM İÇİN BERGAMAYA DESTEK VERİLMELİ
Bergama’nın bugün hak ettiği yerde olmadığını söyleyen EÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen ise “Bergama tarihiyle kültürel miras konusuyla pozisyonuyla bugün İzmir’e bir vizyon biçmeye kalktığımızda tarım mı sağlık mı turizmi mi ne düşünürsek düşünelim Bergamasız düşünmenin imkansız olduğunu düşünüyorum.  Basının bu konuda desteğini istiyoruz. Sadece kitap tanıtımı açısından değil biraz da hani biz kendimizi dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. EXPO üzerinde İzmir’i kültürel miras konusu üzerinden Bergama’yı tanıtmaya çalışıyoruz. Ama kendimizin tanıması bakımından basına çok önemli işler düşüyor. Yani bir şehre hemşehrileri sahip çıkmadan sadece onu tanıtarak bir yerlere gidemeyiz” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri

Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi

Atatürk'ün Hayatı Şarkılar ve Şiirlerle Yankılanacak

San Remo’da Zafer

Yaşamı ve Şiirleriyle Bir Garip Orhan Veli

İzmirliler için çizecekler

Arşiv