Beyin bilimine sinemasal yaklaşım

  • 0
  • 1.619
Yazı Boyutu:

Dünya Beyin Haftası kapsamında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde film günleri başladı. Amacı beyin sağlığı ve beyin bilimi araştırmaları hakkında toplumda farkındalık yaratmak olan etkinliklere İletişim Fakültesi Sinema Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Lale Kabadayı  ve doktora öğrencileri de destek verdi. Etkinliğin ilk gününde Mary Harron’ın yönettiği “Psyco” filmi “Kişilik Bozuklukları” yönüyle incelendi.

“Film gösterimi ve Analitik okuma iç içe”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Özsoy Peker Beyin Haftası’nın amacından bahsetti. Azalması gerektiği yerde aksine çoğalan beyin ve sinir sistemi problemlerine değinen Prof. Dr. Peker bu sorunun sadece ülkemizde değil tüm dünyada olduğunu söyleyerek bu tarz etkinliklerle bu rahatsızlıklara karşı bütün toplumu bilinçleştirmek istediklerini söyledi. 
Filmin Amerika ve Türkiye’de çoğalan ve narsist kişilik bozukluğu ile antisosyal öğeler içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Eğrilmez, finans dünyası ve bu dünyada yaratılmış yapay değerlerin ortaya bu sonucu çıkarttığını belirtti. Ayrıca filmde bolca yer alan gösterişçiliğin ve narsist kişilik bozukluğunun gün geçtikçe katlanarak arttığının altını çizen Prof. Dr. Eğrilmez bu verilerin bilimsel çalışmalara dayandığını söyledi. Sevmeyip sevilmemenin kişide saldırganlığa yol açtığını da söyleyen Prof. Dr. Eğrilmez filmdeki karakterin de saldırganlığını bu sebebe bağladı. Prof. Dr. Eğrilmez “Agresiflik, kıskançlık, kendini beğenmişlik gibi duygular beynin alt tarafında bulunur. Bu kısım en eski bölümdür ve çok hızlı çalışır. Kişi beynin bu isteklerine göre hareket ederse hastalanır “ dedi.

“kişilik bozuklukları filmde sistematik öğelerle kendini gösteriyor”
Doktora öğrencisi Ulaş Işıklar ise filmin zaman zaman kalın, zaman zaman ince çizgilerle para kültürünü alaya alan yapısının olduğunu söyledi. Işıklar filmin korku filmi olmadığını vurgulayarak film karakterinin hastalıklı kişiliğini tatmin etmek için saldırganlaştığını söyledi. Filmde şizofrenik göndermelere yer verildiğini de söyleyen Işıklar, kişilik bozuklukları belirtileri olan agresiflik, saldırganlık, devamlı aynaya bakarak kendini beğenmenin filmde bolca kullanıldığını ifade etti. İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv