Birinci Basamak Hekimleri’ne kanser kursu

  • 0
  • 896
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin üç Onkoloji Enstitüsü’nden birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde “Kanser Haftası” kapsamında düzenlenen “Birinci Basamak Hekimlerine Yönelik Kanser Kursu”nun üçüncüsü bugün (perşembe) başladı. İki gün sürecek kursun açılışı, Tıp Fakültesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 1-7 Nisan tarihlerindeki “Kanser Haftası” kapsamında hazırlanan eğitim programı Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Münir Kınay’ın başkanlığında yürütülürken, açılışa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, öğretim üyeleri ile İzmir ve çevre ilçelerden katılımcı olan Birinci Basamak Hekimleri katıldı.  
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda açılış konuşmasında, kursun çok yararlı ve verimli olacağını belirterek,, “Her ne kadar Birinci Basamak Hekimlerine yönelik bir kurs olarak adlandırılsa da kursa katılan herkesin gerek konuşmacı, gerek katılımcı, birbirinden öğreneceği çok şeyler olduğuna inanıyorum. Özellikle tartışmalı bölümlerde 1.Basamak hekimlerinin karşılaştığı sorunların dile getirilmesi, bunların hep birlikte çözümü bence bu kursun en önemli çıktısı olacaktır. Kanser hastalığı multidisipliner yaklaşılan, tanısından izlemine kadar birliktelikle çözülen bir hastalık. Benim katılımcılardan ricam, hekim olarak sorunları iletirseniz, çözümlerinin de birlikte olacağına inanıyorum. Başta Münir Kınay hoca olmak üzere kursa katılan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. 
 
Kursu Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı’nın hazırladığını ve özellikle Prof. Dr. Hülya Ellidokuz’un çok emeği bulunduğunu belirten Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Münir Kınay da DEÜ Onkoloji Enstitüsü’nün dünü, bugünü ve yarını konulu bir sunum yaptı. Kınay, “Türkiye’de ilk kez 1982’de Hacettepe ve İstanbul Üniversiteleri iki Onkoloji Enstitüsü açtı. Amaç Türkiye’de olmayan onkolojiyi birleştirmekti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise 1992’de dönemin Rektörü Prof. Dr. Namık Çevik’in öncülüğündü üçüncüsü kuruldu. Bu enstitülerin en önemli özelliği özel taleple YÖK’ten istenmesidir ve henüz 30 senedir bir dördüncüsü kurulamamıştır. Bu günlere gelinmesinde başta Prof.Dr. Namık Çevik olmak üzere emeği geçen herkese, bu kursun düzenlenmesinde katkı veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan da bir Kanser Kayıt Birimi kurduklarını ifade etti. Dekan Canda, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kınay ile Başhekim Özcan’a birer teşekkür plaketi verdi.
Eğitimin ilk gününde Dünyada ve Türkiye’de kanser, kanser kayıtçılığı ve önemi, aşılar, sigarayı bırakma, akciğer, meme ve prostat kanserleri anlatıldı. Kursun bugünkü bölümünde çocukluk çağı kanserleri, cerrahi tedavi yöntemleri, kemoterapi, radyoterapi, kanserde palyatif bakım, psikososyal destek gibi konulara yer verilecek.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv