Bu imza gelecek nesiller için...

  • 0
  • 922
Bu imza gelecek nesiller için...
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir merkezli Türkiye’nin en büyük otomobil filo kiralama şirketlerinden birisi olan DOKAY, Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın önderlik ettiği  ‘Binyıl Kalkınma Hedefleri’ doğrultusunda şirketleri, çalışma standartları, insan hakları, çevre koruma ve yolsuzlukla mücadele gibi başlıklar altında birleştiren (Global Compact) Küresel İlkeler Sözleşmesi imzaladı.

Birleşmiş Milletler nezdinde imzalanan projenin hiçbir bağlayıcı zorunluluğu olmadığının altını çizen DOKAY Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Özen, “Bu gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek adına imzalanmış vicdani bir sözleşmedir” dedi.

AB uyum yasaları gibi

Türkiye’den hâlihazırda 299 kuruluşun sözleşmeyi imzaladığını ifade eden Özen, “Bu aslında bizim her işyerinde yaşanan körlülüğe de ışık tutan bir sözleşme. Bu sözleşme aynı Türkiye’nin 1993’te imzaladığı siyasi ve sosyal kalkınmada çok önemli bir yapı taşı olan AB Uyum Yasaları gibi fayda sağlayarak toplumsal farkındalığımızı da arttıracak ve çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakabileceğiz” dedi.

İzmir’de bu kültürü yaygınlaştıracağız
Gönüllülük esasına dayanan sözleşmeyi imzalamaktan büyük bir gurur duyduklarını belirten Özen, “DOKAY olarak kurulduğumuz günden itibaren insan hakları, çalışma standartları, çevrenin korunması ve yolsuzlukla mücadele gibi konulara üst düzeyde özen gösteriyoruz. Sözleşmeyi de imzalayarak daha yaşanabilir bir dünya için oluşturduğumuz değerlerimizi resmileştirmiş olduk. Önümüzdeki dönemlerde ilerleme bildirimlerini de hazırlayarak paydaşlarımızla paylaşacağız. Daha sorumlu ve sürdürülebilir bir şirket olmak için ekonomik, sosyal ve çevresel konularda İzmir’de özel sektöre örnek olacağız. Sözleşmenin ilkelerini İzmir gündeminde tutacak ve yaygınlaştırmaya çalışacağız” dedi.

Sözleşme ilk meyvelerini verdi
Sözleşmenin yılbaşından önce yapılacak olan hediye alışverişlerine de yansıdığını bir örnekle anlatan Özen, “Şirketimizde, promosyonlarımızı nereden ve nasıl alacağımızı düşünürken geri dönüşümü olan hediyelere yöneldik. Sonuç olarak projede bin yıllık bir projeksiyon ortaya konuyor. Burada ne bir yaptırım var. Ne de BM size “neden yapmadınız” diye ceza kesiyor. Ne de denetliyor. Sadece yaptığın faaliyetlerini bize raporla belgele diyor ve bir süre sonra onlarda dünya ile paylaşıyor. Kendi adımıza başardık diyemeyiz ama bu bir süreç ne kadar yapabilirsek onu yapmaya çalışıyoruz. Bir damla su tek başına bir şey ifade etmeyebilir fakat yeri geldiğinde bir damla bardaktaki suyu taşırır” diye konuştu.

İmza altına alınan ilkeler ise sırasıyla şöyle;
1. İş dünyası uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli,
2. İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı,
3. İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı,
4. İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırılmasını engellemeli,
5. İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli,
6. İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önüne geçmeli,              
7. İş dünyası çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımları desteklemeli,
8. İş dünyası çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli,
9. İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli,
10. İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücadele etmelidir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv