Buca'ya 3 Fidan Anıtı

  • 0
  • 817
Yazı Boyutu:

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 40. ölüm yıldönümün de adlarının yaşaması için 3 Fidan Anıtı yaptırdı.
İzmir’de bir ilke imza atan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın hayata geçirdiği 3 Fidan Anıtı açılışına hem siyasetçiler hem de sanatçılar akın etti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tebrik mesajıyla başlayan anıt açılış törenine CHP Genel Başkan Yardımcı Birgül Ayman Güler, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, DSP İzmir Teşkilatı, Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, İzmir 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel, 78’liler Platformu, İşçi Partisi, çeşitli sendikalar, Sanatçı Bedri Baykam, Altan Gördüm, Turgay Tanülkü ve çok sayıda vatandaş katıldı.    
 
Özür bekliyoruz
Buca’nın Evka Semti’nde yaptırdığı “Üç Fidan Anıtı” açılış konuşmasında söz alan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, 40 yıl önce Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamı için imza atanlardan özür beklediklerini dile getirdi. Tatı, “Bizler özür bekliyoruz. Ama kimden? O zaman insanların yüzüne gülüp el kaldıran yöneticilerden Süleyman Demirel’den mesela. Amerika’dan geçen yaptıklarınız gibi bunları affetmeyeceksiniz değil mi diyerek Türk hükümetine mektup yazan Turgut Özal’dan. Ve o zaman idareye yalakalık yapıp sahte tebessümlerle bir yerlere gelmeye çalışan yalakalardan özür bekliyoruz” dedi.
 
Sabah buluşmasına büyük katılım
3 Fidan Anıtının aslında ilk açılısını Pazar sabahı 05.00’te gerçekleştirdikleri söyleyen Başkan Ercan Tatı,  Denizlerin unutturulmaması için çalıştıklarının altını çizdi. Tatı, şunları söyledi: “ 40 yıldır ağlıyoruz, 40 yıldır üzülüyoruz. Geldiğimiz konumda 72’yi unutmak elde değil ama unutturmamak içinde bu anıtı yaptık. Buraya gelip geçmişi karalayarak değil, geçmişin gerçeklerini gençlerimize, çocuklarımıza anlatmak ve anlattırmak istiyoruz. O zaman ki cellatlara seslenmek istiyorum.   Öldürdün mü sandın cellat efendi 6 Mayıs’ta. O günden itibaren doğan çocukların kaçının adı cellat kaçının Deniz? Geldiğimiz konumda nasıl yönetildiğimizde ortada. 3 çocuk yap diyor. Neden deniyor? Adam olursa asarsın, koyun olursa bakarsın. Devrimin ne olduğunu bilmeden devrimciliği anlatıyorlar. Halbuki devrim, hırçın dalgalarda boğuşan bir gemiye benzer. Uzaktan baktığınızda o geminin batacağını zannedersiniz ama bilmezler ki çok Deniz Gezmiş’tir o gemi.”
 
Örnek girişim
Törene katılan sanatçılar tek tek sahne alarak 3 Fidan anıtı adına konuşma yaptılar. Üç Fidan Anıtı’nın Türkiye’ye örnek olacağını dile getiren sanatçı Bedri Baykam, “Öncelikle Buca Belediye Başkanımız Ercan Tatı’ya çok  teşekkür ediyorum. Bu örnek girişimi adına. Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler. Türkiye’de 68’lerin önderi Deniz Gezmiş, evrensel anlamda Che Guavera neyse Deniz’de onun düzeyin de efsaneydi. Deniz ölünce efsane olmadı ama, o yaşarken de efsaneydi. Yaşarken baş edemedikleri için onu karanlık güçler idam etti” dedi.    
 Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel konuşmasında Deniz Gemiş ve arkadaşlarının demokratik ve tam bağımsız bir Türkiye için canlarını feda ettiklerini belirtti. Sertel, “Bugün Silivri de Mustafa Balbay ve bir çok aydın hapiste. Silivri’de bir gün yaşanların sergileneceği bir müzeye dönüşecektir. Buna inanıyorum” dedi.
Sanatçı Altan Gördüm, Anıtı düşünen, tasarlayan ve emeği geçen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Sanatçı Turgay Tanülkü ise Denizlerin unutulamayacağını vurguladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler ise 1968 kuşağının tam bağımsız Türkiye görevini üstlendiğini vurguladı, “Boşu boşuna öldüler diyenler, küreselleşme ortamında ABD’ye bağlı bir Türkiye’nin oluştuğunu görmelidir. Bizim bugün kü görevimiz de bağımlılıktan kurtulmaktır. Yaşasın tam bağımsız Türkiye” dedi.
Konuşmaların ardından 3 Fidan Anıtı açılışı yapıldı. Konuklar ve 68 kuşağı ile 78 kuşağı adına anıt çevresine 3 adet çınar fidanı dikildi. Açılışa büyük ilgi gösteren konuklar daha sonra Ataol Behramoğlu’nun, Haluk Çetin’in müziği eşliğinde şiir dinletisini izlediler. Ardından Cevdet Bağca ile Onur ve Dostları’nın seslendirdiği müzikleri dinlediler.  Anıt açılışına katılan vatandaşlara fidan ve Atatürk’ün fotoğraflarının yer aldığı cd’ler dağıtıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Her geçen yıl güçleniyor

Avrupa Film Günleri 8-12 Mayıs arasındaı

Sözlerimizi tutacağız

Kaçak moloza pişman eden ceza

Mayıs ayının ilk toplantısını gerçekleştirdi

Başkan Duman'dan Güçlü Kadro

Arşiv