Canan Tan’la uzaya

  • 0
  • 751
Yazı Boyutu:

Yazdığı romanlarındaki sürükleyici diliyle, “en çok okunanyazar” ödülleri alan Canan Tan, yazmayı planladığı yeni romanı “Uzay KampıMaceraları” için Gaziemir  Ege SerbestBölge içinde yer alan Uzay Kampı Türkiye’de kampa girdi.
 
Uzay kampı Türkiye’de dolu dolu 3 gün yaşayan Tan, yetkililerdenkampla ilgili bilgi alırken, kampta bulunan yerli ve yabancı çocuklar ile debilgi alışverişinde bulundu.  Nasatarafından kurulan bu kampın dünyada üçüncü; Türkiye, Ortadoğu,Güneydoğu Avrupave Batı/Orta Asya’da bulunan tek uzay kampı olmasına karşın Türkiye’de yeterince tanınmayan  kampı  tanımanınkendisi için de gurur verici olduğunu söyleyen Tan, temsili olarak yapılmış Mars üzerinde yürürken  Kızıl Gezegen’in üzerinde yürüyormuş gibihisse kapıldığını itiraf etti.

Uzay’ınher zaman ilgisini çeken bir konu olduğunu dile getiren Tan,  “Burada daha önce kampa katılmıştanıdıklarımdan kamp süresince yaşadıklarını topladım. Ayağı yere basan birkitap olsun diye derinlemesine bir araştırma yapıyorum.  Lucy ve Stephen Hawking’in her yaşta insanınokuduğu kitaplar; “Evrene açılan anahtar” ve onun serisinden oluşan uzaykitaplarını okuyorum.  Genç beyinlerinfen ve uzay alanında bilgilendiren dünyadaki önemli kamplardan biri olan UzayKampı Türkiye’nin İzmir’de bulunmasını değerlendiriyorum. Bilgi ve belgedağarcığımı tamamlamak için katıldığım 3 günlük kampta çocuklara, gençlereaktarılan bilgileri inceliyorum. Similatörleri inceledim. Uzay yürüyüşündekibağımsız hareketleri, Çocuklara aktarılan astronotların ay üzerindeki harekethissi yaşatılmasın, nasıl yürünüyor, nasıl manevra yapıldığını izledim.  Demir oksitli, Kırmızı mineralleri olantoprağı canlandırmışlar.  Yürürken Kızılgezegeni gezmiş gibi oluyorsunuz. İnanın gezerken kendimi bir an Mars’ınyüzeyindeymiş gibi hissettim. Bu araştırmalar sırasında Uzay mekiğininatılmasından dünya üzerine indirilmesinin çok daha zor olduğunu ve en az 1000saat uçan özel pilotlar yetiştirildiğini öğrendim” dedi.

Hazırlıklarını sürdürdüğü kitabın da her yaştan insanları ilgilendireceğineinandığı belirterek, Çocuklara, gençlere yönelik bir macera romanı olacağını buçalışma sırasında Uzay Gemisinde geçecek bir romanın geleceğini ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv