Çapraz bağışla, ikinci yaşam

  • 0
  • 1.632
Yazı Boyutu:

Bağışların yetersizliğinin yanında bazı böbrek yetmezliği hastalarının canlı donörlerinin çeşitli nedenlerle organlarının kullanılamaması çaresizliğiyle ortaya çıkan “Çapraz nakil” uygulamasına başvurmayı zorunlu kılarken, yöntem Türkiye’nin doğusuyla batısını “çapraz bağış”ta buluşturdu. Yolları İzmir’de kesişen biri Muşlu, diğeri Manisalı iki hastanın kendilerine şifa olamayan donörlerinden gerçekleştirilen çapraz nakiller hayatları değiştirdi. Muşlu Taşkın kardeşler ile Manisalı Şahinkaya çifti, “Artık biz organ kardeşiyiz, bu nakillerle akraba, aile olduk, ömür boyu sürecek bir bağ kuruldu” dedi.
 
Manisalı 3 çocuk 3 torun sahibi emekli Rafet Şahinkaya’da (52)  böbrek yetmezliği yıllar öncesinden sinyal vermeye başladı. İlaç tedavileriyle, korunma yöntemleriyle hastalığıyla mücadele eden Şahinkaya, 4 yıl önce böbreklerinin iflas etmesiyle makineli yaşama başladı. 30 yıllık hayat arkadaşı Fahriye Şahinkaya, (52) bir an bile tereddüt etmeden bir böbreğini vereceğin söyledi. Ancak dokuları tutmadı, kocasına donör olamadı. 4 yıldan beri umutla kadavradan bağış bekleyen Şahinkaya çifti çaresizlik yaşarken, çapraz nakil yöntemi bir alternatif olarak karşılarına çıktı. Ancak bu naklin gerçekleşmesi için hastasına böbreğini vereceği, tam uyumlu organ bağışlayacak bir hasta yakınının çıkması gerekiyordu. Çift bu kez umutla bu şartların oluşmasını beklemeye başladı.
 
Hayat aşısı böbrek Muşlu ağabeyeden
Ekmeğini kazanmak için gurbete giden, Kırgızistan’da  ticaretle uğraşan 2 çocuk babası Muşlu Ferit Taşkın (32) 9 ay önce sinsi sinsi ilerleyip, iflas edince ortaya çıkan böbrek yetmezliği tanısıyla yıkıldı. Kırgızistan’da tedavi önerilen Taşkın, Türkiye’ye geldi,  diyalizli yaşama başladı. Taşkın kadavra beklemeyecek kadar şanslıydı, 12 kardeşi donör olmak için adaydı. Ama 12 kardeşin hiç biri nakil için uygun çıkmadı. Ferit Taşkın’ın Balıkesir’de yaşayan 3 çocuk babası ağabeyi Liyadin Taşkın (38) kardeşinin çaresizliğine seyirci kalamadı. Liyadin Taşkın,  imkanlar daha iyi diye kardeşin alıp İzmir’e geldi. Bir böbreğini vermeye hazır olan ağabey Taşkın, Şahinkaya çifti gibi nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda ağabey Taşkın’ın böbreğinin, nakil bekleyen Rafet Şahinkaya ile dokularının tuttuğu ortaya çıktı. Fahriye Şahinkaya’nın da Liyadin Taşkın’ın kardeşi Ferit Taşkın’a donör olabileceği belirlendi. Çapraz bağışla naklin gerçekleşebileceğini öğrenen Taşkın kardeşler hemen kararlarını verdi. Nitekim Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Uzm. Dr. Serkan yıldız ve koordinatör hemşire havva Kara’dan oluşan ekip Taşkın kardeşler ile Şahinkaya çiftini nakile hazırladı.
 
Artık birbirimize bağlıyız
Nakiller başarıyla gerçekleşip, Muşlu ve Manisalı iki aile “organ akrabası” olurken, ağabey Taşkın, “13 kardeşiz ama maalesef 12 kardeşin dokuları Ferit’e uymadı. Çok çaresizlik yaşadık. Kardeşim çok genç, iki çocuğu var, çalışması, aktif hayatta olması gerekiyordu. Çapraz nakil bizim için büyük şans oldu. Kardeşimin makinesiz, özgür yaşama şansı Manisalı Fahriye teyzeye, Rafet amcanınki de bana  bağlıymış. Aynı kandan 12 kardeş Ferit’e veremediğimiz böbrek yüzlerce kilometre öteden çıktı. Biz annemizi babamızı kaybetmiştik, Rafet amca, Fahriye teyze bizim annemiz babamız oldu. Bundan sonra da bir ömür boyu bu bağımız kopmadan sürecek” diye konuştu.
 
Birbirlerini hiç tanımıyorlardı, organ kardeşi oldular
Çapraz bağışla yabancı, nakil öncesine kadar hiç tanımadıkları  iki insanın böbrekleriyle yeni bir hayata başlayan Taşkın ve Şahinkaya, çok sevinçli, mutlu olduklarını belirtip donörlerine teşekkür ederken, 3 çocuk 3 torun sahibi Fahriye Şahinkaya, şunları söyledi:
 “Ben nikah masasında imza atarken eşimle birbirimize iyi günde, kötü günde, hastalıkta sağlıkta birbirimizin yanında,destek olmaya söz vermiştik. O nedenle de eşim rahatsızlandığında bir an düşünmeden böbreğimi vermek istedim. Eşime uymadı ama bir başka insana böbreğin yaradı. Bu sayede eşim de makineden kurtuldu. Benim iki kızım bir oğlum vardı, şimdi Liyadin ve Ferit ile birlikte üç oğlum oldu. Organ kardeşi, organ akrabası değil aile olduk. Herkes bağışta bulunsun, hayat kurtaracak organlar toprakta çürümesin.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv