Çiftçilere Ücretsiz Toprak Analizi

  • 0
  • 711
Çiftçilere Ücretsiz Toprak Analizi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi’nin, ilçe sınırları içerisinde tarımsal üretimi desteklemek ve geliştirmek amacıyla kurduğu Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, bitkisel üretim yapan çiftçilere “Ücretsiz Toprak Analizi” imkanı sağlıyor. İlk kez 1 ay önce başlatılan uygulama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yapılıyor.

Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, yeni başlattığı uygulama ile bitkisel üretim yapan çiftçilere destek oluyor. Duyurular ve düzenlenen toplantılarla köy muhtarlıkları ve köy kahvelerini gezen yetkililer, çiftçilere “Ücretsiz Toprak Analizi” imkanı sağlıyor.  Yapılan analize göre yetiştirilecek ürünlerin toprağa uygunluğu belirlenip verimliliğin artması sağlanıyor.

Yerinde teslim alınıyor
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili alanlarda yapılan çalışmalar neticesinde, kırsal kesimlerde yaşayan, topraklarını analiz ettirmekte güçlük çeken ve kente ulaştırmakta zorluk yaşayıp ekonomik nedenlerden ötürü analiz yaptıramayan üreticilerin toprak örnekleri yerinde teslim alınıyor.  Örnekler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin laboratuvarlarında analiz ettiriliyor ve sonuçlar önerilerle birlikte muhtarlar aracılığıyla çitçilere ulaştırılıyor. Özel kuruluşlarda yaptırılan analizlerin çiftçiye maliyeti ise 80-150 TL arası olduğu belirtildi.

Toprak Analizi ile toprağın reçetesini çıkardıklarını belirten yetkililer, “Toprağın neye ve ne kadar ihtiyacı olduğunu saptıyoruz. Çoğu yerde bilinçsiz gübreleme yapılıyor. Gereğinden fazla kullanılan gübre çiftçilerimize maddi yük olurken, yeraltı sularına karışarak doğanın dengesini de bozabiliyor” dedi.  
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv