EBSO ile Kamu arasındaki güçlü bağ pekiştirildi

  • 0
  • 945
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Kamu arasındaki güçlü diyalog, daha da pekiştirildi. EBSO’nun organize ettiği Sanayici-İzmir Bölge Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı’nın üçüncüsü, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile İzmir’deki Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İl Müdürlerinin katılımıyla EBSO’da gerçekleştirildi.
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada göreve geldiklerinden bu yana daima diyaloğa önem verdiklerini vurguladı.
Dünya ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelere dikkat çeken Yorgancılar, durgunluğun Türkiye’nin büyümesine de yansıdığını söyledi. 2012 yılının son 2 haftasına girildiği şu dönemde Avrupa ülkelerinin hala borç krizini aşamadığı gibi Güney Kıbrıs’ın iflası ile de gelinen noktanın görüldüğünü ifade eden Yorgancılar, “Dünyanın 1 numaralı ülkesi ABD, mali uçurum krizinin sıkıntısı içerisinde. Ortadoğu, hala kan gölü ve bitmeyen iç savaşlara yenileri ekleniyor. Dev ekonomilere kafa tutan gelişmekte olan ülkeler, ciddi daralma sürecindeler. 2012 yılında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de beklenen yavaşlama süreci gerçekleşti. Özellikle 3. çeyrek büyüme ve sanayi üretim endeksindeki sert iniş geleceğe dair endişe sinyali vermektedir” dedi.
 
18 yılın ardından Fitch tarafından geçen ay Türkiye’nin notunun arttırıldığını, bu not artışının doğrudan yatırımları hızlandırması gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, aksi takdirde bugün gelen sıcak paranın yarın çıkacağını, Türkiye’nin günü kurtarmak yerine, uzun vadeli planlar ve reformlarla kalkınmayı başaracağını kaydetti.
Tüm bu gelişmeler içerisinde, Türk sanayicisinin yüksek faiz-düşük kur kıskacında gerileyen karlarına rağmen üretimlerini sürdürme mücadelesi verdiklerini hatırlatan Yorgancılar, sanayicinin bu mücadelenin içinde özellikle yeni pazar arayışlarında oldukça başarılı bir performans gösterdiğini söyledi.
 
Herşeye rağmen üretim
2012 yılına damgasını vuran, ihracata dayalı büyümenin arkasında reel sektörün yattığına işaret eden Yorgancılar, “Dünya ihracatı son 10 yılda yüzde 5 ortalamasında büyürken, gelişmekte olan Asya ülkeleri yüzde 11, Türkiye ihracatı yüzde 10 oranında büyümüştür. Bugün Türkiye dünyada ihracatı 3. büyüyen ülkedir. Son 3 yılda elektrik yüzde 50, doğalgaz yüzde 33 oranında zamlanıyor.  Firmaların satış karlılığı yüzde 10-25 arasında geriliyor. Buna rağmen üretim yapmaya, istihdam sağlamaya, ihracatı artırmaya, vergilerini ödemeye devam ediyorlar. Özetle, reel sektör, mevcut şartlarda rekabet edebilmek için özel bir gayret sarf etmektedir. Bu da, zaman ve maliyet kaybına yol açmaktadır” diye konuştu.
 
Yerli malına özel önem
Ender Yorgancılar, tüm kurumlardan isteklerini ise şu sözlerle dile getirdi: "Yapılan ihalelerde yerli malı ve özellikle de İzmir firmalarına ait ürün ve hizmetlerin alınması hususunda azami gayretin gösterilmesi ve şartnamelerin buna göre hazırlanması sağlanmalıdır. Diğer yandan, haksız rekabet yaratan konular da söz konusudur. Yatırım teşvik konusunda İzmir'in mağduriyetini sizler de gayet iyi biliyorsunuz. En başından beri ısrarla önerdiğimiz, sınır illerde yaratılan haksız rekabeti önlemek için, tüm OSB'lerin aynı teşviklerden yararlanmasının gereğine inanıyoruz. OSB'lerdeki yatırımcının teşvik edilmesi, şehir içindeki imalathanelerin OSB'lere gidişine destek ve teşvik sağlanması faydalı olacaktır."
 
Kendilerine iletilen taleplerin tek tek değerlendirileceğini kaydeden İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, “Kamu kurumlarımızın bölge ve il müdürleri burada. Bergama, Bağyurdu ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgelerindeki ulaşımla ilgili sorunlara yönelik projeler yapılıyor” diye konuştu. Kıraç ayrıca İzmir’de en çok hassasiyet gösterdikleri konulardan birin gıda güvenliği olduğunu ifade ederek ruhsatsız imalathane kalmayacağını söyledi.
Toplantıda TÜİK Bölge Müdürü Ali Dalgalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Ticaret İl Müdür Vekili Serhat Ünal, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz, Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ile Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu da birer sunum yaparak müdürlüklerinin faaliyetleri hakkında bilgi verdiler.
 
Sanayici neler istedi?
**Egeli sanayiciler Vergi Dairesi'nden KDV iadelerinde kolaylık, gecikmelerin önlenmesi, düzenli vergi ödeyenlerin teşvik edilmesini istedi.
**Gümrük İdaresi'nden bürokrasinin azaltılması, ek maliyetlere yol açan işlemlerin kaldırılması istendi.
**Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden Pancar'dan İzmir-Aydın otobanına bağlantı yolu, Forum Bornova'ya giriş çıkışlarda araç trafiğinin önlenmesi, Bağyurdu OSB giriş noktasının can ve mal güvenliği açısından Köprülü Kavşağa dönüştürülmesi,  İZBAŞ güzergahındaki Maltepe-Menemen yolundaki çökme riskinin giderilmesi, Bergama OSB yolunun İzmir-Çanakkale Karayolu'na bağlandığı noktada kavşak yapılması istendi.
**Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'den elektrik kesintilerini azaltması, özellikle Yazıbaşı ve Pancar'daki kesintilere yönelik çalışma yapılması ve elektriğin sürekli verilmesi istendi.
**Tarım İl Müdürlüğü'nden ruhsatsız imalathaneler, açıkta ekmek satanlara sıkı denetim uygulanması istendi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Arşiv