EGELİ TEKSTİL VE HAZIRGİYİM İHRACATÇILARI İKİNCİ ADIYAMAN’I KEŞFE GİDİYOR

  • 0
  • 976
Yazı Boyutu:

Yeni teşvik paketindeki avantajları değerlendirmek isteyen Egeli hazırgiyim ve tekstil ihracatçıları yeni teşvik sisteminde 5. ve 6. bölgede yer alan illerde yatırım yapmak için fizibilite çalışması başlattı. Egeli hazırgiyim ihracatçıları, 1990’lı yıllarda Adıyaman’da başarıya ulaşan modellerini bu sefer diğer illerde hayata geçirmeye çalışacak.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımı ile 08 Haziran 2012 Cuma günü Muş’ta gerçekleştireceği inceleme gezisine Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk katılarak bölgedeki potansiyeli gözlemleyecekler. İki başkan, 6. Bölgede yer alan 15 ilin ticaret ve sanayi odası, organize sanayi bölgesi ve serbest bölge başkanlarının katılacağı toplantıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki işadamları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecekler. İki başkan, daha sonra İzmir’de “Bilgilendirme Toplantısı” düzenleyerek bölgenin avantajlarını Egeli ihracatçılarla paylaşacaklar.
 
Yeni Teşvik Sistemi (Yatırımlarda Devlet Yardımları) ile 6.bölge olarak tanımlandırılan Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinin sanayiciler için iş gücü maliyetleri açısından en avantajlı bölge olarak öne çıktığını belirten EHKİB Başkanı Emre Kızılgüneşler, yaptıkları fizibilite sonucunda 6. Bölgede yer alan Muş, Van, Bingöl ve Diyarbakır’ı, 5. Bölgede bulunan Şanlıurfa ve Erzurum’u tekstil ve konfeksiyon yatırımları için cazip gördüklerini ifade etti.
 
1.5 MİLYON TL’LİK YATIRIMLA 500 KİŞİNİN İSTİHDAMI MÜMKÜN
Tekstil ve Hazırgiyim sektörlerinin emek yoğun sektörler olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, “Hazırgiyim sektöründe, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde 1.5 milyon TL’lik yatırımla 500 kişinin istihdam edilebilebilmesi mümkün. 1990’lı yılların ikinci yarısında Adıyaman’da Egeli ihracatçıların girişimleriyle başlayan konfeksiyon yatırımları bugün o bölgede başarıya ulaştı, önemli ihracatçı firmalar oluştu. Bugün Adıyaman’da tekstil ve konfeksiyon kümelenmesi var. Benzer bir kümelenmeyi Muş, Van, Bingöl, Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum’da oluşturabiliriz” diye konuştu.
 
KADIN İSTİHDAMINA POZİTİF AYRIMCILIK ŞART
Türk hazırgiyim ve tekstil sektörlerinin geçmiş dönemlerde kadın istihdamına pozitif ayrımcılık sağlanması konusunda çok önemli ve kapsamlı projeler hazırladığına da vurgu yapan Kızılgüneşler şöyle konuştu: “Sektörümüzün bu talebi bugüne kadar Kamu’dan tam beklediği desteği bulamadı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yeni teşvik paketinin başarıya ulaşması için bu desteğin verilmesini olmazsa olmaz koşul olarak görüyoruz. Hazırgiyim sektörünün istihdamının  yüzde 70’ten fazlası kadınlardan oluşuyor. Bu sektörün bu bölgede başarılı olabilmesi için kadın istihdamına pozitif ayrımcılık konusunda somut adımların atılması şart.”
 
MISIR YERİNE DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA YATIRIM YAPILACAK
Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün geçmiş yıllarda Mısır, Bulgaristan, Gürcistan, Türki Cumhuriyetlerde yatırımlara yöneldiğini anlatan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, o ülkelerdeki avantajların önemli bölümünün yeni teşvik paketinde yer aldığını bu nedenle, Türk sanayicisinin yurtdışında yatırım yerine, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yatırımı tercih etme konumuna geldiğini ifade etti.
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Başkanlığı’nda Muş’a gerçekleştirilecek “İnceleme Gezisi” sonrasında Ege İhracatçı Birlikleri’nde tekstil ve hazırgiyim ihracatçılarına bölgenin potansiyelini ve avantajlarını anlatan bir “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tekstil ve Konfeksiyon Yatırımları Bilgilendirme Toplantısı” düzenleyeceklerini kaydeden Ünlütürk şöyle devam etti: “Bu sürecin sonunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yatırım yapmak isteyecek ihracatçılarla, o bölgedeki işadamlarını buluşturan toplantılar gerçekleştireceğiz ve kısa sürede yatırımların hayata geçmesini sağlayacağız. Bugün Türkiye’de en fazla pamuk Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretiliyor, tekstil ve konfeksiyon yatırımları ile bu bölgelerdeki refahı arttırabiliriz. Bu sayede hem bölgedeki terörün beslendiği yoksulluk azalacak, hem de tersine göç hızlanacak.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Arşiv