EİB, Türkiye ile Avrupa Organik Sektörünü bir araya getiriyor

  • 0
  • 706
Yazı Boyutu:

Türkiye'dekiorganik tarım ve organik ürünlerin Avrupa pazarındaki ihracat olanaklarınıgüçlendirmek için Türkiye ile Almanya işbirliğinde yürütülen Organik Tarım ÇiftTaraflı İşbirliği Projesi meyvelerini vermeye başladı. Projenin başarısıüzerine Almanya Federal Gıda, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı projenin 2yıl daha uzatılmasını onayladı.  

Proje kapsamındaTürk ve Alman organik firmaları ile yapılan ankete göre, Türk ve Alman firmayetkilileri, 2 yıllık süre sonrasında Türkiye’de üretilen organik ürünlerdekikalıntı oranında yüzde 67’lik gerileme yaşandığı bilgisi verdi. Yüzde 32’likkesim kalıntı oranlarında bir değişiklik olmadığını ifade ederken, anketekatılanlardan sadece 1 firma kalıntı oranlarında artış gözlemlediğini belirtti. 

Türkiye’de Ekonomi Bakanlığı tarafındanorganik sektöründe Koordinatör Birlik olarak yetkilendirilen ve Alman-Türkİşbirliği İle Organik Tarım Çift Taraflı İşbirliği Projesi’ne destek verenkuruluşlar arasında yer alan Ege İhracatçı Birlikleri’nde projenin yürütüldüğü2 yıllık süreç değerlendirildi. Projenin tarafları projenin son derece başarılıolduğunu Almanya Federal Gıda, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı ile T.C.Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ile 2012-2013 yıllarınıkapsayan Alman-Türk İşbirliği İle Organik Tarım Çift Taraflı İşbirliğiProjesi’nin Almanya’nın isteği ile 2 yıl daha uzatıldığı açıklandı. 

Toplantıda proje kapsamında bugüne kadaryapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FİBL)Yetkilisi Beate Huber,  Türkiye, Almanyave Avrupa’da organik ürün ihracatçı ve ithalatçıları ile bir anket yapıldığınıve anket kapsamında katılımcılara Türkiye’de2011 ve 2013 yılları arasındaüretilen organik tarım ürünleri ile ilgili bazı sorular sorulduğunu belirterek,sonuçlar hakkında şu bilgileri verdi: “Katılımcıların üçte ikisi Türkiye’deüretilen organik ürünlerde kalıntı oranlarının gittikçe düştüğünü, üçte biri dekalıntı oranlarında bir değişim olmadığını söyledi. Ayrıca ankete katılanların üçteikisi Türk organik ürünlerindeki kalıntı oranının diğer ülkelerde üretilenürünlerden daha az olduğunu belirtti. Ürünlerde kalıntı olmasının nedenlerisorulduğunda ise katılımcılar, organik ürünlerin konvansiyonel ürünlerlekarışmış olmasından, bilgi eksikliği ya da motivasyon eksikliği gibi nedenlerleorganik ürünlerde kalıntı olduğu görüşlerini bildirdi.” 

Organik sektörüiçin yapılan tüm çalışmaların Avrupalı ilgili resmi kuruluşlarınbilgilendirilmesini sağlamanın önemine değinen Ekolojik Tarım Organizasyonu(ETO) Derneği Genel Başkanı Atila Ertem,”Organik konusundaki tüm çalışmalarımızdanAvrupa’daki resmi kurumların bilgilenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu nedenlekatılımcılarımızın içerisinde Alman Federal Gıda, Tarım ve Tüketiciyi KorumaBakanlığı (BMELV) Temsilcisi Ms. Brigitta Jerusalem, Department ''OrganicAgriculture'' of the Federal Ministry of Food, Agriculture and consumerProtection(BMELV) ,Alman Tarım Bakanlığı adına danışmanlık çalışması yürütenM.Alexandra Burmann,GFA Consulting Group GmbH, Organik sektöründe en büyükaraştırma enstitülerinden biri olan FİBL Dış İlişkiler Koordinatörü Ms.BeateHuber ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Gıda ve Tarım Başkanı Mr.Philipp Grafzu Erbach-Fürstenau katılımı ile projenin 2.yılı değerlendirme toplantısı Egeİhracatçı Birlikleri’nde gerçekleşti” dedi. 

Alman-Türk İşbirliği İle Organik TarımÇift Taraflı İşbirliği Projesi Koordinatörü Elisabeth Rüegg, proje kapsamındageçen 2 yıllık süreçte Türkiye-Almanya işbirliğinde organik dergiyayınlandığını, Türkiye’de örnek organik tarım çiftliklerinin oluşturulduğunu, sektörünihtiyaç duyduğu elemanların eğitiminin sağlandığını, paydaşlar arasındadiyalogun geliştirildiğini dile getirdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıİzmir İl Müdürlüğü Şube Müdürü Yıldız Gerin ise konuşmasında İzmir’in, organiktarımda Türkiye’de lokomotif görevi gördüğünü ve kentte bu bilinçle üretimyapıldığını vurguladı. Gerin, İzmir’de toplam tarım alanının yüzde 2.6’sındaorganik üretim yapıldığını, ülke genelinde 232 organik ürün çeşidi üretilirken,İzmir’de 134 çeşidin üretildiğini, yine ülke genelinde toplamda 48 bin üreticiile 650 bin hektarda organik üretim yapılırken, İzmir’de 2 bin üreticinin 19bin hektarda organik yöntemlerle tarım yaptığını aktardı.  İzmir’de 116 kişiden oluşan bir organik tarımtimi kurduklarını ve iyi eğitim görmüş sertifikalı kişilerden oluşan bu ekipleorganik tarım konusunda denetimler yaptıklarını vurgulayan Gerin, “ Türkiye’deorganik tarım sertifikasyonu kuruluşlarından 10’u İzmir’de. İlimizde 4 organikPazar kuruluyor. İzmir Türkiye’de organik tarımda lokomotif görevi görürken,ülkenin organik tarım ihracatının yüzde 80’i de yine bu kentten yapılıyor.Hedefimiz 2023 yılına kadar İzmir’de tarım alanlarının en az yüzde 50’sindeorganik üretim yapmaktır” dedi.   
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv