En anlamlı Sevgililer Günü

  • 0
  • 668
En anlamlı Sevgililer Günü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’de bir çocuk annesi Figen Karavaş (45), tam bir yıl önce eski milli atlet olan eşi Salih Karavaş’a (48) karaciğerinden parça vererek yeni bir hayatın kapılarını açarken, evlilikleri boyunca özel olarak kutlamadıkları 14 Şubat Sevgililer Günü çift için ilk kez anlam kazandı. Çift, ikinci hayatlarında ilk doğum günlerini oğulları Ulus, doktorları ve hemşireleriyle kutlarken, Figen karavaş, “14 Şubat Sevgililer Günü, hayatımızın dönüm noktası oldu.  Eskiden özel kutladığımız bir gün değildi, Sevgililer Günü. Şimdi hakkını veriyoruz, diye düşünüyorum. Çünkü çok zor bir 15 yılın sonunda biz böyle bir güzelliğe kavuştuk” dedi.

400-800 ve 1500 metrelerde Türkiye Şampiyonu eski milli atlet olan eşi Salih Karavaş 2000 yılında Figen Karavaş ile evlendi. Ancak evliliklerinin 2. ayında Salih Karavaş’ın sağlık sorunları ortaya çıktı. Salih Karavaş’a Primer Sklerozan Kolanjit (PSK) denilen bir karaciğer hastalığı teşhisi kondu. Hastalığın tedavisi olmadığı, 5-10 yıl sonra bu hastalığın karaciğer nakline götürebileceği söylenen Salih Karavaş, spor olmanın verdiği disiplin ve güçlü hastalığına karşı mücadele etti. Hastalık yüzünden aktif sporculuğu bırakmak zorunda kalan Salih Karavaş, nakle giden süreci 4 yıl uzattı ama acı gerçekle 2014 yılbaşı günü yüz yüze geldi. Geceyi acilde geçiren Karavaş’ın acil karaciğer nakli olması gerektiği bildirildi. Karavaş nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne yatarken, kardeşler ve kuzenler donör olmak için sıraya girdi. Ancak hiç biri uygun çıkmadı. Ameliyat sonrası eşine bakabilmek için donör olması istenmeyen Figen Karavaş son umut oldu. Figen Karavaş’ın donör olabileceği saptanınca çaresizliğin yerini sevinç aldı. Nitekim tam bir yıl önce karavaş çifti ameliyat masasına yattı. Doç. Dr. Murat kılıç ve Doç. Dr. Murat zeytunlu başkanlığındaki iki ayrı ekip tarafından nakil gerçekleştirildi. Figen Karavaş’tan alınan karaciğer parçası 14 yıllık eşi Salih Karavaş’a nakledildi. Naklin Sevgililer Günü’ne denk gelmesi, çifti bu özel günün sembolü haline getirirken, aradan bir yıl geçti. 14 Şubat Sevgililer Günü’nün kendileri için bir dönüm noktası olduğunu, çok anlamlı ve özel bir gün olduğunu belirten Karavaş çifti, yeni hayatlarının birinci yıldönümünü ve Sevgililer Günü’nü naklin gerçekleştiği İzmir Kent Hastanesi’nde doktorları ve hemşirelerle birlikte kutladı. 12 yaşındaki oğulları Ulus’la birlikte pasta keserek kutlama yapan Salih Karavaş, bir yıl önceni hatırlayıp şunları söyledi:
“Geçen yıl 11 Şubat’ta Kent Hastanesi’ne yatmıştım. Doktorlar acil nakil olmam gerektiğini söylemişti. Çok kötü durumdaydım. Kardeşlerim, bazı yakınlarım gönüllüydü. Karaciğer kolay buluruz diye düşünüyorduk, ama olmadı. Kimse uymadı. Umudumuzu yitiriyorduk.  En son eşime bakıldı, uygun olduğu söylendi. Dönüm noktasıydı. Donör aşamasını geçtik, eşimle ikimiz aynı anda ameliyat olacaktık. İki kişinin aynı anda ameliyata girmesi iki kişinin bakıma ihtiyacı olması, evdeki düzenin bozulması, oğlumuzun bakımı, okulu sorun yaşayacaktık. Ama düşündüğümüz kadar sıkıntılı geçmedi, eşim çabuk taburcu oldu. Ben kötü geldiğim için daha uzun kaldım hastanede. Birinci yılımız doldu, gün geçtikçe sıkıntılı günler azalıyor. Çok mutluyuz. Bu günleri hayal edebiliyorduk, şimdi o günleri yaşıyoruz yavaş yavaş. İstemeye istemeye bırakmak zorunda kaldığım spora dönmeyi istiyorum. Önce sağlık için spor ardından eskisi gibi yarışmacı olarak.”

Hayat arkadaşına karaciğerinden parça vererek can aşısı olan Figen Karavaşise, yeni bir hayata başladıkları günün yıldönümünde duygularını şöyle dile getirdi:  “Evlendiğimizden bu yana 14 Şubat Sevgililer Günü’nü özel bir yemek ya da hediye ile kutlamak gibi özel bir ritüelimiz yoktu. Bizim için pek bir şey ifade etmiyordu açıkçası. Ufak tefek kutlamalar yapardık ama ameliyatımız 14 Şubat’a denk gelince anlam kazandı. Aslında bu güne kadar eşimle hep konuşurken bizim bir yıldönümümüz olacak, kutlama yapacağız, derken, o gün bir dönüm noktası oldu. Çünkü çok kötü ve ciddi dönemler atlattık. Benim karaciğerim uymasaydı eşimi kaybedecektim. Sevgililer günün gerçek anlamını biz yaşıyoruz, şu anda. Eskiden özel kutladığımız bir gün değildi, Sevgililer Günü. Şimdi hakkını veriyoruz, diye düşünüyorum. Çünkü çok zor bir 15 yılın sonunda biz böyle bir güzelliğe kavuştuk.”

Öte yandan çiftin 12 yaşındaki oğulları Ulus, anne babasının Sevgililer Günü’nü, yeni hayatlarındaki ilk yaş günlerinin kutlamasına katılıp, mutluluklarına ortak oldu.  Ulus, anne ve babasıyla selfie pozu verirken, nakil ekibinden Dr. Onur Duygu ve hemşireler de kutlamaya katıldı. Organ bağışının önemini vurgulayan çift, üzerinde Sevgililer Günü’nün sembolü kırmızı kalp bulunan pastanın mumlarını üfleyip birbirlerine ikram etti. Dr. Onur Duygu da Salih Karavaş’ın sağlık durumunun çok iyi olduğunu belirtirken, “Nakil tarihlerinin Sevgililer Günü’ne denk gelmesi hoş bir tesadüf” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Emek ve dayanışma vurgusu

İzmir’in planlamasını İzmirli mimarlar yapacak

Urla’da Enginar bereketi

ESHOT’ta görev değişimi

Arşiv