Engelli dostları

  • 0
  • 1.845
Yazı Boyutu:

İZMİRLİ şarkıcı Zeliha Sunal ile Çocuklar Duymasın dizisinin Bayan Mary’si Demet Tuncer gerçek bir engelli dostu.

Sunal’ın engelliler için gösterdiği çabadan etkilenen Tuncer’in de katılımı ile yeni hedeflerle yola çıkan ikili bu yılın Ocak ayından itibaren Türkiye Engelliler Vakfı (TÜREV) için çalışmaya başladılar. Ciddi bir zaman alımı da olsa, bir sanatçının böylesi bir sosyal sorumluluk projesinde yer alması gerektiğine inanan ikili engelliler ile ilgili kendilerinin proje hazırlamasının yanı sıra hazırlanan projelere de katılıyorlar. Engelli denince Türkiye’nin neresinde olursa olsun etkinliklerinde görev almak için çaba harcıyorlar. Engelli vakıflarının yanı sıra, Kalp Vakfı, Talesemi, Böbrek dahil daha akıllarına gelmeyen onlarca vakfın üyeleri.
Ruhunu beslemek için böyle bir çalışmaya girdiğini anlatan Zeliha Sunal, maneviyatının güçlendiğini, kendinden daha zor durumda olanlara bir nebze yardımcı olabilme isteğinin kendisini yenilediğine, ruhunu temizlediğine inanıyor.  Sanatçının görmesinin ve göstermesinin gereğine inanıyor.
Demet Tuncer’in engelliler ile ilgili çalışmaları Amerika’da öğrencilik dönemlerinde başlamış.  Lise döneminde ABD’de  zorunlu bir çalışma olduğunu belirtiyor. Sistemin, 15-16 yaşındaki bir kişiye hayatın sadece kendi eksenin değil, diğer eksenlerin de var olduğunu, topluma, insanlara olan borcun ödenmesi gerektiğini öğrettiğini söylüyor. 1997’de Türkiye’ye geldikten sonra Islahevinde çalışmış. Sokak çocukları ile ilgili olarak konsolosluklarla çok çalışmış.
Sunal’ın TÜREV’e hediye ettiği “Her şey çok güzel olacak” TÜREV’in bayrak şarkısı oldu. Yılın kadını ve yılın annesi organizasyonlarında beraber çalışan ikilinin asıl hedefi zihinsel engelliler olmuş.
Zeliha Sunal, “Çocuklara bakılıyor ama aileler daha fazla engelli. Onların hali yürek yakıyor. Çünkü onlar da mecburen çocuklarıyla birlikte engelli oluyor. 15 milyon engelli olduğu biliniyor ama aslında bunun iki katı olduğu tahmin ediliyor. Engelli olmanın zorluğunu birlikte yaşayan insanlar biliyor. Engelli de olsa çocuk büyümeye devam ediyor. Uzun bir yaşam. Onlarla birlikte engelli sayılan anne ve babaları ‘İnşallah çocuğum benden önce ölür’ diye dilek diliyor. Çünkü kendilerinden sonra çocukları ortada kalacak endişesi var” dedi.

Otistikler başta bu tip engelli çocuklar için rehabilete merkezlerinin yanı sıra bakım ve yaşam evleri açılmasının gerektiğini söyleyen Demet Tuncer ise çoğu işverenin bile bu konuda dürüst davranmadığına inanıyor. “Yasa gereği belirli oranda engelliyi de işe alması gereken işveren engelliyi işe alıyor ama onun evinde kalmasını, maaşının yine de ödeneceğine söylüyor. Oysa engellinin işe yaradığını hissetmesi gerekiyor. Bunun için işverenin de, ailenin de, sanatçının da, kısaca herkesin bir şeyler yapması gerekiyor” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Işın Karaca’dan “The Best In Symphonic” konser

Bayındır'da İrem Derici Rüzgar

Michelin Yıldızlı Şef Ferdinando Bernardi ile Unutulmaz Bir Özel Tadım Deneyimi Scappi’de!

Mor ve Ötesi Alaçatı’yı mest etti

Edis ile zirve

Kırşan, İEÜ Medical Point’te babalık serüvenini anlattı!

Arşiv