Eriyen stentle şifa buldu

  • 0
  • 1.081
Yazı Boyutu:

Manisa’da kalp krizi geçiren Polis Başmüfettişi Tuncay Durgut’u doktorlar bir türlü ameliyata ikna edemedi. İzmir’e gelerek Şifa Üniversitesi Hastanesi’nde eriyen stentle sağlığına kavuşan Durgut’un ameliyattan kaçmasının ise çok özel bir nedeni vardı.
 
Manisa Akhisar’da göğsündeki ağrı şikayeti ile doktora giden Polis Başmüfettişi Tuncay Durgut’a doktorlar, kalp krizi geçirdiğini ve acilen ameliyat olması gerektiğini söylediler. Ancak bundan 4 yıl önce kalp krizi geçiren babasını ameliyat masasında kaybeden Durgut, ameliyatı kabul etmedi ve Şifa Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Yaklaşık 10 dakika süren operasyonla tıkalı kalp damarlarına eriyen stent yerleştirilen Durgut, sağlığına kavuşarak 24 saat sonra taburcu edildi.
 
Taburcu olurken oldukça mutlu olduğunu belirten Durgut, ameliyat korkusunun nedenini ise şöyle anlattı: “Babamda da aynı sorun vardı, anjiyo ile damarları açılmadı. Ameliyat olurken de masada kaldı. Geçen gün köyden Akhisar’a dönerken göğsümde ağrı hissettim. Doktora gittik, kalp krizi geçirdiğimi belirterek ilk müdahalenin ardından beni Manisa’ya sevk ettiler. Burada anjiyo oldum ama doktor ‘bunlar anjiyo ile açılmaz kesinlikle ameliyat olman lazım’ dedi. Hemen hazırlık başladı beni ameliyata alacaklar, ancak babam ameliyat masasında kaldığı için korkup kabul etmedim. Bunun üzerine eşim ve arkadaşlarım Şifa Üniversitesi Hastanesi’nden randevu almışlar. Hemen ambulansla beni buraya naklettiler. Geldiğimde her şey hazırdı, hemen operasyon yapıldı. Ameliyatsız bir şekilde tıkalı damarlara eriyen stent takıldı. Hepsi 10 dakikada oldu-bitti. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum.”
 
10 DAKİKA SÜRDÜ
Hastasının durumu ile ilgili bilgi veren Şifa Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı, “Manisa’da kalp krizi geçiren hastamız, yaşının genç olması ve ameliyat istememesi üzerine referans hastane olarak bizi tercih edip gelmişti. Biz bu hastayı konseye soktuk. Konseyde hastanın mümkünse kalp damarının açılması kararı çıktı. Dolayısıyla bu konsey kararına uyarak hastaya eriyen stent teknolojisinden söz ettik. Memnuniyetle kabul etmesi üzerine hızla laboratuvarı hazırladık ve 10 dakika içinde bu stenti uyguladık. 10 dakika sonra hasta kendisini çok rahat hissetti ve septomları kayboldu. Bugün de hastamızı taburcu ediyoruz” dedi.
 
6 AYDA ERİYOR 2 YILDA TAMAMEN YOK OLUYOR
Prof. Dr. Talat Tavlı, eriyen stentin dünyadaki önemli sağlık merkezlerinde sıkça kullanılmaya başlandığını belirterek, Şifa Üniversitesi Hastanesi’nin de Türkiye’de bu teknolojiyi kullanan ilk merkezlerden biri olduğunu kaydetti. Eriyen stentin birçok avantaj sağladığını kaydeden Prof. Dr. Tavlı, “Bu setentler 6 ay içinde damar içinde erimekte ve 2 sene içinde de tamamen yok olmaktadır. Bunun sağladığı çok önemli avantajlar var. Bir kere bu stentlerin tıkanma özelliği son derece nadir. Normal stent takılan bir hastaya 6 ay ile bir yıl içinde ihtiyaç doğması halinde tomografi yapılamıyor. Eriyen stentin böyle bir zorluğu yok. Ayrıca biz stent takılan hastalarımız için çok önemli  ilaçları yıllarca kullanıyorduk. Eriyebilen stant bu ilaçların bazılarını 6. aydan sora kesme imkanı verdiği için de hastayı büyük bir ilaç yükünden kurtarıyor. Eriyen stent, bu avantajların yanı sıra hastanın tekrar kalp krizi geçirme riskini de azaltıyor. Biz de Şifa Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği olarak bu teknolojiyi uygulamaktan çok memnunuz” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv