EÜ Ziraat Fakültesi’ne nazar boncuğu

  • 0
  • 1.026
Yazı Boyutu:

Tarıma kattığı değerle, ulusal ve uluslararası çalışmalarda adından söz ettiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP’ın “Ziraat - Çevre Alanında” yapmış olduğu puanlama ile Türkiye birinciliğine yükseldi.  Böylece Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin başarısı tescillenmiş oldu. Türkiye’nin en iyi Ziraat Fakültesi olduklarını söyleyen Dekan Prof. Dr. Akın Olgun, “Başarımız gurur verici, hedef dünya birinciliği” dedi.
 
Başarılarının sırrını güçlü öğretim kadrosuyla, uygulama ağırlıklı eğitime ve devamlı ileriye dönük bir politika izlemelerine bağlayan EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olgun, “ Puanımızın 450’den 500’e yükselmesini akademisyenlerimizin yaptığı kararlı çalışmalar, ileriye ve değişime yönelik politikamıza bağlıyorum. Tabi ki sadece ulusal değil uluslararası çalışmalarda yapmamız bizim çıtamızı yükseltti. Böylece araştırmaların artması bizim eğitim kalitemizin sırrını da ortaya koyuyor. Düşünün, bugüne kadar 20 bine yakın mezun verdik. Hepsi başarılı bir şekilde mesleklerini sürdürüyor. Bu onların buradan en donanımlı şekilde mezun olup iş hayatında farklarını gösterdikleri anlamına geliyor. Sadece donanım değil, sosyal ve kültürel faaliyetler de düzenleyerek öğrencilerin ufku genişliyor. Hepsini düşünürsek bir bütün içerisinde başarı kendiliğinde gelmiş oluyor” diye konuştu.
 
“ YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARIN MEYVESİNİ ALDIK”
Fakülte’nin öğretim kadrosu olarak yaşadıkları gururun paha biçilemez olduğunu belirten EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercan Özzambak, “Yapılan çalışmaların ne denli önem arz ettiği belirtilen sıralama ile ön plana çıkmış oldu. Yaptığımız çalışmaların meyvesini almış olduk. Özellikle projelere ek olarak yazılı yayınlar yapmaktayız. Bunlar uluslararası platformlarda inceleniyor. Bu kapsamda Erasmus programı ile öğrenci ve akademisyen değişimleri sayesinde ikili ilişkilerde geliştiriliyor. Bu çalışmaların birkaç örneğini verecek olursak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve EÜ Bayındır Meslek Yüksek Okulu ile ortaklaşa yaptığımız LALE PROJESİ ile lalemizin ülkemize tekrar kazandırılması sağlandı. Bölüm olarak bir değerlendirme yok ama, hedefimiz Bahçe Bitkileri Bölümü olarak da birinci olmak” şeklinde konuştu. Fakültenin Ege Bölgesinin coğrafi özelliklerine ve ihtiyaçlarına cevap verdiği konusunda hem fikir olan diğer öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dursun Eşiyok, Prof. Dr. Serra Hepaksoy, Prof. Dr. Benian Eser, Ege Bölgesine hem tarımsal hem de hayvancılık alanında sıçrama yaşattıklarını söylediler.
 
BİRİKİM HAREKETE GEÇTİ
Türkiye’nin dünya sebze üretiminde 4. Sırada olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dursun Eşiyok, “ Ege Bölgesinin tarım özellikleri bakımında her mevsim tarımsal etkinliğe uygun olduğu defalarca yinelendi. Düşünün her şart bizim avantajımıza; tarımsal-hayvansal etkinlikler, yetişmiş eleman fazlalığı… Ziraat Fakültesinin başarısı da bu birikimin sonucundan gelmektedir. Bu başarının artması içinde eğitimcilerin, özel sektörün ve üreticilerin birlikte çalışması gerekmektedir” dedi.
Fakülte öğrencilerinin Türkiye’nin dört bir tarafından geldiğini belirten Prof. Dr. Benian Eser, “Öğrencilerimizin yüzde 75’i farklı bölgelerden gelmektedir. Gelen öğrencilerimiz de tarıma oldukça ilgili. Bizde bu durumu dinamik öğretim üyeleri, uluslararası girişimlerle destekleyerek avantaja çeviriyoruz. Üretim olarak gelenekleriyle giden bir fakülte olarak bölgenin ekolojik özelliklerine cevap veren bir fakülteyiz” dedi.
 
BAŞARI NORMAL SONUÇ
Ege Üniversitesi ve fakülte olarak üst sıralarda yer almanın mutluluğunu dile getiren Prof. Dr. Serra Hepaksoy, “ Üst üste iki başarı yakaladık. Oldukça eski ve bilgi birikimi fazla olan üniversitemizin böyle bir başarı yakalaması elbette normal bir olaydır. Bizler bu bilgi birikimini bölgenin tarımsal özelliklerini iyi araştırarak ve bölgenin sorunlarına cevap verebilecek düzeye gelmemiz başarının sırrını ortaya koymaktadır. Başarıların daha da artması için ekonomik imkanların da artması gerekmektedir” dedi.
 
“ FAKÜLTENİN SIRRI UYGULAMALI EĞİTİM”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde öğrenimini devam ettiren öğrencilere farklı uygulamalar gösteriliyor. 2012’de sisteminde değişikliğe giden fakülte de öğrencilerin 2.sınıftan 4. sınıfın sonuna kadar staj yapma zorunluluğu bulunuyor. Menemen’de bulunan Ege Üniversitesi Çiftliğinde öğrencilere uygulama alanı sunulup, teoride öğrendiklerini uygulama fırsatı sunuluyor. Böylece öğrenciler, tohum atmadan hasata kadar her şeyi kendi yapıp, öğreniyor. İZMİR(Ege Ajans/Ali BAYAT/Pelin GÜNGÖR/Sevgi AKÇA)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Vefatının 23. Yıldönümünde anlamlı tören

Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye ziyaret

Arşiv