Güler’den ekonomiye ‘ESBAŞ’ modeli önerisi

  • 0
  • 814
Güler’den ekonomiye ‘ESBAŞ’ modeli önerisi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO’su Faruk Güler, serbest bölgenin 2014’te 2 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Türkiye’den yurtdışına gönderilen malların kilogram fiyatı ortalama 1.58 dolar, Almanya’da 4.1 dolardır. ESBAŞ ise 9.06 dolarla tek başına Türkiye’yi 5’e, Almanya’yı 2’ye katlayan ihracat rakamına sahip. Eğer ekonomide 2023 hedeflerini tutturmak istiyorsak ESBAŞ benzeri serbest bölge modelleri çoğaltılmalı” dedi.
 
 Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle bir araya gelen Güler, ekonomi yönetiminin serbest bölgelerin katkısını daha iyi anladığını kaydetti. Güler, 2 Şubat’ta “Serbest Bölgeler Şehri Olarak İzmir” konferansı düzenleyecekleri bu konuda atılması gereken adımları ele alacaklarını söyledi. İzmir’in serbest bölgeler şehri olması gerektiğine dikkat çeken Güler, “Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın da katılacağı bu toplantımızda EBSO, ESİAD başkanlarının yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Valimiz de birer konuşma yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde kurulan Ekonomik Kalkınma Kurulu, Serbest Bölgeler Şehri İzmir komitesi Başkanı Cihan Türsen de beklentileri dile getirecek” ifadelerini kullandı.

 “ESBAŞ örnek olmalı”

Önümüzdeki Şubat ayı sonunda Bakanlar Kurulu’nun ESBAŞ’ın genişlemesine yönelik kararı da imzalayacağı bilgisini aldıklarını belirten Güler, bu sayede daha fazla yabancı yatırımcının İzmir’in tercih edeceğini vurguladı. ESBAŞ’ın bir çok konuda illeri geride bıraktığını ve Türkiye’ye örnek olması gerektiğini sözlerine ekleyen Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhracatın ithalatı karşılama oranı Türkye’de yüzde 75’lerde iken ESBAŞ’ta bu oran yüzde 154 civarında. Yani burası ithal değil ihracat merkezi. Türkiye bizim bu rakamımızı yakalasa süper devletler arasına girer.  Benzer şekilde Türkiye’nin ihracatı kilogram başında ortalama 1.58 dolar. Bizim hükümetimizin hedefi 4.1 dolar. ESBAŞ ise 2013’te 8.5; 2014’te ise 9.06 dolar. Yani Almanya’nın 2 katı, Türkiye’nin ise 5 katından fazla. Başka bir anlatımla ESBAŞ’tan çıkan 1 tır malın getirisi, Türkiye’den giden 5.5 tıra denk geliyor.”
 “Firmalar da 4’e katladı”
ESBAŞ’ın 19 bin çalışanıyla Türkiye’deki 19 serbest bölgeden biri olduğunun altını çizen Güler, “Bölgemizde 71 tane doğrudan yabancı sermayeli firma var. Yapılan yatırımların yüzde 70’ini de yabancı yatırımlar oluşturuyor. Türkiye’deki yabancı bir firma yılda 2.5 milyon dolarlık ihracat yaparken bu rakam Serbest Bölgemizde 10.6 milyon dolar. Yani yabancıların ihracata katkısında da Türkiye ortalamasının 4 katından fazla” diye konuştu.
 “37 ilin toplamına denk”

ESBAŞ’tan yapılan ihracatın İzmir’den yapılan ihracat sayılmadığını aktaran Güler, “Bizim bölgemizin ihracatı yılda 2 milyar dolar civarında, Yani İzmir’den yapılan ihracatın yüzde 22’sini ESBAŞ tek başına yapıyor. Türkiye’deki 81 ilin ihracat rakamlarına bakıldığında da ESBAŞ olarak üstten 11’inci sıradayız. Ayrıca Türkiye’deki 37 ilin toplamından fazla ihracatı tek başımıza biz yaptık. Bu rakamlar da serbest bölgelerin her derde deva olduğunu gösteriyor” dedi.

“Sağlık için mevzuat yok”
İnciraltı’nın Sağlık Serbest Bölgesi olarak düşünülmesini de değerlendiren Güler, “Serbest Bölgeler Mevzuatı’na baktığımızda Sağlık Serbest Bölgesi için bir mevzuatımız yok. Mevzuatın çıkması ve yerin kesin olarak sorunsuz şekilde tespit edilmesi gerekir. Şu an bunların ikisi de yok.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv