Hasta izolasyonunda sempatik figürler

  • 0
  • 7.627
Yazı Boyutu:

Tüm hastanelerde hasta tanımlayıcı figürlere standart getirildi. Damlacık izolasyonununda “Mavi çiçek”, temasta “Kırmızı yıldız”, Solunum izolasyonunda sembol “sarı yaprak”  oldu

Sağlık Bakanlığı, sağlıkta ulusal bir kalite sistemi oluşturma çalışmalarını sürdürürken, kamu, üniversite ve özel hastaneleri kapsayacak şekilde “Hastane hizmet kalite standartları” seti hazırlandı.  Bu kapsamda ilk standartlardan biri “Hasta tanımlayıcı figürler”e getirildi.  Damlacık, solunum, temas izolasyonlarını sırasıyla “Mavi çiçek”, “Sarı yaprak” ve “Kırmızı yıldız” , düşme riski olan hastaları “Dört yapraklı yonca” simgeleyecek, hasta oda kapılarına bu semboller koyulacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Performans Yönetimi Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı sağlık hizmetlerinin kalitesinin değerlendirilmesine ve iyileştirilmesine yönelik Hizmet Kalite Standartları hazırladı. Bu standartlar “Hastane Hizmet Kalite Standartları” adlı kitapla yayımlanırken, Prof. Dr. Adnan Çinal, önsözünde bu standartlar hazırlanırken son 5-6 yılda elde edilen tecrübelerin, uluslararası uygulamaların, uzmanlık görüşlerinin, Bakanlık stratejisi ve hedeflerlinin dikkate alındığını belirtti. Bu standartların son iki yıl içinde yoğun tartışmalar ve araştırmalar sonucunda büyük bir emek harcanarak hazırlandığı kaydedilirken, bugüne kadar her hastanenin farklı sembollerle yaptığı izolasyon uygulamalarına da standart getirildi. İzmir Kent Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Sorumlu hemşiresi Nurcan Gül Fırat  Bakanlık tarafından belirlenen “hasta tanımlayıcı figürler”i  ve uygulamalar hakkında şu bilgileri verdi: “Ayırma, soyutlama, karantina anlamına gelen izolasyon; enfekte hastalardan, diğer hastalara, hastaneye gelen ziyaretçilere ve sağlık personeline mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek amacıyla yapılan bir uygulama. İlk kez  hasta tanımlayıcı figürlere standart getirildi ve kısa bir süre önce uygulanması talimatı verildi. Bu standartlardan önce her hastanenin farklı uygulaması vardı. Örneğin bizim hastanemizde izolasyonu hasta kapısına astığımız turuncu bir bantla belirtirdik. Ne izalasyonuysa baş harfini bantın üzerine yazardık. Yeni uygulamayla buna son verildi. İzolasyon bulaş riski yüksek veya önemli bir mikroorganizma ile tanımlanmış/şüpheli enfeksiyonu olan hastalar için uygulanır. Bulaş yoluna bağlı önlemler temas, damlacık ve solunum önlemleri olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Bakanlık Temas izolasyonunda ‘kırmızı yıldız”,  damlacık İzolasyonunda ‘ Mavi çiçek’’, solunum İzolasyonunda ise ‘sarı yaprak’ı figür olarak belirledi. Düşme riski olan hastaları tanımlayıcı figür olarak da ‘Dört yapraklı yonca’ belirlendi.  Yani düşme riski olan hastalarda hastane çalışanlarını uyarmak için kapısına dört yapraklı yonca figürü asılıyor.  Ayrıca mevcut bir enfeksiyonu olmadığı halde bağışıklık sistemi düşük veya yetmezliği olan hastaları çevreden veya sağlık personelinden gelebilecek enfeksiyonlara karşı korumak için de koruyucu izolasyon uygulanır. Bakanlık bu izolasyonla ilgili seçimi sağlık kurumlarına bırakmış. Biz koruyucu izolasyonda uğur böceğini kullanıyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv