‘Hava’dan enerji

  • 0
  • 1.117
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Merih Palandöken,havadaki elektromanyetik dalgalardan elektrik üretilip depolanmasını sağlayanproje geliştirdi. TÜBİTAK’ın da desteklediği çalışmayla, cep telefonu gibibirçok cihaz bataryasız kullanılabilecek, kalp pillerinin enerji sorunu ortadankalkacak      

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ndeönemli bir başarıya imza atıldı. Mimarı ise Biyomedikal Mühendisliği BölümüÖğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Merih Palandöken... Genç bilim adamı, havadakielektromanyetik dalgalardan elektrik üretilip depolanmasını sağlayan projegeliştirdi. Yrd. Doç. Dr. Palandöken’in bilim çevrelerinde ses getirecekçalışmasını TÜBİTAK da destekledi.

“Metamateryal Tabanlı Antenler Kullanılarak ÇevreselElektromanyetik Dalgalardan Enerji Üretilmesi Teknikleri” adı taşıyan projetamamlandığında hayatımıza birçok kolaylık getirecek. Cep telefonlarındaki enbüyük sorun olan şarj sıkıntısı tarihe karışacak. Telefonlara batarya yerine, küçükbir alıcı elektronik devresi yerleştirilecek, böylece kendi enerjisini radyofrekanslarından kesintisiz üretip depolayacak. Televizyon, bilgisayar gibi elektriklialetlerdeki düşük gerilimli az güç harcayan elektronik devrelerin enerjiihtiyacının bu sistemle karşılanmasıyla elektrik tüketiminin aşağıya çekilmesi demümkün olacak. 

Tıpta da çığır açacak
Yrd. Doç. Dr. Palandöken’in projesi tıp alanında da adetailaç gibi gelecek. İnsan bedenine yerleştirilen kalp pilleri gibi küçük medikalcihazların batarya gereksinimi ortadan kalkacak. Kalp pilleri, havadan eldeedilecek enerjiyle kesintisiz çalışabilecek. Yrd. Doç. Dr. Merih Palandöken, buprojenin geliştirilmesi halinde elektrikli araçların daha farklı alternatifyollarla kablosuz olarak şarj edilebilmelerinin de önünü açacağınıvurguladı. 

Elektromanyetik dalgalar üzerine Almanya’da başlattığıçalışmaları Gediz Üniversitesi’nde sürdürdüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr.Palandöken şu bilgileri verdi:“Havada atıl duran müthiş bir potansiyel var. Gözümüzlegöremediğimiz için bu enerjinin önemini fark edemiyoruz. Uydular, bazistasyonları, radyo ve TV vericileri ile elektrikli aletler çevreye sürekli dalgalaryayıyor, elektromanyetik kirlilik oluşturuyor. Bu proje, elektromanyetikkirliliğin bir anlamda geri dönüşümünü, ekonomiye kazanımını sağlayacağı içinönem taşıyor; günümüzün en büyük sorunu olan enerji ihtiyacına da çözümoluşturuyor. Projemizi TÜBİTAK’ın da desteğiyle en kısa sürede tamamlayıp hembilimin çevrelerinin hem de endüstrinin kullanımına sunacağız.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dernek yöneticilerine Yeni Nesil Derbis eğitimi

26.Tanıtım Günleri başlıyor

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Arşiv