İzmir’de 20 m³ su 95 lira 68 kuruş, Ankara ve İstanbul'da aynı su için 64 lira

  • 0
  • 1.656
Yazı Boyutu:

İzmir'de suya gelen zam ile ilgilis olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar bir açıklama yaptı.
Çakar, açıklamasında şöyle dedi: İzmir’in suyuna yapılan zamları, İstanbul ve Ankara illerindeki fiyatlarla bir kez daha gözler önüne serdi. İZSU İzmirlileri suyun altında eziyor dedi. Çakar şunları söyledi;  Bu nedenle İzmirli suyu % 540 daha pahalıya kullanıyor, % 50 daha fazla para ödüyor.
 
100 m³  su kullanan İzmirli bunun karşılığında 1120 lira öderken, İstanbul ve Ankara da yaşayanlar ise 320 lira ödüyor.
Bu haksız ve hukuksuz zam için bahane arayan İZSU yetkilileri, İzmir de suyun maliyetinin yüksek olduğunu, enerji fiyatlarının su bedelinin artmasına sebep olduğunu söylüyor. Bu beyan doğruları yansıtmamaktadır. Suya yapılan zulüm seviyesindeki aşırı zamma bahane üretmek ve kılıf aranmaktan başka bir şey değildir.
Türkiye deki bütün belediyeler aynı enerji fiyatları ile iş yapmaktadır.  İzmir’de suyun maliyeti İstanbul ve Ankara’dan daha da ucuzdur.
İstanbul suyunu Avrupa yakasından, yani 200 km mesafedeki Istır ancalardan, Asya yakasına ise yine 200 km uzaklıktaki Melen’den temin etmektedir. Buralardan temin edilen su İstanbul’a pompalar yardımıyla getirilmektedir. İstanbul’un arazi yapısı da göz ardı edilmemelidir.
Aynı işlem Ankara’da da gerçekleştirilmektedir. Kızılırmak’tan getirilen su yine pompalar yardımıyla Ankaralılara belediye tarafından ulaştırılmaktadır.
Ankara ve İstanbul Belediyelerindeki şartlar göz önüne alındığında suyun maliyeti bu belediyelere, İzmir’den daha pahalıya mal olmaktadır. Ancak suyu İzmir’den daha ucuz halka satmaktadırlar. İZSU İzmir’de suyu sadece konut kullananlara değil diğer abonelerine de pahalıya satmaktadır.
Konut dışı şantiye, sanayi, fırın, hamam, resmi daire, okul, hastane ve elçilik gibi diğer kullanıcılar da İzmir’de suyu İstanbul ve Ankara’dan daha pahalıya kullanmaktadır.
Köylümüz de bu yükün altında ezilmektedir. Orman Köylüsü İzmir’de 20 m³  su  için İZSU’ya 38 lira öderken, İstanbul’da yaşayan aynı köylü aynı su için 16 lira 80 kuruş ödüyor.
İzmir’de yaşayan “Şehit ve Gazi” aboneler  20 m³ su için 38 lira öderken, Ankara’da yaşayanlar ise sadece 2 lira ödüyor.
Yine İzmir’de yaşayan “Engelliler” İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin İZSU’ suna 20 m³ su için  60 lira öderken, Ankara’da yaşayan “Engelli” vatandaşlar aynı su için 2 lira bedel ödemektedir.
Yine Ankara’da Muhtarlıklar, ibadet yerleri, Şehit ve Gazi aboneleri, Engelli aboneleri suyu kademesiz olarak 10 kuruşa kullanmaktadır.
Sonuç olarak, İZSU yetkilileri, yapılan bu aşırı zamma bahane üretmek, halkı yanlış beyanlarla kandırmakta vazgeçmeli ve yapılan zammın biran önce geri alması gerekmektedir. Yapılan bu zamlar ile İzmir’ li suda boğulmuştur.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Arşiv