İzmir’e İtalyan çıkarması

  • 0
  • 1.078
İzmir’e İtalyan çıkarması
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Son 20 yıldır Türkiye ile İtalya arasında ticaret köprüleri kurulmasında önemli rol alan İzmir İtalyan Ticaret Odası, önümüzdeki yıl 3 alım heyetini İzmir’e getirecek.

İzmir’de 1994 yılında kurulan İzmir İtalyan Ticaret Odası, 1997 yılında İtalyan Hükümeti tarafından resmen tanındı. İtalya’daki Yurtdışı İtalyan Ticaret Odaları Birliği (Assocamerestero) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Oda, İtalya Uluslararası Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak dünyada 54 farklı ülkede çalışan 80 İtalyan Ticaret Odası arasında bulunuyor. Genç ve dinamik ekibiyle Türk – İtalyan ticari ilişkilerinin ilerlemesi için çalışan İzmir İtalyan Ticaret Odası, bugüne kadar birçok ticari anlaşmasına ön ayak oldu.

İtalya – Türkiye köprüsü olduk

Şu anda 102 üyeyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden İzmir İtalyan Ticaret Odası Başkanı Rebii Akdurak, Oda’nın son dönemde daha çok İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her yerine İtalyan yatırımcıları gelmesine yardımcı olduklarını söyledi. Amaçlarının İtalya ve Türkiye arasındaki işbirlikleri geliştirmek olduğunu anlatan Akdurak, “20 yılın son 10 yılında özellikle ikili görüşme organizasyonları, heyet çalışmaları ve fuarlara ziyaretçi organize etme projelerimiz arttı. Bu projelerimiz sayesinde İzmir’deki firmaları tanıyarak iş yapmaya başlayan İtalyan şirketleri oldu” dedi.

Tersine heyet trafiği başladı
Oda’nın 2015 yılı hedeflerini anlatan Başkan Akdurak, “Önceki yıllarda Türkiye’den İtalya’daki fuar ve işletmelere birçok heyet götürdük. Önümüzdeki yıl ise tam tersine öncelikli olarak İzmir’e ticari heyetler getirmeyi düşünüyoruz. Başta, IF Wedding Gelinlik Fuarı olmak üzere, Marble İzmir Mermer Fuarı, İzmir Tarım Fuarı ve İzmir Ticaret Odası’nın ayakkabı sektörüyle ilgili projesine heyet gelmesini sağlayacağız” dedi.

Kalkınma Ajansları’na partner oluyoruz

Ağırlıklı olarak İzmir’deki ihracatçılarla çalışmalarının olacağını ifade eden Akdurak, ”Kim İtalyanlarla ile bir görüşme yapmak istiyorsa biz onların görüşmelerini programlıyoruz. Onun dışında ülkemizdeki Kalkınma Ajanslarıyla da görüşüyoruz. Örnek olarak Ahiler Kalkınma Ajansıyla işbirliği yaparak, Niğde ve Aksaray’daki şirketlerin İtalya’ya heyet göndermelerini sağladık. Doğru partnerlerle doğru zamanda görüşmelerini sağlıyoruz” dedi.

Ticaret hacminin artması için çalışıyoruz
2013 yılı verilerine göre Türkiye ile İtalya arasında 19 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğuna dikkat çeken Akdurak, “Ekim ayı itibariyle 15,9 milyar dolarlık bir işlem hacmi oldu. 10 milyar doları ithalattan, 5,9 milyarı ihracattan kaynaklandı. İtalya, ithalatta Rusya, Çin, Almanya ve ABD’den sonra gelirken ihracatta ise Almanya, Irak ve İngiltere’den sonra ticaret ortağı olarak yer alıyor. Bizler bu  rakamları arttıracak çalışmalar yapıyoruz. Son dönemde İtalyan firmalarının Türkiye’ye ilgisi arttı. Çok fazla ortaklık kurmak isteyenler var. Ülkemizdeki, üretim maliyetlerinin düşük olması cazip geliyor. Son dönemdeki çalışmalardan memnunuz. İhracatın desteklenmesi ve teşviklerin olması sevindiriyor” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv