İzmir’in kültür açılımı

  • 0
  • 1.461
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin en nitelikli konser salonundan sonra, uluslararası standartlarda bir opera binası için düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kenti “kültür, sanat ve tasarım metropolü” haline getirmeyi amaçlayan kültürel seferberlik projesinin ilk adımını atıyor: İzmir Kültür Çalıştayı.
Türkiye’de ilk kez bir kent, kültür stratejisi ve politikalarının oluşturulmasına yönelik gerçekçi hedeflerin belirlenmesi ve bu hedefler doğrultusunda katılımcı bir kültürel planlama modelini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Son dönemde kültür ve sanata yönelik yeni alt yapı yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir’de, hazırlıkları Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Kültür Çalıştayı” ile kenti “kültür, sanat ve tasarım metropolü” haline getirmeyi amaçlayan kültürel seferberlik projesinin ilk adımı atılıyor.
24 Ekim 2009 Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan İzmir Kültür Çalıştayı, mimarlardan heykeltıraş ve gazetecilere, tiyatroculardan müzisyen ve yazarlara, yönetmenlerden akademisyenlere kadar kendi alanlarında Türkiye’nin etkin isimlerini buluşturacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kentteki kültürel etkinliklere evsahipliği yapan önemli bir mekan haline getirilen Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilecek Çalıştay’da, öncelikle İzmir’in Türkiye’de, Ege’de ve Akdeniz coğrafyasında kültür ve sanat alanındaki mevcut durum ve konumu belirlenecek. İzmirlilerin kültür ve sanat alanındaki ihtiyaç ve önceliklerinin de ele alınacağı Çalıştay’da, İzmir’in Akdeniz’in diğer kültür merkezleri Barselona, Marsilya, Venedik, Roma, Atina, İskenderiye ve Beyrut gibi kentlerle işbirliği kurması ve ortak kültür ve sanat projeleri oluşturulması yolunda uluslararası adımlar atılması konuları da masaya yatırılacak.
İzmir’in vizyonu konusunda “tarihi bir dönemeç” olarak nitelendirilen bu çalışmaların en önemli bölümünü ise kentin kültür ve sanat altyapısı ve etkinlikleri bakımından zenginleştirilmesi ile kültürel üretimin gelişiminin özendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla atılacak adımlar oluşturacak. 
10:00 – 18:00 saatleri arasında devam edecek olan İzmir Kültür Çalıştayı’nda, “kültür endüstrileri”, “kentsel tasarım”, “sanatlar,” “kültürel miras” ve “kültür politikaları” başlıklarında beş farklı grupta çalışmalar yapılacak. Gruplar, eşzamanlı olarak atölye çalışmaları gerçekleştirecek ve önerilerini birer sunum haline getirerek çalıştayın sonunda düzenlenecek olan panelde dile getirecekler. Ayrıca sunumlar, ayrıntılı olarak yazılı bir sonuç bildirgesi şeklinde kamuoyuna duyurulacak.
 
Yerel yönetimlerde bir ilk
Prof. Dr. İlhan Tekeli ile Yrd. Doç. Dr. Serhan Ada’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek çalıştayın evsahipliğini üstlenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  çalışmalarını, kentin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkma ve kent merkezini kültür turizmine uygun olarak yeniden işlevlendirme konusunda yoğunlaştırdıklarını ve böylelikle İzmir’in,  Türkiye’de ve Akdeniz’de yeni bir kültür-sanat destinasyonu olarak imaj ve konumunu güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
İzmir Kültür Çalıştay’ı sayesinde, katılımcı bir yaklaşımla kentlileri de bu sürece dahil edeceklerini ve yerel kültür politikaları alanında yapılacak çalışmalara zemin oluşturacaklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
“İzmir Kültür Çalıştayı, bu hedeflerimiz doğrultusunda, kentimizde katılımcı bir kültürel planlama modelini hayata geçirmek amacıyla yola çıkmıştır. Sanıyorum böylesine bir çalışma, yerel yönetimlerde ilk kez oluyor. Bu çalıştayın devamının getirilmesini, uzun vadeli çalışmalar ve katılımlı bir yöntemle İzmir’in kültürel kalkınmasının temellerinin atılmasını amaçlıyoruz.  Buna, İzmir’i bir ‘kültür, sanat ve tasarım metropolü’ haline getirmeyi amaçlayan kültürel seferberlik projemizin ilk önemli adımı da diyebiliriz.”
 
İzmir’de son dönem kültür yatırımları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle son bir yıl içinde kültür-sanat yatırımları konusunda önemli adımlar attı. Bu adımlar içinde en önemlisi, hiç kuşkusuz Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) oldu. Sadece konser salonları ile değil, özel olarak projelendirilen dünya standartlarındaki ses, ışık ve havalandırma sistemi ile de dikkat çeken merkezin 1153 kişi kapasiteli büyük salonu, Türkiye’nin “en nitelikli konser salonu” olarak biliniyor. Asansörlü orkestra çukuru salona çok amaçlı bir kullanım sunarken, koltukların ayaklarından gelecek şekilde tasarlanan zeminden havalandırma sistemi, salondaki müzik kalitesini etkileyebilecek en küçük bir gürültünün bile önüne geçiyor.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin konser salonu, özel akustik özelliklerine de sahip olacak. Salonun akustik projesi, dünyaca ünlü Sydney Opera Binası (Avustralya), Londra’daki Kraliyet Opera Binası (İngiltere) gibi dünyada üst düzey birçok projeye imza atan İngiliz ARUP firması tarafından yapıldı. Herhangi bir yapay güçlendirici olmadan verilecek konserlere göre ayarlanmış duvar akustik panelleri, hoparlörlerin kullanıldığı etkinliklerde duvar boyunca uzanan bir perde ile kapatılıp ses düzeyi kontrol altında tutulabiliyor.İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin kültür-sanat alanında diğer büyük prestij yatırımı ise Karşıyaka’daki opera binası olacak. Toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik  opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon bulunacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile Avrupa standartlarında bir konser salonuna sahip olan İzmir, Büyükşehir Belediyesi’nin bu yeni projesi ile uluslararası nitelikte bir opera salonuna kavuşacak.
1800’lü yılların sonunda Alsancak’ta kurulan Tarihi Havagazı Fabrikası’nı restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu mekanı da 2008 yılının son ayından itibaren kültürel ve sosyal etkinliklerin yapıldığı bir Gençlik Merkezi haline getirmişti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv