İzmir’de kadın şoförler yollarda

İzmir'de toplu ulaşımda yeni bir dönem başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in otobüslerde kadın şoförlerin de görev yapması yönündeki kararının ardından harekete geçen ESHOT Genel Müdürlüğü, sınavları başarıyla geçen 17 adaya işbaşı yaptırdı.

  • 0
  • 471
İzmir’de kadın şoförler yollarda
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir'de toplu ulaşımda yeni bir dönem başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in otobüslerde kadın şoförlerin de görev yapması yönündeki kararının ardından harekete geçen ESHOT Genel Müdürlüğü, sınavları başarıyla geçen 17 adaya işbaşı yaptırdı.
Kurum içi eğitim çalışmalarında sürüş tekniklerini ilerleten kadın şoförler, dikkat ve becerileriyle eğitmenlerden tam not almayı başardı.
 
İzmir'de kent içi toplu ulaşımın kalbi niteliğindeki ESHOT Genel Müdürlüğü, tarihi bir adım attı. En zorlu meslekler arasında kabul edilen otobüs şoförlüğü artık erkeklerin tekelinden çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in talebi üzerine ESHOT’a kadın otobüs şoförü alımı başladı. Sınavları geçen 17 kadın otobüs şoförü işbaşı yaptı. Bu sayının kısa süre içinde 30'u aşması hedefleniyor.
 
Eğitim pistinde göz doldurdular
Otobüs şoförlüğünde yetkinliğini kanıtlayarak işbaşı yapmaya hak kazanan 17 kadın sürücü şehir içinde göreve çıkmadan önce zorlu bir eğitim programından geçti. Tüm toplu taşıma personeli gibi ESHOT'un kadın sürücüleri de eğitim programı kapsamında ileri sürüş tekniklerini kullanarak karşılaşacakları tehlikeli durumlarla nasıl baş edebileceklerini öğrendi. Islak ve kaygan zeminde sürüş, ani engellerden kurtulmak için doğru manevra teknikleri ve günlük araç bakımı eğitim başlıkları arasında yer alıyor. Yıllardır erkek sürücüleri yetiştiren eğitmenler kadın şoförlerin performansından son derece memnun.
 
Başkan Soyer: Önyargıları yıkıyoruz
ESHOT için devrim niteliğindeki uygulamanın mimarı ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer. "Biz bu kentte yaşamın her alanındaki cinsiyetle ilgili önyargıları yıkmayı hedefliyoruz. Buna da erkek egemen yapının kaleleri haline gelen iş kollarından birinde başlıyoruz" diyen Soyer şöyle devam etti: "Herkes soruyor; kadınlar bu işi başarır mı, başaramaz mı? Evet herkes ağır vasıta kullanamaz. Yetenek ve donanım gerektiren bir iş olduğu doğru. Ama bunun cinsiyetle hiçbir ilgisi yok. Bizim amacımız birkaç kişiyi vitrine çıkarıp, İzmir'de 'kadın şoförler de var' dedirtmek değil. O zaman göstermelik bir iş yapmış olursunuz. İnanıyorum ileride çok daha fazla kadın otobüs şoförü göreve başlayacak." 
 
İzmirlilere hizmet edecek olmanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen kadın şoförler de başarılı olacaklarına inanıyor. Kendilerine güvendiklerini ve hayallerini gerçekleştirdiklerini belirten kadın şoförler, erkeklerin yaptıkları her işi yapabileceklerinin altını çiziyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv