Karaburun'da “Nergis Mevsimi”

  • 0
  • 1.382
Yazı Boyutu:

Doğanın tüm cömertliğini olanca güzelliğiyle sergilediğiKaraburun'da, adını efsanelerden alan nergis çiçeğinin mevsimi hüküm sürüyorşimdilerde. Tarlalardan toplanarak Karaburun köylüsünün hamarat ellerindedestelenen nergisler, çiçek tezgahlarında en ön saflardaki yerlerini alıyor.  

Karaburun buram buram nergis 
Çeşitli endemik türlere ev sahipliği yapan zengin bitkiörtüsü ve berrak deniziyle bir doğa harikası olan Karaburun, birçok simgeyleanılsa da nergis bunlar arasında en çok bilinenlerindendir.  Kış mevsimi, ülkemizin çoğu yeri için kar vesoğuk anlamına gelirken, Ege'nin saklı cenneti Karaburun'da ise “nergismevsimi” olarak biliniyor. Her yıl Aralık ayından itibaren çiçeklenmeyebaşlayan nergis tarlaları, Şubat sonuna değin Karaburun'u süslemeye devamediyor. 

Bu yıl da nergis mevsimi buram buram kokusuyla Karaburun'usarmaya başladı. Ancak üreticiler bu yıl tarlalardaki verimin geçen yıla oranlaçok düşük seviyelerde olduğunu ifade ediyor. Öte yandan verimin düşük olmasıüretici açısından pek bir sorun teşkil etmiyor. Zira üretimin düşmesi nergisdestesinin daha yüksek fiyata alıcı bulması anlamına geliyor. 50 adet çiçekbarındıran desteler, tarlalarda 10-15 TL, tezgahlarda ise 15-20 TL'yesatılabiliyor. Bu durum da haliyle üreticinin yüzünü güldürüyor. 

Bu yıl en kârlı mahsul 
Karaburun Yeniliman mevkisinde 20 yılı aşkın süreden bu yananergis yetiştiren Ömer Fevzi-Nurten Bozan çifti de nergisin bu yılkikazancından çok memnun. Nergisin bu yılki durumunu anlatan Ömer Fevzi Bozan,“Allah bin bereket versin. Ege'de hiç bir mahsul bu kadar kar ettirmez.Özellikle bu yıl çok memnunuz. Geçen yıla göre verim düşük ama tümçiçeklerimizi tarladan toplar toplamaz hak ettiği fiyata satabiliyoruz” diyerekdurumu özetliyor.  

Karaburun Bozköy'de tarlaları bulunan İsmail-Benek Çelikçifti de  nergisteki durumu yaklaşıkolarak Bozan çifti gibi özetliyor. Benek Çelik, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 105bin adet nergis topladık tarlamızdan. Bu yıl verim geçen yıldan daha az. Fakatyine de çok memnunuz” diye konuşuyor. 

Efsanelerden doğan çiçek
 Tarladankoparıldıktan sonra bile 10-12 gün boyunca canlı kalabilen ve buram buramkokmasıyla farkını hissettiren Karaburun nergisi, adını mitolojik bir hikayedenalıyor. Söz konusu efsane özetle şöyle: Bugün Karaburun Yarımadası olarak adlandırılan bölge ve bu bölgede yeralan Bozdağ, eski Yunan ve Roma tarihinde “Mimas” olarak geçer.  “Mimas”adını eski Yunan mitolojisinden almaktadır. Efsaneye göre, bu bölgede Narkissosadında bir avcı yaşar. Orman Perisi  Ekhobir gün onu görür ve aşık olur. Ancak Narkissos bu aşka karşılık vermez. Bunun üzerine Ekho bu aşkla eriyipgider. Bu duruma çok öfkelenen aşk tanrıçası Afrodit de Narkissos'tan intikamalmak için O'nu kendi kendine aşık olması için büyüler. Narkissos sularda kendisuretini gördükce karşılık alamamanın acısını çeker. Sonunda Orman perisi Ekhogibi eriyip gider. Narkissosun eriyip yok olduğu yerde bir çiçek yeşerir. İştebu çiçek nergistir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv