katma değerli üretimle 2023 ihracat hedeflerine ulaşacak

  • 0
  • 700
katma değerli üretimle 2023 ihracat hedeflerine ulaşacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gıda sektöründe yenilikçi, inovatif ürünlerle katma değerli üretimi arttıracak projelerin sanayi ile buluşması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından bu yıl dördünce kez düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir Swissotel'de gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, Fikirlerin Aşka Gelsin sloganıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, Kuru Meyve Tanıtım Grubu, Türk Hava Yolları, Narenciye Tanıtım Grubu, İzmir Ticaret Borsası, Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Makarna Bulgur Tanıtım Grubu sponsorluğunda düzenlenen IV. Gıda Arge Proje Pazarı'nın açılış konuşmaları bölümünde bir inovasyona gidildi.
Açılış konuşmaları bölümü kürsüden konuşma yerine Ünlü TV Programcısı Saba Tümer'in moderatörlüğünde Gıda Arge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ve İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın katılımıyla açık oturum şeklinde gerçekleşti. Protokol, Saba Tümer'in gıda sektörü, arge ve inovasyon ile ilgili sorularına cevap verdi.

Tüm şeker fabrikaları Bir ‘Candy Crush’ etmiyor
İnternette fenomeni olan ve aynı şekerlerin yanyana getirilerek puan toplamayı hedefleyen Candy Crush, İzmir’de Gıda Arge Proje Pazarı Toplantısı'nda gündeme oturdu. Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Teknoloji o kadar önemli bir ekonomiye sahip ki, cep telefonlarında oynanan Candy Crush isimli oyunun piyasa değeri 5 milyar dolara ulaştı. Ama bizdeki tüm şeker fabrikalarını satsanız bir Candy Crush etmiyoruz” dedi.

Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Büyükekşi gençlerin en büyük motivasyon kaynağının üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulabilmek olduğunu söyledi. Teknolojinin ve buna bağlı yeni ürünlerin çok daha fazla döviz kazandırdığını anlatan Büyükekşi şöyle devam etti; “Bizim ihracattaki kilogram başına döviz kazancımız 1.5 dolar. Bu sayı Avrupa, ABD'de, Güney Kore'de ise 4 doları buluyor. Çünkü gelişmiş ülkeler inovasyonu kullanıp yüksek katma değerli ürünler meydana getiriyor. Yani domatesi dalından koparıp satmak yerine onu işleyip yeni bir ürün haline getirip öyle satıyor. Bizim de bunu yapmamız gerek."

İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, önemli olanın hayata küçük değişiklikler ile yön vermek ve hayatı kökten değiştirmek olduğuna işaret ederek konuşmasına başladı. Vali Mustafa Toprak, “İzmir'de ürün üretimi ve bunu katma değerli olması önemli. Kentte ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırması yönünde destek verenler ile burada bulunmak çok önemli. İZKA olarak güdümlü ve özel projeleri desteklemeye çalışıyoruz. Gıda ile tüm üretiminin de ihracat değeri açısından desteklenmesi gerekiyor. Hızlı nüfus artışı nedeniyle beslenmesini sağlamak ve güvenli bir şekilde üretmek Ar-Ge faaliyetlerinden geçiyor” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise İzmir’den 3 saatlik uçuşla dünyanın bir çok ülkesine ulaşılabildiğini söyledi. Aydoğan, İzmir ve Ege’nin çok önemli bir gıda üssü olduğunu belirterek, “Ege’de her türlü ürün yetişiyor. Biz tarımsız ve gıdasız bir ülkenin kalkınmayacağına inanıyoruz . O nedenle organik tarımla, süte, peynire destek veriyoruz. Bir de bunlara ambalaj yapabilirsek ihracatımız ile çok daha fazla gelir kazanırız” ifadelerini kullandı.  

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise öncelikli hedeflerinin ihracatın arttırılması olduğunu bunun için de inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya önem verilmesi gerektiğini açıkladı. Hükümetin 2023 hedeflerine ulaşması için gıdada katma değerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Ünlütürk, “Bir gıda ürünleri merkezi olan Ege’de bu alanda çok elverişli. Ama gıda konusunda Ar-Ge ve inovasyon desteklerine pozitif ayrımcılık bekliyoruz” dedi.

Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nı bir kültür ve moda haline getirmek istediklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk ve ihracatçı birlik başkanları 56 projenin sergilendiği alanı gezdi.

15 MİLYARLIK ‘ŞEKER’ OYUN
Cep telefonları ve tablet bilgisayarlardan oynanabilen Candy Crush oyununda aynı renkteki şekerlerin yan yana veya üst üste getirilerek puan kazanılması hedefleniyor. Akıllı telefonlar ve Facebook'ta oynanabilen bulmaca türündeki video oyunu King.com firması tarafından 2012 yılında geliştirildi. Oyun, 2013 yılı Mart ayı itibariyle aylık ortalama 45.6 milyon kullanıcı sayısına ulaşmış böylece FarmVille'yi geçerek mobil oyun sektöründe en çok inidirilen oyun olmuştur. Oyunun piyasa değeri ise 5 milyar dolara (yaklaşık 15 miyar TL) ulaştığı öğrenildi

Swissotel’de düzenlenen ve sunuculuğunu ünlü program yapımcısı Saba Tümer’in yaptığı 4. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğine İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ekonomi eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Korkmaz ile çeşitli oda ve borsa başkanları katıldı.
 IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda açılış konuşmalarından sonra öğleden önceki bölümde Türkiye’nin en kaliteli ve vizyonlu şeflerini yetiştirme iddiası ile kurulan Murat Bozok’s Kitchen’in kurucusu Murat Bozok, Duran Doğan Basım ve Ambalaj Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Duran, Melek Yatırımcı Berik Girişim Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Berik ve Vide Su Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gediz konuşmacı olarak katıldı.

Öğleden sonraki bölümde ise; Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener'in açılış sunumuyla başlayan IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda, girişimcilere esin kaynağı olacak 4 başarılı isim İzmir'in Başarı Hikâyeleri panelinde katılımcılara seslendi. İzmir Gourmet Guide Kurucusu Ahmet Güzelyağdöken’in moderatörlük yapacağı panelde Baydöner Kurucusu Feridun Tuncer, Baltalı Gıda Ltd. Şti. Kurucusu Funda Baltalı ve Bortar Grup Kurucusu Hasan Küçükkurt başarıya giden yolu özetledi. Merve Kurt ve Egemen Tamcı ise Türkiye'nin tek gıda tasarım atölyesi olan Bold Atelier hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Ar-Ge Çalışmalarında ülkelerin örneklerinin anlatıldığı “Ar-Ge Çalışmalarında Ülke Örnekleri” panelinde Türkiye’den Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy    Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr.Martin Scholten, A.B.D. Purdue Üniversitesi Prof. Dr. Josef Kokini ve İsrail Volcani Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Moshe Flaishman ülkelerindeki örnekleri paylaştı.

Egeus Danışmanlık Firması Genel Koordinatörü Barbaros Epikmen TUNǒun Girişimciler İçin Yeni Ufuklar isimli sunum yaptı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv