Kent ve Kadın öyküde buluşacak

  • 0
  • 577
Kent ve Kadın öyküde buluşacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk Edebiyatının önemli isimlerini okuyucuyla buluşturan İzmir Öykü Günleri’nin 13’üncüsü 13-14 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek etkinlikler kapsamında, belediyenin bu ayki 'Kentte Kadın Var' teması ile örtüşerek, 'Kadın ve Kent' teması vurgulanacak. 'Öykülerde Kent ve Kadın', 'Edebiyatımızda Kadın Öykücüler', 'Öykünün Kadın Kahramanları' başlıklı panellerle zenginleşecek etkinliğin onur konuğu Türk Edebiyatının usta kalemlerinden Nursel Duruel olurken, kapanışını Nobel Edebiyat Ödüllü Yazar Orhan Pamuk yapacak.

Konak Belediyesi’nin Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde 13 Mart Cuma günü saat 12.30’da düzenlenecek ‘Kadın Bestekarlardan Ezgiler’ konseriyle başlayacak 13. İzmir Öykü Günleri’nin ilk gününde öyküleriyle kendi kuşağının sesi olan ve sonraki kuşaklara da öncüllük eden Yazar Nursel Duruel’in adına düzenlenen panel gerçekleştirilecek. Yazdığı eserleri pek çok ülkede yayınlanan ve ders kitaplarına giren usta yazar Duruel'in yapıtları ve öykücülüğünün konuşulacağı, ‘Öykümüzde Yazılı Bir Kaya, Nursel Duruel’ başlığıyla düzenlenecek paneli Birsen Ferahlı yönetecek. Berat Alanyalı, Gürsel Korat, Handan İnci, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Senem Duruel Erkılıç’ın konuşmacı olarak katılacağı panelin ardından ‘Öykülerde Kent ve Kadın’ konulu söyleşi gerçekleştirilecek. Etkinliğin ilk günü Tiyatro Nienor’un Dişi adlı tiyatro oyunuyla tamamlanacak.

YAŞAR KEMAL UNUTULMADI
Alman Edebiyatının en önemli eserlerinden Franz Kafka'nın, bir sabah uyandığında kendisini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulan Gregor Samsa'nın hikayesini anlattığı ‘Dönüşüm’ adlı öyküsü de İzmir Öykü Günleri'nde masaya yatırılacak. 14 Mart Cumartesi günü saat 12.00’de Kafka “Dönüşüm/Metamorphosis” isimli animasyon filminin gösterimiyle başlayacak etkinliğin ikinci gününde Ahmet Bozkurt, Kerem Işık ve Mesut Varlık’ın konuşmacı olarak katılacağı ‘100. Yılında Dönüşüm ve Kafka’ başlıklı panelle sürecek. Öykü Günleri’nin öğleden sonraki oturumunda ise “Edebiyatımızda Kadın Öykücüler” başlıklı panel gerçekleştirilecek. Aysun Erden, Ayşegül Tözeren ve Sezer Ateş Ayvaz’ın konuşmacı olarak katılacağı paneli Nuray Önoğlu yönetecek. Aynı gün saat 15.00’te ise Hülya Soyşekerci’nin yönettiği ve Semiramis Yağcıoğlu, Sibel Türker ile Yıldız İlhan’ın konuşmacı olarak katılacağı ‘Öykünün Kadın Kahramanları’ konulu panel gerçekleştirilecek.

KAPANIŞ ORHAN PAMUK’TAN
Genç öykücülerin de söz alacağı 13.İzmir Öykü Günleri’nin kapanışını Nobel ödüllü Yazar Orhan Pamuk yapacak.  Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde saat 18.00’de başlayacak 'Edebiyat, Roman, Tuhaflık ve Hayat' başlıklı söyleşiyle İzmirli okuyucuyla buluşacak olan Pamuk, üzerinde altı yıl çalıştığı ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ adlı kitabı ve yazarlık üzerine düşüncelerini paylaşacak.  13.İzmir Öykü Günleri’nde 28 Şubat'ta yaşama veda eden, Türk edebiyatının usta ismi Yaşar Kemal için de bir anma töreni düzenlenecek.

PEKDAŞ: BİRLİKTE ZENGİNLEŞELİM
13. İzmir Öykü Günleri’ne ev sahipliği yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş öykünün edebiyatın önemli dallarından biri olduğuna vurgu yaparak,”Korkunun egemenliğini yok etmek için; barışı, sevgiyi hakim kılmak için birbirimizi tanımamız, birbirimizin varlığını bilmemiz, birarada zenginleştiğimizi bilmemiz gerekir. Edebiyat bunu sağlıyor, öykü bunu sağlıyor. Öykünün birleştirici, zenginleştirici gücünü 13-14 Mart tarihlerinde birlikte yaşayalım istedik ve kent ve kadın teması çerçevesinde zengin bir program hazırladık. Bu sene onur konuğumuz Nursel Duruel. Edebiyata, öyküye kattığı katkılar nedeniyle Nursel Hanım'ı onur Konuğu olarak görmek hepimize mutluluk veriyor” dedi.

“YAŞAR KEMAL ANADOLU’DUR”
13. İzmir Öykü Günleri öncesi Türk Edebiyatının en büyük ustalarından Yaşar Kemal'i kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını da belirten Pekdaş, “Hep derler Rusya Dostoyevski'dir, Dostoyevski Rusya'dır. Yaşar Kemal de Anadolu'dur, Anadolu Yaşar Kemal'dir. Rusya yıkılsa, çökse Dostoyevski'nin romanlarıyla Rusya yeniden inşa edilir. Yaşar Kemal'in romanlarıyla da Anadolu'yu yeniden yaratmak mümkündür. Dolayısıyla edebiyat, öykü, sanat bizim hayatı, dünyayı yeniden yaratmamızı sağlıyor. Hayatın zenginliğini yaşayacağımız 13-14 Mart'a tüm İzmirli hemşerilerimizi bekliyoruz. Birlikte olalım, birlikte zenginleşelim, sanatın birleştirici gücüyle kentimizi yeniden yaratalım” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv