Körfezin kumu “altın gibi”

  • 0
  • 660
Körfezin kumu “altın gibi”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

E.Ü İnşaat Mühendisliği Bölümü, İzmir Büyükşehir Belediyesitarafından Körfez’den çıkarılacak kumun karayolu inşaatlarından hafif betonimalatına kadar pek çok alanda kullanılabileceğini ortaya koydu. E.Ü. ZiraatFakültesi de daha önce yaptığı araştırmalar sonrasında körfez kumuna talipolmuştu. Ancak Büyükşehir Belediyesi, ÇED onayı gelmediği için körfezdeki diptarama çalışmalarına başlayamıyor.

“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle İzmir BüyükşehirBelediyesi’nin TCDD ortaklığı ile yürüttüğü “İzmir Körfezi ve LimanıRehabilitasyon Projesi” kapsamındaki çalışmalarda, Körfez’den çıkan taramamalzemesinde ağır metale rastlanmaması, gözleri bu malzemenin nasıldeğerlendirileceğine çevirdi. İZSU Genel Müdürlüğü, Körfez’in kuzeyindeaçılacak sirkülasyon kanalından çıkacak tarama malzemesinin “ziraat ve inşaat”alanlarında kullanımını araştırmak amacıyla Ege Üniversitesi MühendislikFakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Ziraat Fakültesi ile sözleşme imzaladı.Ziraat Fakültesi’nin tamamladığı çalışmanın sonuçları İzmir BüyükşehirBelediyesi yetkililerini sevindirirken, bir sevindirici haber de EgeÜniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden geldi.

 

Çalışmalar 6 ay sürdü

Körfez’den çıkarılacak tarama malzemesinin inşaatuygulamalarında kullanılabilirliğini araştıran Ege Üniversitesi MühendislikFakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, yaptıklarıaraştırmalardan olumlu sonuçlar aldı. E.Ü. Mühendislik Fakültesi DekanYardımcısı ve Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selim Altun, UlaştırmaBölümü Başkanı Doç. Dr. Perviz Ahmedzade ve Yapı Malzemeleri Ana Bilim DalıBaşkanı Prof. Dr. Kambiz Ramyar başkanlığında üç farklı bölümden 11 kişilikekiple yürütülen çalışmalar 6 ay sürdü. Bölümün laboratuvarlarında yapılandeneylerle tarama malzemesinin kullanım alanlarına yönelik kapsamlıaraştırmalar yapıldı. Araştırma projesi kapsamında hazırlanan sonuç raporunda,malzemenin arazi düzenlemesinde, havza ve çukur dolgularında, araziiyileştirmesinde, katı atık deponi sahaları üst örtü malzemesi, bent yapımında,yüzey dolgu zemini olarak kullanılabileceği belirtildi. Raporda bu malzemeninkıyı alanlarının rehabilite edilmesinde, plaj alanlarının oluşturulmasında,doğal yaşam adası oluşturmada, karayolu inşaatlarında yol temel malzemesi,ulaştırma alanında ince kum olarak yıkanmaya ihtiyaç olmadan kullanılabileceğibelirtildi. Ayrıca çimento ile birleştirilerek hafif betonda; nem oranı, klorüriçeriği ve taşıma giderleri sektör şartlarında makul seviyeye çekilirse de hammadde olarak çimento üretiminde de kullanılma potansiyeli olduğu vurgulandı.

 

 

İnşaat sektöründe kullanılabilir

Araştırma sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Ege ÜniversitesiMühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölümü GeoteknikAna Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selim Altun, Körfez’den çıkacak taramamalzemesinin sağlığa zararlı bir atık olmadığını belirterek, “Kum ve kiliçerikli bu malzemenin inşaat sektöründe değerlendirilmesine ilişkin kapsamlıbir çalışma yürüttük. Yaptığımız deneyler sonucunda elde ettiğimiz bilgilerde,bu maddeyi, özellikle geri dolgularda, yeni alanların iyileştirilmesinde tuzluolarak dahi kullanabileceğimizi gördük. Başka maddelerle iyileştirildiğinde isebelli ölçülere kadar dayandığını keşfettik. Örneğin tuzdan arındırmadan kumolarak çeşitli beton uygulamalarında bu malzemeyi değerlendirebileceğimizsonucuna vardık. Özellikle Körfez içerisinde yapılacak doğal adada bumalzemenin kullanımının mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Sedde yapımı ve katıatık deponi alanlarında üst örtü malzemesi olarak bu malzemeyi kullanabiliriz.Araştırmalarımızda önemli ölçüde başarılı sonuçlara ulaştık” dedi.  

 

Ziraat Fakültesi talip oldu

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin hazırladığı “İzmirKörfezi Tarama Malzemesinin Tarımsal Amaçlı Kazanımına Yönelik AraştırmaProjesi” sonuç raporu da Körfez kumuyla ilgili olumlu sonuçlar verdi.  Üniversite’ninserasında Körfez kumu kullanılarak dikilen sardunya, menekşe ve nergisler kısasürede çiçeklenince, üniversite de hemen harekete geçti ve Araştırma-UygulamaÇiftliği ile ıslah alanlarında kullanmak üzere körfez kumuna talip oldu.  ZiraatFakültesi akademisyenleri de Körfez kumunun sulak alan veya deniz içinde adaoluşturulmasında, adanın ağaçlandırılmasında, maden ve taş ocaklarınınonarımında, eğimli alanların düzenlenmesinde değerlendirilebileceğini ortayakoydu.

 

ÇED bekliyoruz

Körfez’in güney aksı boyunca açılacak olan navigasyon kanalıile Körfez’e temiz su girişi artacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kuzeyaksında oluşturulacağı sirkülasyon kanalı da bu bölgedeki akıntı hızlarınıartıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilirken, İzmirLimanı’nın kapasitesi de artacak ve yeni nesil gemilere hizmet vermeyebaşlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak. ÇED sürecinin tamamlanmasınınardından çalışmalar başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, giderek sığlaşanİzmir Körfezi’ni kurtarmak, Körfez’de denize girilebilmesini sağlamak amacıylabu projeye büyük önem veriyor.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv