Macaristan’dan Türkiye için özel grup

  • 0
  • 785
Yazı Boyutu:

Macaristan Ticaret veSanayi Odası’nın, Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek üzere geçen yılkurduğu özel çalışma grubu, İzmir’e yaptığı ilk programda Ege Bölgesi SanayiOdası’nı ziyaret ederek İzmirli sanayicilerle yeni işbirliklerinin adımlarınıattı. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi’nin ev sahipliğiyaptığı Macaristan TSO Macar-Türk Grubu Başkanı Andras Rev liderliğindeki 35kişilik işadamı heyetinin ziyaretinde, Macaristan ile Türkiye arasındakiticaret hacminin en az iki katına çıkarılmasının hedeflendiği bildirildi.

 

Türkiye büyük ve güçlü ülke

Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar-Türk Grubu BaşkanıRev, “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Türkiye ile Macaristan arasında eskiyedayanan çok iyi ilişkilerin ekonomiye de yansıması için geçen yıl bu grubukurduk. Geçtiğimiz yıl biraraya gelen iki ülkenin başbakanları ticaret hacminiiki katına çıkarma kararı aldılar. Bizler Türkiye’ye 10 yıl önce gelmiştik,tekrar gelmek için çok çaba sarfettik. Ekonomide arzu ettiğimiz sonuçlaraulaşmak için bu ziyaretlerin devamını getirmek adına sizleri de Macaristan’abekliyoruz” dedi.

Andras Rev, Macaristan olarak İzmir’in EXPO 2020 çabalarınıdesteklerini de bildirdi.

Macaristan İstanbul Ticaret Konsolosu Janos Weisz de, Macarişadamlarının İzmir’e aşık olacaklarına inandığını söylerken, yeniişbirliklerinin gelişmesi adına her türlü katkıyı koymaya hazır olduğunu ifadeetti.

 

Çiçekçi: Her sektörde işbirliği

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çiçekçi, Türkiye ileMacaristan’ın birbirlerinin müttefiki olduğuna dikkat çekerken, tarihi vekültürel benzerliklere işaret etti. Erdoğan Çiçekçi, “Her yıl 100 bine yakınMacar turistin Türkiye’yi ziyaret etmesi ve Macaristan’da Türkiye’nin en çoktercih edilen ikinci ülke olması, ülkelerimiz arasındaki işbirliğiningeliştirilmesi bakımından önem taşıyan unsurlardır” dedi.

Macaristan’ın pekçok sektörde işbirliği imkanı sunduğunuvurgulayan Çiçekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2012 yılında 518 milyon dolarlık ihracat ve 1 milyar 180milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik. Macaristan’a özellikle motorlu karataşıtları, tekstil ürünleri, bakır tel ve kablolar, alüminyum ihraç ediyoruz.Canlı hayvan, monitör, projeksiyon, telefon alıcıları ve cihazları, ses vegörüntü cihazları başlıca ithal ürünleri oluşturuyor. İzmir ile Macaristanarasında geçen yıl 39.32 milyon dolarlık ihracat ve 26.84 milyon dolarlıkithalat olmak üzere toplam 66.16 milyon dolarlık dış ticaret hacmi bulunuyor.”

Erdoğan Çiçekçi, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın bölgenintanıtımı, iş olanaklarının geliştirilmesi için önde gelen yurtdışı fuarlarınakatıldığını, çeşitli ülkelere ticaret heyetleri düzenlediğini, yabancıheyetleri davet ettiğini ve çok geniş bir network ağına sahip olduğunubelirtirken, “Her iki ülkenin KOBİ’lerinin işbirliği yapmalarını ve güçlerinibirleştirmelerini destekliyor, bu kapsamda Oda olarak her türlü yardıma hazırolduğumuzu vurgulamak istiyorum” diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv