Mentorlar işletmelerle eşleşti

  • 0
  • 994
Mentorlar işletmelerle eşleşti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir ABİGEM ile EgeÜniversitesi EBİLTEM-TTO işbirliği ile hazırlanan “mentorEGE: KOBİ’ler içinİnovason” projesinde pilot uygulamada yer alan 25 firma, ihtiyaçlarına en uygunbuldukları mentorlarla eşleşti. KOBİ’lere hiçbir finansal yük getirmeden 9 ayboyunca uygulanacak proje sonucunda firmalar hem yönetim süreçlerinde iyileşmehem katma değeri yüksek yenilikçi ürün geliştirecek. Proje, uzun vadedeekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.
 
 
TÜBİTAK 1601 kodlu “Özel Sektör Firmalarının Ar-Ge veYenilik Kapasitesini Artırmaya Yönelik Mentorluk Mekanizması Geliştirilmesi veUygulanması” çağrısı kapsamında İzmir ABİGEM ve Ege Üniversitesi EBİLTEM-TTOişbirliği ile hazırlanan “mentorEGE: KOBİ’ler için İnovasyon” projesi, Türkiyegenelinde desteklenmeye hak kazanan 6 projeden biri oldu. ABİGEM ve EBİLTEM’inuyumlu çalışması programın uygulamasında önemli bir katkı sağlarken projede yeralacak mentorların seçimi, proje için özel olarak geliştirilmiş ‘mentor eğilimtesti’ ile çok sayıda başvuru arasından üst düzey yöneticilik, danışmanlık,akademisyenlik gibi profesyonel tecrübeleri olan adaylar arasından yapıldı.Mentorların yetkinliklerinin yanısıra sahip oldukları bilgi ve tecrübeleriaktarabilecek kişilik özelliklerinde olmaları da göz önüne alındı. KOBİ’lerindeğişken ihtiyaçlarının tümüne hizmet edebilecek çeşitlilikte bir mentor havuzuoluşturmak için seçilen adaylar, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari BilimlerFakültesi’nce müfredatı hazırlanan 60 saatlik eğitim modulünü başarı iletamamladı. Sertifikalarını alan 33 mentordan 25’i, KOBİ-Mentor eşleşmesindegörev alıyor.

 

İhtiyaca uygun seçim

Projenin ilk aşaması dâhilinde başvuran firmalar arasındanproje kriterlerine uyan firmalara yine proje için özel geliştirilen bir“Yenilik Düzey Testi” uygulandı. Belirlenen performans kriterlerinde KOBİ’leringelişmeye açık yanlarını gösteren detaylı analizler sonucu “Yenilik DüzeyKarneleri” oluşturuldu. Ortaya çıkan somut ihtiyaçlara göre firmanın en çok faydasağlayabileceği mentor ile eşleşmesini garantiye almak için mentorlardan alınaneşleşme teklifleri ve KOBİ – mentor görüşmeleri düzenlenerek sağlık, sonuçodaklı ve firmaların en çok ihtiyaç duydukları alanda, en uygun uzmanlaçalıştıkları bir sistematik izlendi.

9 ay sürecek projenin ilk aşamasında 25 KOBİ, kendilerineyapılan ihtiyaç analizi doğrultusunda, gelişmeye ihtiyaç duydukları alandauzman mentorların iş planlarını inceledikten sonra kendi önceliklerine en uygun3 mentor ile görüşerek, çalışmak istedikleri mentoru seçti. Bu yöntem KOBİ –Mentor görüşmelerinde karşılıklı uyumu da gözettiğinden, eşleşmenin sağlığı dabüyük ölçüde garanti altına alınmış oldu.

 

İkinci aşama halinde

2.Aşama’ya geçilmesi halinde ise TÜBİTAK tarafından 9 ayboyunca finanse edilecek bu süreçte; firmaların yönetim süreçlerinde belirlenen14 tane performans göstergesinde iyileşme, KOBİ’lerin Ar-Ge birimleriningeliştirilmesi, yeni ürün geliştirmeleri, süreçlerinde inovatif yaklaşımlarbenimsemeleri ve üniversite sanayi iş birliğinin geliştirilmesi gibi hedeflerdoğrultusunda KOBİ’lere hiçbir finansal yük getirmeden hizmet verecek olanmentorların bölgemizde katma değer daha yüksek yüksek, yenilikçi ürünlerinüretilmesine katkı sağlayarak uzun vadede çarpan etkisiyle ülke ekonomimizekatkı sağlanması öngörülüyor.

 

Yol gösterici

Mentorluk mekanizması; kişilerin/kurumların Ar-Ge,inovasyon, patent gibi konularda yetkinliklerini geliştirmeleri,potansiyellerini, performanslarını arttırmaları ve en önemlisi gelmek istedikleriyere gelmeleri konusunda yol göstermeyi amaçlar. Mentorların, firmalaradışarıdan hizmet veren diğer uzmanlardan farklı olarak motive edici, ilhamverici ve meydan okuyucu tarafları daha ön plana çıkmaktadır.‘mentorEGE’projesi kapsamında Ege Bölgesindeki firmalar pilot uygulamada hedeffaydalanıcılar olarak belirlenmiş ve bölge firmalarının alacağı stratejikkararlarda mentorların yol göstermesi, Ar-Ge yatırımlarında devlet desteklerineyönlendirerek firma öz kaynaklarının daha verimli kullanılmasını teşviketmeleri ile Ar-Ge risklerini azaldığı, yenilikçi bir ekosistem oluşturulmasıile uzun vadede bölgesel kalkınmanın sağlanması hedeflenmektedir.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv