Minik kalbi yükten kurtuldu

  • 0
  • 1.866
Yazı Boyutu:

Kuzey Irak’ın Erbil kentinden tedavi için İzmir’e gelen 7 aylık Muhammed, kalbindeki iki delikten ve sırtındaki büyük yükten kurtuldu. Hayatının ilk 7 ayını büyük sıkıntı ile geçiren Muhammed, ameliyattan sonra ilk kez rahat nefes aldı.
 
Kuzey Irak’ın Erbil kentinde dünyaya gelen Muhammed Ahmet’in doğuştan kalp kulakçıkları ile kalpten çıkan ana damarları arasında iki ayrı delik bulunuyordu. En geç 9 aylıkken ameliyat edilmesi gereken minik Muhammed için ailesi adeta seferber oldu. Oğlunu ameliyat edebileceği iyi bir hastane arayışına giren baba Hasan Ahmet, hemen Türkiye’ye yöneldi. Baba Ahmet, önce İstanbul ve Ankara’da araştırmalar yaptı, tavsiyeler üzerine ise Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde karar kıldı ve İzmir’e geldi. Hastaneye geldiğinde Muhammed’e önce kesin tanı konuldu. Ardından da Prof. Dr. Emin Alp Alayunt ile Yrd. Doç. Dr. Faik Fevzi Okur’un başkanlığındaki kalp damar cerrahisi ekibi Muhammed’i ameliyata aldı. Başarılı geçen ameliyatın ardından yaklaşık bir hafta kontrol altında tutulan Muhammed, ailesine ve doktorlarına gülücükler dağıtarak hastaneden taburcu oldu.
İLK KEZ YÜZLERİ GÜLDÜ
Uzun ve yorucu bir sürecin ardından ilk kez ailede herkesin yüzünün güldüğünü söyleyen baba Hasan Ahmet, “Oğlumun hastalığını öğrendikten sonra uzun süre araştırma yaptım. İstanbul ve Ankara’da hastaneleri ve doktorları araştırırken, bu tür ameliyatlar konusunda Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin çok iyi bir ekibinin olduğunu öğrendik. Bunun üzerine İzmir’e geldik. Allah’a çok şükür oğlum başarılı bir ameliyat geçirdi ve şimdi çok iyi... Ben daha önce de pek çok hastaneye gittim. Hiçbir yerde bu kadar güzel ilgi görmedik. Hastaneye adımımızı attıktan sonra hiçbir şey yapmamıza gerek kalmadı. Her şey düşünülmüş, her şey yapıldı. Şimdi de gördüğünüz gibi oğlum gülücükler dağıtıyor. Aile olarak biz de ilk kez mutluyuz” şeklinde konuştu.
BEYNİ VE AKCİĞERLERİ VURUYOR
Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, kendilerine gelinceye kadar Muhammed’e farklı teşhisler konulduğunu belirterek, “Bize geldiğinde hafif gelişme geriliği de görülen hastamızın teşhisinde farklı görüşler vardı, önce tanıyı netleştirdik. Hem kalbin içindeki karıncıklar arasında; hem de kalpten çıkan büyük damarlar arasında büyük birer delik vardı. Bu iki delik sonucunda akciğerlerdeki tansiyon yükseliyordu. Hem akciğer yatağının korunması hem de beynin gelişiminin sağlıklı devam etmesi için bu operasyonun acilen yapılması gerekiyordu. Çünkü bebeğin beyin gelişimi, bir yaşın sonunda, ağırlık olarak erişkinin yüzde 85’ine ulaşıyor. Bu hastalar için diğer bir risk de aşırı kan debisi nedeniyle akciğer yatağı sürekli yüksek basınca maruz kalıyor, bu nedenle akciğerlerde geri dönülmez hasarlar meydana geliyor” diye konuştu.
SIRTINDAN BÜYÜK YÜK KALKTI
Hastaların gerek kalpteki yüksek basınç gerekse akciğerdeki tansiyon nedeniyle zor nefes aldığını ve çok yorulduğunu da belirten Tavlı, “Ülkemizde ortalama bin canlı doğumdan birinde bu hastalık görülüyor. Tedavi edilmediği zaman hasta sık sık akciğer enfeksiyonları geçiriyor, kalp yetmezliği, büyüme ve gelişme geriliği gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Ama Muhammed için artık bu riskler söz konusu olmayacak, sağlıklı bir şekilde hayatına devam edecek” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv