Nasıl sağlıklı besleniriz?

  • 0
  • 1.504
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Karakaya “Nasıl Sağlıklı besleniriz?” konulu söyleşisini Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.
Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün de katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte yaşamımızın bir parçası haline gelen sağlıklı beslenme kavramı üzerinde duruldu. Prof. Dr. Karakaya büyüme-gelişme, ruh sağlığı, akıl ve beden sağlığı için beslenmenin önemini vurguladı. Türk toplumunda sosyalleşmenin yemek yemek ile bağdaştırıldığını, bunun için de hayatımızın önemli bir parçası olduğunu söyledi. Bir insanın hayatı boyunca 50 ton gıda tükettiğini, bunun da insan sağlığını büyük ölçüde etkilediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Karakaya,
beslenmeye dikkat etmenin ileriki yaşlarda değil doğumdan itibaren olması gerektiğinin üzerinde durdu.
Prof. Dr. Sibel Karakaya “Bir çok hastalıkta beslenme en önemli faktördür. Sağlıklı beslenme için en önemli nokta yaşam tarzıdır. Yaşam tarzı beslenme ile doğdu orantılıdır” dedi. 
Günümüzde sıkça rastlanan yeme bozukluğuna dayalı hastalıkların başında obezitenin geldiğine değinen Prof. Dr. Karakaya, “Bir insan obezite sınırına geldikten sonra sağlıklı kilosuna dönmesi daha fazla zorlaşır” sözleriyle konuya dikkat çekti.
 
YAŞAM SÜRESİ UZUYOR, HASTALIKLAR ARTIYOR
Yaşam süresinin uzaması ile beslenmeye dayalı hastalıklarla karşılaşmanın da arttığından bahseden Prof. Dr. Karakaya, “Zararlı gıdaların tüketiminin azaltılması, faydalı gıdaların tüketimin ise arttırılması diyabet, osteoporoz, kanser gibi çağımız hastalıklarından korunmak için önemli. Sanılanın aksine mısır şurubuyla normal şekerin ve kaya tuzuyla rafine tuzun arasında bir fark yok, ikisinin de kullanımına çok dikkat etmek gerekir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv