PAMUK SEKTÖRÜNDE AFRİKA İLE İŞBİRLİĞİ ZAMANI

  • 0
  • 823
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ihracatta lokomotif sektörleri tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ana hammaddesi pamukta, Batı ve Orta Afrika pamuk üreticisi ülkelerle işbirliğini geliştirmek isteyen Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Benin, Burkina Faso,  Gana, Kamerun, Çad, Fildişi Sahilleri, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal ve Togo’dan gelen yaklaşık 15 kişilik heyeti Türkiye’de ağırlıyor.

Batı ve Orta Afrika’nın pamuk üreticisi ülkelerini temsilcileri, Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Benin, Burkina Faso,  Gana, Kamerun, Çad, Fildişi Sahilleri, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal ve Togo’dan gelen yaklaşık 15 kişilik heyet,  Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan pamuk toplantısına katıldı.  Toplantıda Türk tekstil sektörünün yetkilileri, Afrikalılar’a sadece pamuk satmakla yetinmemelerini, tekstil sanayilerini de geliştirmelerini önerdi. Afrikalı pamukçular ise Türkiye’nin Afrika Pamuk Birliği’ne üye olmasını istedi.

Türkiye Tekstil İhracatçıları Birlikleri Sektör Danışmanı Dr. Sebahattin Gazanfer’in Hayönettiği toplantının açılışında konuşan Ege Tekstil ve Hammaddeleri  İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı  Sabri Ünlütürk, 2008 yılından beri her yıl Afrikalı pamuk üreticileri ile bir araya gelip, pamuk sektörünü değerlendirme imkanını bulduklarını söyledi. İzmir’in çok önemli bir liman şehri olduğunu belirten Ünlütürk, Ege’nin tarihi ve tarımı ile dünyada öne çıktığını vurguladı.  Ege’de bu sezon pamuk üretiminin 150 bin ton civarında gerçekleşeceğini dile getiren Ünlütürk, “Pamuk fiyatlarındaki artış nedeniyle daha fazla üretici pamuğa yöneldi. Ancak maliyetler yüksek. Hava koşullarının da çok iyi geçtiği söylenemez. Umarız çiftçiler için yeni zararlar oluşmaz” dedi.

TÜRKİYE, AFRİKA İLE İLİŞKİLERE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR
Hükümetin Afrika ile ilişkilere çok önem verdiğini anlatan Ünlütürk, Türkiye’nin birçok Afrika ülkesinde yeni büyükelçilikler ve konsolosluklar açtığını, Afrika ülkelerinden Türkiye’ye gelmek isteyen işadamlarının kendi ülkelerindeki büyükelçilik ve konsolosluklarda vize işlemlerini tamamlayabildiklerini, Türk Hava Yolları’nın da bu kıtaya yönelik uçuş ağını genişlettiğini belirterek, “Zaman artık işbirliğini geliştirme zamanı. İşbirliğini geliştirmek için karşılıklı ziyaretler büyük öneme sahip” diye konuştu.

TARIM VE SANAYİ BİRLİKTE GELİŞMELİ
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz de Türkiye’nin pamuk verimi ve tekstil sanayisinin gelişmişliği ile öne çıktığını söyledi.  Türk tekstil sektörünün 1.5 milyon ton civarında pamuk tükettiğini dile getiren Kocagöz, geçmiş yıllarda 950 bin ton civarında olan pamuk üretiminin yapılan hatalar nedeniyle 400 bin tona kadar gerilediğini ifade etti. Kocagöz, “Üretimin bu sezon 700 bin tona yükselmesi bekleniyor. Güçlü bir tekstil sanayisi olması bizim için büyük avantaj. Sektör hammaddeyi garanti etmek zorunda.  Üretim ile sanayi bir arada yürümeli. Siz de ülkenizde tekstil sektörünü kurmak için çaba gösterin” dedi.
Türk pamuk sektörünün en modern üretim yöntemlerini kullandığını, Avustralya’dan sonra verimde dünya ikincisi olduğunu kaydeden Kocagöz, üstelik GDO’suz tohumla üretim yaptıklarını söyledi. Kocagöz, “Ancak maliyetlerimiz çok yüksek. Kimi zaman para kazanıyoruz, kimi zaman kaybediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Konuk heyet adına konuşan Afrika Pamuk Birliği Üyesi George Osieku,  her yıl bir Afrika ülkesinde toplandıklarını, Avrupa’daki pamuk alan şirketlerin de üyeleri olduğunu söyledi. Osieku, “Türkiye’nin de bu kurulda üye olmasını istiyoruz. Pamuk üretimini ve kalitesini artıracak çalışmalar yapıyoruz. Bunların meyvelerini almaya başladık.  Çin ve Amerika pamuk ihracatlarını artırmak için sektörü sübvanse ediyor. Bu bize ciddi zararlar veriyor.  Biz de bu sıkıntımızın Dünya Ticaret Örgütü nezdinde çözümünü bekliyoruz” dedi.

Merkezi İsviçre’de olan Uluslararası Ticaret Merkezi’nin Yetkilisi Cynthia Zijlstra-Adriano ise amaçlarının gelişmekte olan ülkelerin ihracatını artırmak olduğunu, bu amaçla bu tür işbirliği toplantılarına öncülük ettiklerini söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan toplantı sonrasında İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret eden heyet burada Korbey’de pamuk alım satım işlemlerini gözlemledi. Bir hafta süreyle Türkiye’de kalacak olan heyet pamuk üretim alanlarını ve pamuğun üretimden ürün haline geldiği aşamaları tarla ve firma ziyaretleri ile gözlemleyecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv