PAVEY’E “İNSAN HAKLARI” ÖDÜLÜ

  • 0
  • 913
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi’nin “2012 İnsan Hakları Ödülü”nün sahibi CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey oldu. Pavey, uzun yıllardır Birleşmiş Milletler’de insan haklarına yönelik sürdürdüğü çalışmalarından dolayı ödüle layık bulundu.
 
CHP’li vekil Pavey, Karşıyaka Belediyesi’nin “İnsan Hakları Ödülü”nün açıklandığı gün bir ilke de imza attı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’ne seçilen ilk Türk parlamenter olan Pavey, geçtiğimiz aylarda da “Uluslararası Cesur Kadınlar” ödülünün de sahibi oldu. 
Ödül jürisinin kararının Karşıyaka Belediye Meclisi tarafından da oy birliğiyle kabul edildiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Pavey’in kadın ve çocuk haklarına yönelik önemli uluslararası çalışmalara imza attığını hatırlatarak, “Pavey milletvekili olmadan önce insan hakları, insani yardımlar ve küresel barış için önemli çalışmalar yapmıştır. Birleşmiş Milletler’de aldığı üst düzey görevlerde insan haklarının gelişmesi için mücadele etmiş ve çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından da takdir görmüş birisidir. Onun dünya barışına yönelik verdiği mücadele örnek olmalıdır. ” dedi.
Ödül önümüzdeki aylarda Karşıyaka’da düzenlenecek törenle Şafak Pavey’e verilecek.
 
Şafek Pavey kimdir?
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğindeki yönetici görevinden ayrılarak CHP İstanbul Milletvekili olan Şafak, uluslararası kamuoyunda insan hakları, insani yardım ve küresel barış konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor.
Toplumsal duyarlılığı, çocukluğunun geçtiği yazı ve sanat çevresinden beslenmekle birlikte, Zürih’te  sanat ve film eğitimi aldığı sırada geçirdiği tren kazası onun engelli dünyasıyla tanışmasına yol açtı. Uzun süren ve cesaret isteyen iyileşme sürecindeki sıra dışı duruşu Zürih Üniversite Hastanesi’nde tez konusu oldu ve bu çalışma kitap olarak yayınlandı. Bu kaza dünyaya bakışını yeniden şekillendirdi. Kendisi için verdiği mücadeleyi diğerleri için de vermeyi seçti. Engelliler, azınlıklar, çocuklar, şiddete uğramış kadınlar, mülteciler, işkence kurbanları,  hakları fütursuzca çiğnenen bütün mağdurlar ilgi alanı oldu.
Diğer yandan eğitimine ara vermedi ve Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi ve hemen ardından London School of Economics’de yüksek lisansını tamamladı. Akademik uzmanlığı olan Milliyetçilik ve azınlık hakları üstüne hazırladığı  “İslam Ülkelerinde Gayrimüslim Vatandaşların Mülkiyet Hakları” büyük beğeni topladı ve itibarlı uluslararası yayınlarda yer aldı.
BM’deki görevine başlamadan önceki süreçte, her platformda insan hakları konusunu gündeme getirdi. Kendi eğitim hayatının sponsoru olarak öğrenciliği boyunca uluslararası medya şirketleri için serbest gazetecilik, belgesel yapımcılığı ve tercümanlık yaptı. Türkiye’deki Agos gazetesinin ilk Türk köşe yazarı oldu.
Nobel Barış Ödülü sahibi Dr Şirin Ebadi ile hazırladığı, Norveç Dış İlişkiler Bakanlığı himayesinde “İran’daki Mülteci Hakları” üzerine hukuk kitabının da olduğu üç uluslararası yayının editörlüğünü üstlendi. Yine bu süreçte, insan hakları konusundaki belgesel çalışmalarında yer aldı. 2003 yılında BM Mülteciler yüksek Komiserliği bünyesinde göreve başladı. BM’nin, engelli olmanın saha çalışmasında engel olmayacağını ispatlayan zorlu görevlerini üstlendi.
2003 ve 2010 yılları arasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği için Cezayir, Sahra, Mısır, Yemen, Lübnan, Suriye ve Irak’ ta insani yardım görevlisi olarak,  İran ve Afganistan da sözcü olarak,
Cenevre genel merkezinde global halkla ilişkiler ve stratejik iletişim projelerinin yöneticisi olarak,
Washington’da Ted Kennedy Nansen Mülteci Ödülü Komitesinin Koordinatorü olarak,
Macaristan’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Orta Avrupa üst düzey sözcüsü olarak,
2010 ve 2011 yılları arasında Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sekreteri olarak görev yaptı.
Ana dili Türkçe`nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca konuşmaktadır. Temel seviyede Arapça ve Farsça dillerine hakimdir. Akıcı olarak uluslararası işaret dili konuşabilmektedir.
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv