Piri Reis Haritasi’nin 500.yılı kutlaması

  • 0
  • 803
Yazı Boyutu:

DEÜDeniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Piri Reis Denizcilik Derneği; PiriReis Haritası'nın (1513) 500. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında "PiriReis'in Rotasında Türkiye'de Deniz Araştırmaları" konulu panel düzenlendi.Sabancı Kültür Sarayı Hasan Tahsin Salonu’nda gerçekleşen panele Rektör Prof.Dr. Mehmet Füzün, İzmir Vali Vekili Celal Ulusoy, Deniz Bilimleri ve TeknolojiEnstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdeniz Özel, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Güldem Cerit ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. MehmetFüzün, Piri Reis’in Osmanlı’nın temel direklerinden biri olduğunu belirterek,“Bilim ve Bilgi üreterek, Osmanlı’nın kıtalara yayılmasında büyük roloynamıştır. Ekonomik güç elde eden ülkelerin sermayesi bilgidir. Bilgi üretmek,araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak Dokuz Eylül Üniversitesi’ninvizyonudur” dedi. Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.Erdeniz Özel ise denizcilik için haritanın çok önemli olduğunu belirterek,“Piri Reis’in haritasının çizİLmesinin 500. Yılını kutlamaktan gurur duyuyoruz.Araştırmayı yapacağınız yeri tekrar bulabilmek için haritalar çok önemlidir.500 yıl önce TürklerİN, dünyanın her yerinde araştırma yaptığını bilmek büyükmutluluk veriyor” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığının Deniz Bilimlerive Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdeniz Özel’in yaptığı panele,İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü’ndenYard. Doç. Dr. Sinan Demirel, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim EnstitüsüDoç.Dr. Sevcan Çolpan Beken Polat, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü MüdürYardımcısı Yard. Doç. Dr. Barış Salihoğlu, Maden Tetkik ve Arama DenizAraştırmaları Koordinatörlüğü’nden Dr. Özden İleri, TPAO Genel Müdürlüğü AramaDaire Başkanı Erdal Çoşkun konuşmacı olarak katıldı. Panelin ardından"Osmanlı Gemileri; Kalyon ve Kadırga" konulu model yarışmasındabirinci olan Ali Rıza Öncül, ikinci olan Oktay Yaylacıkoral, Adil Koruyan’aödülleri takdim edildi. DEÜ Senfoni Orkestrası İSE çaldığı marşlarla,katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dernek yöneticilerine Yeni Nesil Derbis eğitimi

26.Tanıtım Günleri başlıyor

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Arşiv